Friday , 29 March 2024

ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ, Μ.ΚΟΝΣΟΛΑΣ- “Συνδέουμε την εκπαίδευση με την οικονομία του μέλλοντος και τις σύγχρονες τάσεις στον τουρισμό”

Συνέντευξη στην Όλγα  Γιοβαντζάκη

«Φρένο» στο έλλειμμα στρατηγικής που χαρακτηρίζει τον τομέα του τουρισμού, επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση, με την κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου. Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται σύμφωνα με τον αρμόδιο υφυπουργό, Μάνο Κόνσολα και η αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου για την τουριστική εκπαίδευση, η οποία θα προβλέπει μεταξύ άλλων «τη δημιουργία σχολών με σύγχρονα πεδία σπουδών και ειδικότητες, ξενόγλωσσα τμήματα που θα είναι συνδεδεμένες με την αγορά».  

Κύριε Κόνσολα, αναλάβατε στα μέσα της τουριστικής περιόδου ένα υπουργείο με πολλές  παθογένειες και προβλήματα. Ποιές είναι οι προτεραιότητες που έθεσε θέσει;

«Το υπουργείο Τουρισμού έχει την εξής ιδιαιτερότητα: για όλα σχεδόν τα ζητήματα  που αφορούν στον τουρισμό, πρέπει να συνεργάζεται με άλλα υπουργεία για να δοθούν  λύσεις, υπάρχει διαρκής ανάγκη διϋπουργικών συνεργασιών. Όλα αυτά, όμως, πρέπει να  υπόκεινται σε ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχεδιασμό. Πέρα από το στρατηγικό σχέδιο για τον τουρισμό που υπερβαίνει το χρονικό όριο της    θητείας μιας κυβέρνησης και πρέπει να συνιστά εθνική πολιτική, αυτή τη στιγμή, έχουμε οριοθετήσει το περιεχόμενο των διϋπουργικών συνεργασιών για να επιλύσουμε χρόνια προβλήματα του τουρισμού μας. Για παράδειγμα, στο ζήτημα της τουριστικής εκπαίδευσης διαμορφώνουμε το νέο πλαίσιο και σύντομα θα του δώσουμε θεσμική και νομοθετική διάσταση».

Πρόσφατα προαναγγείλατε την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του   υπουργείου Τουρισμού και της ΕΛΣΤΑΤ. Για ποιο λόγο θα προβείτε σε αυτή την ενέργεια;

«Μέχρι σήμερα, είχαμε συνηθίσει να μετράμε αριθμούς επισκεπτών  και μάλιστα με μια μεθοδολογία που είχε ζήτημα αξιοπιστίας. Χρειαζόμαστε ακριβή στατιστικά στοιχεία και δεδομένα για τον τουρισμό μας και αυτό το στόχο έχει η προγραμματική συμφωνία ανάμεσα στο υπουργείο Τουρισμού και την ΕΛ.ΣΤΑΤ. Η ακρίβεια στοιχείων και δεδομένων θα μας δώσει τη δυνατότητα να αξιολογούμε την αποδοτικότητα δράσεων και πολιτικών στον τομέα του τουρισμού. Φυσικά, το πρόσημο για τον τουρισμό το διαμορφώνουν τα έσοδα κυρίως και όχι τόσο ο αριθμός των επισκεπτών».

Είστε υπεύθυνος για τον κρίσιμο τομέα της τουριστικής εκπαίδευσης. Έχετε μιλήσει για ολική ανατροπή του σημερινού μοντέλου τουριστικής εκπαίδευσης. Πως το εννοείται;

«Επεξεργαζόμαστε, μαζί με το υπουργείο Παιδείας, ένα νέο νόμο- πλαίσιο για την τουριστική εκπαίδευση. Ο στόχος μας δεν είναι απλά να αναβαθμίσουμε τις δομές αλλά να συνδέσουμε την τουριστική εκπαίδευση με την οικονομία του μέλλοντος και τις σύγχρονες τάσεις στον τουρισμό. Σήμερα, υπάρχει ένα ξεκάθαρο έλλειμμα στρατηγικής, κυριαρχεί η λογική μικροδιευθετήσεων και οι πρακτικές δημιουργίας σχολών με γενικό ή ξεπερασμένο γνωστικό αντικείμενο όταν το μεγάλο ζητούμενο είναι η υψηλή εξειδίκευση, σε ό,τι αφορά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Υπάρχουν διάσπαρτες σχολές χωρίς εμφανή στόχευση αλλά και σύγχρονα γνωστικά αντικείμενα που θα συνδέονται με ειδικότητες που δημιουργούν οι ανάγκες της ίδιας της αγοράς. Αυτό το ξεπερασμένο και αναποτελεσματικό πλαίσιο πρέπει να αλλάξει. Μέσα από τη δημιουργία σχολών με σύγχρονα πεδία σπουδών και ειδικότητες, ξενόγλωσσα τμήματα που θα είναι συνδεδεμένες με την αγορά. Μέσα από την αναβάθμιση των ΑΣΤΕ με νέες ειδικότητες και με αντικείμενα που συνδέονται με τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού και δυνατότητα συνέχισης των σπουδών τους σε μεταπτυχιακό επίπεδο».

Υπουργέ, έχετε αναφερθεί στην ανάγκη μείωσης των φόρων στον τουρισμό. Σε πρακτικό επίπεδο αυτό πως μεταφράζεται;

«Για πρώτη φορά, οι επιχειρηματίες του τουρισμού είδαν στα εκκαθαριστικά τους  μείωση του ΕΝΦΙΑ. Αυτό είναι μόνο η αρχή αφού στο υπό κατάθεση φορολογικό  νομοσχέδιο περιλαμβάνεται η μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 28% στο 24% για το 2020 και στο 20% για το 2021 αλλά και η μείωση του φόρου στα μερίσματα από το 10% στο 5%. Ο στόχος μας είναι να αφαιρέσουμε φορολογικά βάρη για να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα του τουρισμού μας. Φυσικά, ισχύει η δέσμευση του Πρωθυπουργού για τη σταδιακή μετάβαση σε ένα ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ για όλες τις υπηρεσίες που  σχετίζονται με  τον τουρισμό της τάξης του 11%».

Όσον αφορά τις βραχυχρόνιες μισθώσεις (Airbnb), θα υπάρξει κάποιο νέο ρυθμιστικό  πλαίσιο;

«Λογικές και πρακτικές απαγορεύσεων στην άσκηση οικονομικής δραστηριότητας δεν υπάρχουν σε μια ανοιχτή οικονομία. Πρέπει, όμως, να υπάρχουν κανόνες και στο ζήτημα των βραχυχρόνιων μισθώσεων, υπάρχουν σίγουρα στρεβλώσεις που πρέπει να  αντιμετωπιστούν αλλά και απώλεια δημοσίων εσόδων, αφού δεν υπάρχει η δυνατότητα  διασταύρωσης στοιχείων από τις πλατφόρμες. Το ζήτημα εμπίπτει στην αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο και θα πρέπει να επικαιροποιήσει το ρυθμιστικό πλαίσιο».

​Είναι γεγονός ότι ο κλάδος της κρουαζιέρας φέτος κινείται ανοδικά. Με την άρση των παθογενειών που εντοπίζεται στη διαχείριση των λιμένων  της χώρας μας, τι θα γίνει; Η δημιουργία νέων λιμενικών υποδομών είναι στα άμεσα    σχέδια σας;

«Η Ελλάδα πρέπει να επενδύσει στην ανάπτυξη της κρουαζιέρας. Το 2017 και το 2018 ήταν δύο άσχημες χρονιές για την κρουαζιέρα αλλά το 2019 βλέπουμε να υπάρχει μία ανάκαμψη. Χρειαζόμαστε ένα νέο πλαίσιο που θα προσελκύει επενδύσεις για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας με στόχο την αναβάθμιση των υπηρεσιών και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των λιμένων που αποτελούν προορισμό κρουαζιέρας. Ο στόχος αυτός περνάει μέσα από την παραχώρηση, με μακροχρόνιες συμβάσεις, σε  εταιρείες κρουαζιέρας λιμενικών εγκαταστάσεων για να γίνουν επενδύσεις σε υποδομές αλλά και να αναβαθμιστούν, θεαματικά, οι υπηρεσίες στην κρουαζιέρα. Χρειάζεται να υπάρξει άρση των αντικινήτρων για την κρουαζιέρα, παράλληλα με την ανάληψη  πρωτοβουλίας για ένα νέο ενδοκοινοτικό πλαίσιο φορολόγησης για την κρουαζιέρα. Αναγκαία συνθήκη είναι και η αναβάθμιση του επιπέδου υπηρεσιών Τελωνείων, Λιμενικού και Αστυνομίας για να εξυπηρετούνται άμεσα, γρήγορα και χωρίς ταλαιπωρία οι επισκέπτες των κρουαζιερόπλοιων».

Σε 50.000 εκτιμάται ο αριθμός πελατών της Thomas Cook, που κάνουν αυτή     την στιγμή τις διακοπές τους στην Ελλάδα, από όλες τις αγορές. Πως θα κινηθείτε ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η εξέλιξη αυτή;

«Ο πρώτος μας στόχος ήταν να προχωρήσει ομαλά και απρόσκοπτα η αναχώρηση των τουριστών που βρίσκονταν στη χώρα μας. Ο στόχος αυτός έχει επιτευχθεί. Έχουμε ήδη ανακοινώσει μέτρα στήριξης για τις τουριστικές επιχειρήσεις που  επλήγησαν από την κατάρρευση της Thomas Cook, που περιλαμβάνουν: – Αναστολή για έξι μήνες της προθεσμίας καταβολής του ΦΠΑ σε αναλογία ίση με  το ποσοστό του τζίρου που είχε κάθε επιχείρηση με την πτωχευμένη εταιρία. – Απαλλαγή από το φόρο διαμονής. – Επιτάχυνση της διαδικασίας ελέγχου των επενδυτικών σχεδίων που έχουν υποβάλλει  οι επιχειρήσεις που επλήγησαν από την κατάρρευση της Thomas Cook στον αναπτυξιακό  νόμο, για  να επιταχυνθούν οι  εκταμιεύσεις. Παράλληλα, ανακοινώθηκαν και μέτρα στήριξης των εργαζομένων, όπως είναι: -Επιδότηση θέσεων εργασίας από τον ΟΑΕΔ για να διατηρηθούν θέσεις εργασίας σε  πληγείσες επιχειρήσεις. -Μείωση από 100 σε 80,του αριθμού των αναγκαίων ημερών εργασίας που πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί για την καταβολή επιδόματος ανεργίας, σε εργαζόμενους  επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πτώχευση της Thomas Cook. -Επέκταση του χρόνου καταβολής του επιδόματος ανεργίας κατά ένα μήνα».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *