Friday , 3 May 2024

Το αναβαθμισμένο C-130 της ΕΑΒ, η απευθείας ανάθεση σε ιδιώτη και το σκάνδαλο που επικαλείται το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής

Του Γ. Κατσιάνη

Πριν από λίγες ημέρες, η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία (ΕΑΒ) ανακοίνωσε ότι στις αρχές Νοεμβρίου θα παραδοθεί στην Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ) το αναβαθμισμένο μεταφορικό αεροσκάφος C-130.

Σύμφωνα με την ΕΑΒ, στο αεροσκάφος εκτός από τις εργασίες της προγραμματισμένης συντήρησης, εκτελέστηκαν εργασίες δομικής αναβάθμισης στην περιοχή της άρμοσης των πτερύγων με την άτρακτο, προσδίδοντάς του μεγαλύτερη αξιοπιστία και ασφάλεια και διευρύνοντας τον διαθέσιμο χρόνο αξιοποίησής του.

Άλλα δύο τέτοια αεροσκάφη αναμένεται να παραδώσει η ΕΑΒ στην ΠΑ μέσα στο 2024.

Οι καταγγελίες

Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι στην ΕΑΒ υποστηρίζουν ότι τα τελευταία χρόνια, επιχειρείται η ιδιωτικοποίηση της κρατικής, αμυντικής βιομηχανίας.

Όπως τονίζουν, η συντήρηση εργοστασιακού επιπέδου (Programmed Depot Maintenance), για ένα μεταγωγικό αεροσκάφος C-130 στην ΕΑΒ στοίχιζε περί τα 1,7 εκατ. ευρώ, με χρέωση 65 ευρώ/εργατοώρα.

Ωστόσο, οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν την κυβέρνηση ότι παραχώρησε μέρος των εργασιών του προγράμματος των C-130, στην ιδιωτική εταιρεία AMS AERO.

“Ανέλαβε την εκτέλεση μόλις 13 συγκεκριμένων εργασιών, δίχως να φέρει την απαραίτητη πιστοποίηση και με κόστος 58 ευρώ/εργατοώρα και 1,1 εκατ. ευρώ/αεροσκάφος”, σημειώνει, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων της ΕΑΒ, Νίκος Καπίρης.

Αίσθηση επίσης προκαλεί το γεγονός ότι η AMS AERO “έχει μετοχικό κεφάλαιο ύψους μόνο 6.000 ευρώ και δεν διαθέτει προσωπικό(!)”, σύμφωνα με ερώτηση που κατέθεσαν 10 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

“Η όλη σύμβαση με απευθείας ανάθεση και οι ακολουθούμενες διαδικασίες υπαγορεύουν σκάνδαλο”, τονίζουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *