Friday , 3 May 2024

Τραγωδία των Τεμπών: Ποινική δίωξη κατά του Κ. Αγοραστού για το «μπάζωμα» στο τρένο

Ποινική δίωξη άσκησε η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Λάρισας σε βάρος του πρώην περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστού, με αφορμή το «μπάζωμα» στον τόπο της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών. Η Εισαγγελέας Πρωτοδικών άσκησε χθες δίωξη για παράβασης καθήκοντος (πλημμέλημα), αδίκημα το οποίο αρνείται ο πρώην περιφερειάρχης.

«Πετά» το μπαλάκι των ευθυνών
Στο υπόμνημά του ο πρώην περιφερειάρχης Θεσσαλίας «πετά» το μπαλάκι των ευθυνών στην αστυνομία, στην πυροσβεστική, στον γ.γ πολιτικής προστασίας, στις εισαγγελικές και στις ανακριτικές αρχές. Ο πρώην περιφερειάρχης Θεσσαλίας κλήθηκε από την εισαγγελία πρωτοδικών σε ανωμοτί κατάθεση ως ύποπτος για την τέλεση των αδικημάτων της υπόθαλψης εγκληματία και της παράβασης καθήκοντος. Ο κ. Αγοραστός αποτάσσει κάθε ευθύνη από πάνω του υπογραμμίζοντας πως η περιφέρεια Θεσσαλίας είχε καθαρά υποστηρικτικό και όχι αποφασιστικό ρόλο για την αντιμετώπιση της κρίσιμης κατάστασης. Προκειμένου να ενισχύσει τον ισχυρισμό του πως δεν είχε καίρια θέση ανάληψης ευθυνών, αναφέρει στο υπόμνημά του ότι «συνήλθε εκτάκτως το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας, στο οποίο παρίσταντο 15 άτομα από διαφόρους φορείς, μεταξύ άλλων και ο τότε υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης αλλά και ο υφυπουργός μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος». Αναφέρει ακόμα πως «στη συνεδρίαση του οργάνου αποφασίστηκε η έγκριση υποέργων προς και στο χώρο του δυστυχήματος, η κατασκευή περιφράξεων στον χώρο του δυστυχήματος και σε οικόπεδο του ΟΣΕ στο Κουλούρι, η χρήση βαρέων μηχανημάτων έργου για τον απεγκλωβισμό ατόμων και η χρήση γερανοφόρων τηλεσκοπικών μηχανημάτων έργου στο χώρο του ΟΣΕ στο Κουλούρι».

Μήνυση από γονείς και συγγενείς των θυμάτων
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Αγοραστός παραπέμπεται στο πλαίσιο προκαταρκτικής έρευνας έπειτα από μήνυση που είχαν καταθέσει, τον Αύγουστο του 2023, συνολικά 19 γονείς και συγγενείς θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας, κατά παντός υπευθύνου, εστιάζοντας, μεταξύ άλλων, στην «απόφαση αγνώστων» να «αλλοιώσουν» τον τόπο του δυστυχήματος με αφορμή τις εργασίες που έγιναν στα Τέμπη, όταν αποφασίστηκε πως είχαν περατωθεί οι έρευνες για αναζήτηση επιβαινόντων. Όπως, μεταξύ άλλων, σημείωναν στη μήνυσή τους οι συγγενείς, «ειδικά συνεργεία με την χρήση βαρέων μηχανημάτων, φορτηγών, και μεγάλου αριθμού εργαζομένων προέβησαν στην αφαίρεση χωμάτινων όγκων από το σημείο του δυστυχήματος, τα οποία μεταφέρθηκαν σε άγνωστο μέρος, ενώ στη συνέχεια προέβησαν στην επικάλυψη του χώρου με την επίστρωση με υλικά που μεταφέρθηκαν από αλλού και συγκεκριμένα από χιλιάδες τόνου χαλικιού, ασφάλτου και αγνώστου σύστασης λευκού κονιάματος, καλύπτοντας την έκταση που είχε καταλήξει η φλεγόμενη επιβατική αμαξοστοιχία μετά τη σύγκρουση».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *