Thursday , 2 May 2024

Τριμερής σύνοδος Κύπρου- Ελλάδας- Ισραήλ: «Η Ελλάδα είναι σημείο εισόδου στην Ευρώπη»

«Στις συναντήσεις μας επαναβεβαιώνουμε την ισχυρή σχέση που έχουμε χτίσει μέσω της τριμερούς, που αποδεικνύεται ανθεκτική και αποτελεσματική», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το τέλος της 9ης Τριμερούς Συνόδου των ηγετών Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Λευκωσία. Στο επίκεντρο της τριμερούς συνάντησης ήταν το φυσικό αέριο, η σύνδεση ηλεκτρικού ρεύματος και οι πυρκαγιές, ενώ συζητήθηκε μηχανισμός γρήγορου εντοπισμού της φωτιάς με τεχνητή νοημοσύνη, όπως αποκάλυψαν, κατά τις κοινές δηλώσεις που παραχώρησαν μετά τη λήξη της συνάντησης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου.

Η πλευρά της Κύπρου
O Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης καλωσόρισε τους πρωθυπουργούς Κυριάκο Μητσοτάκη και Βενιαμίν Νετανιάχου, λέγοντας ότι προσβλέπει στις συζητήσεις που θα έχουν.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ
Οι τρεις ηγέτες αναφέρθηκαν στη στενή συνεργασία των δύο χωρών που ολοένα και βαθαίνει. Ο Βενιαμίν Νετανιάχου αναφέρθηκε στο πλήθος Ισραηλινών, που επισκέπτονται Ελλάδα και Ισραήλ, ενώ αποκάλυψε ότι συνάντησε χθες συμπατριώτες του στη χώρα, με τους οποίους χαιρετήθηκε. Η ισραηλινή πλευρά έδωσε έμφαση στην πρώιμη πρόληψη των πυρκαγιών με τεχνητή νοημοσύνη, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην ανάγκη συνεργασίας. Ακόμη ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει αγορά γαλακτοκομικών προϊόντων. «Μπορούμε να απολαύσουμε τα πλεονεκτήματα αυτής της συνεργασίας. Θέλουμε να ανοίξουμε την αγορά πολύ γρήγορα», ανέφερε. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ μάλιστα εξέφρασε τη χαρά του που συνάντησε τον Έλληνα πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Κύπρου.

Τι είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
«Η σχέση που έχουμε παγιώσει είναι εξαιρετικά ανθεκτική. Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε πολλά πεδία κοινών ενδιαφερόντων, αλλά και τη δυνατότητα επέκτασης αυτής της συνεργασίας, όχι μόνο με τις ΗΠΑ, που είναι στενός σύμμαχος αλλά και η Ινδία. Να προσκαλέσουμε και τον Ινδό πρωθυπουργό να αποτελέσει μέρος της τριμερούς του χρόνου», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός. Οι τρεις ηγέτες επικεντρώθηκαν και στο ζήτημα της ενέργειας. «Η Ελλάδα δεν είναι μόνο παραγωγός αλλά και σημείο εισόδου προς την ευρωπαϊκή αγορά. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για να δούμε πώς το ισραηλινό και κυπριακό αέριο μπορούν να εξαχθούν στην Ε.Ε. επ’ ωφελεία των χωρών. Ήδη έχουμε υποστηρίξει την ηλεκτρική διασύνδεση των χωρών μας. Επιπροσθέτως, όσον αφορά στην πολιτική προστασία, όλοι δοκιμαστήκαμε αυτό το καλοκαίρι από τις μεγάλες πυρκαγιές. Θα ήθελα να ευχαριστήσω το Ισραήλ και την Κύπρο για την υποστήριξή τους. Πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να συντονίσουμε τις δραστηριότητα στην Πολιτική προστασία και ενδεχομένως να θεσμοθετηθεί η συμμετοχή του Ισραήλ στις ευρωπαϊκές διαδικασίες», ανέφερε. Επίσης ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον ακμάζοντα τουρισμό αλλά και στη δυνατότητα ξένων επενδύσεων.
Σε σχέση με την ασφάλεια και την άμυνα, υπάρχει μεγάλη σχέση, προφανής με την Κύπρο και πιο μακρά αλλά και με το Ισραήλ. «Θα συνεργαστούμε (και σε θέματα τρομοκρατίας) και σε ζητήματα που δεν δημοσιοποιούνται καταδεικνύουν το βάθος των σχέσεών μας. Θα ήθελα να θυμηθούμε το παλιό ρητό ότι αν πας γρήγορα, πας μόνος. Αν θες να πας μακριά, πας μαζί. Ανυπομονώ να πάμε και γρήγορα και μακριά», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *