Thursday , 2 May 2024

Τριπλάσια το 2023 τα εργατικά δυστυχήματα στην Ελλάδα – Μέχρι σήμερα σκοτώθηκαν 76 άνθρωποι– Στη Θεσσαλονίκη 5 νεκροί, 17 οι σοβαρά τραυματίες

Ραγδαία είναι η αύξηση των εργατικών δυστυχημάτων που υπάρχει στη χώρα μας. Όπως τονίζει στο thesseconomy.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΟΣΕΤΕΕ) και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία Ανδρέας Στοϊμενίδης «μέχρι σήμερα, μέσα Ιουνίου, 76 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στους χώρους εργασίας, γεγονός που επιβεβαιώνει τις προβλέψεις μας για πολλή μεγάλη επιδείνωση των δεικτών στα θέματα Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία στη χώρα μας και ουσιαστικά οδεύουμε προς τριπλασιασμό ή τετραπλασιασμό των θυμάτων σε σχέση με τα χρόνια πριν από το 2022».

Στη Θεσσαλονίκη
Όπως αναφέρει ο κ. Στοϊμενίδης «τα στοιχεία που έχουμε για τη Θεσσαλονίκη είναι ότι το 2023 πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στους χώρους εργασίας στο νομό μας κι έχουμε άλλους 17 πολύ σοβαρά τραυματίες. Όμως οι αριθμοί που αναφέρουμε είναι ελάχιστοι γιατί δεν έχουμε τον μηχανισμό να παρακολουθήσουμε τί έχει γίνει με τους πολύ σοβαρά τραυματίες που πολλές φορές είναι πολυτραυματίες και μένουν για αρκετό καιρό στις εντατικές. Αντίστοιχα το 2022 είχαμε 7 νεκρούς και 13 σοβαρά τραυματίες. Άρα, βλέπουμε ότι και στη Θεσσαλονίκη ουσιαστικά πριν ξεκινήσει το καλοκαίρι καλύπτουμε τους αριθμούς του 2022. Κι εδώ λοιπόν πάμε χειρότερα. Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι για το 2023 οι 4 από τους 5 εργαζομένους της Θεσσαλονίκης που έχουν σκοτωθεί ήταν οδηγοί, εργαζόντουσαν σε μεταφορικές εταιρείες. Πρέπει να πούμε ότι μέσα στους νεκρούς του 2023 δεν συμπεριλαμβάνουμε τους μηχανοδηγούς του ΟΣΕ και τους ανθρώπους που εργαζόντουσαν στη συγκεκριμένη αμαξοστοιχία στην τραγωδία των Τεμπών όπου οι περισσότεροι ήταν Θεσσαλονικείς. Αυτό είναι αντικείμενο νέας έρευνας», υπογράμμισε ο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΟΣΕΤΕΕ).

Τα εργατικά δυστυχήματα
«Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε από την έρευνα η οποία διενεργείται από την ΟΣΕΤΕΕ (είναι μια ανεξάρτητη διαρκής έρευνα των μηχανικών του ΥΠΕΣΣΟΔΕ) το 2018 σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ σκοτώθηκαν 46 άνθρωποι, το 2019 έχασαν τη ζωή τους 51, το 2020 σκοτώθηκαν 41, το 2021 σκοτώθηκαν 31 εργαζόμενοι (καθώς δεν έχουμε επικαιροποιημένα τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ), ενώ το 2022 σύμφωνα με τα δικά μας στοιχεία -καθώς αναμένουμε τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ -104 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στους χώρους εργασίας» αναφέρει ο πρόεδρος της ΟΣΕΤΕΕ κ. Στοϊμενίδης.

Τα αίτια
Αναφερόμενος στις αιτίες της ραγδαίας αύξησης των εργατικών δυστυχημάτων ο πρόεδρος της ΟΣΕΤΕΕ υπογραμίζει ότι «η ραγδαία αύξηση θανάτων στους χώρους εργασίας οφείλεται στο ότι η Πολιτεία δεν λαμβάνει σοβαρά με το θέμα της υγείας και ασφάλειας στην εργασία.Είναι πολλή χαμηλή πολιτική προτεραιότητα». Και προσθέτει «οι ελεγκτικοί μηχανισμοί βρίσκονται σε στάδιο πειραματικής θεσμικής λειτουργίας. Ένα άλλο θέμα είναι ότι δεν έχουμε συλλογικές συμβάσεις εργασίας, άρα δεν υπάρχει ισορροπία στο εργασιακό δίκαιο, ώστε να μπορούν οι εργαζόμενοι να συζητούν με τους εργοδότες και για τα θέματα υγείας και ασφάλειας στην εργασία. Αν όμως δεν υπάρχει πλαίσιο διαλόγου ή συνεννόησης -όπως υπάρχει στην υπόλοιπη Ευρώπη όπου το 85% των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις εργασίας ενώ στην Ελλάδα καλύπτεται μόλις το 23,8% -αυτό επιδεινώνει τη λειτουργία της αντιμετώπισης των θεμάτων υγείας και ασφάλειας στην εργασία. Ένας ακόμη λόγος είναι ότι δεν είναι αναπτυγμένος ο θεσμικός διάλογος ανάμεσα στους εργαζόμενους , στα συνδικάτα, στους εργοδοτικούς φορείς, δηλαδή, και στις κυβερνήσεις. Αποτελεί θεμελιώδη κανόνα ο διάλογος αυτός για τη δημιουργία θέσεων ρυθμίσεων στα θέματα υγείας και ασφάλειας στην εργασία και την υπηρέτησή τους. Είναι κανόνας στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ στη χώρα μας δεν υπάρχει κανένας διάλογος. Ένα άλλο πολύ σοβαρό θέμα είναι ότι ενώ βλέπαμε πώς εξελίσσονταν αυτή η τραγωδία στους χώρους εργασίας υπήρχαν νομοθετικές ρυθμίσεις οι οποίες ερχόντουσαν κόντρα στην αντιμετώπιση αυτής της στάσης και ουσιαστικά επέτειναν το φαινόμενο. Αν όλα αυτά τα συνδυάσουμε με τους πολύ άγριους ρυθμούς που άνοιξε η αγορά εργασίας μετά την περίοδο του κορονοιού τότε δημιουργείται ένα εφιαλτικό σκηνικό το οποίο αποτυπώνεται στους παραπάνω αριθμούς», υπογράμμισε ο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΟΣΕΤΕΕ) και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία Ανδρέας Στοϊμενίδης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *