Saturday , 4 May 2024

«Τώρα μέσα στο γυμνάσιο κυκλοφορούν τα πρώτα ναρκωτικά», λέει ο σύμβουλος απεξάρτησης Δαμιανός Δουίτσης

«Πραγματικά ανησυχώ για ό,τι συμβαίνει στα νέα παιδιά. Μέχρι πριν λίγο καιρό έκανα ομιλίες στα λύκεια. Τώρα με καλούν και στα γυμνάσια», λέει στο thesseconomy.gr o σύμβουλος απεξάρτησης, του Κέντρου απεξάρτησης Όασις Δαμιανός Δουίτσης. Και προσθέτει «ήμουν σε μια επαρχιακή πόλη χθες και μου ζήτησαν να επισκεφτώ το γυμνάσιο της περιοχής, γιατί έχουν αρχίσει ήδη τα φαινόμενα χρήσης ναρκωτικών καθώς είναι πλέον φτηνά. Με 5 ευρώ ή δέκα ευρώ ο άνθρωπος ‘μαστουριάζεται’, 3-4 παιδιά… μαστουριάζουν. Υπάρχει τρομακτική διαθεσιμότητα. Υπάρχει εξοικείωση και ανοχή ‘ότι εντάξει ένα τσιγαριλίκι είναι’. Αυτό το ακούω και από τους γονείς. Άρα, υπάρχει απίστευτη ανοχή και μετά δεν μπορούν να το… μαζέψουν. Δεν μαζεύονται μετά τα πράγματα».

«Δεν υπάρχουν αθώες ουσίες»
Ο ίδιος πρώην εξαρτημένος κατάφερε και νίκησε τους… δαίμονές του. Και όπως εξομολογείται «έχω να πω ότι 32 χρόνια ασχολούμαι με την απεξάρτηση, δηλαδή από την ώρα που ο ίδιος απεξαρτήθηκα, κι ήμουν για 12 χρόνια εξαρτημένος. Στην εποχή μου τα ναρκωτικά τα ξεκίνησα στο στρατό, άρα 19-20 χρονών. Αυτό έχει αλλάξει στην εποχή μας. Τώρα μέσα στο γυμνάσιο κυκλοφορούν τα πρώτα ναρκωτικά τα οποία έχουν να κάνουν με το χασίς, την κάνναβη ή το χόρτο. Έχουμε πολλές ονομασίες για να απενεχοποιήσουμε την πρώτη ψυχότροπο εθιστική ουσία. Εδώ πρέπει να πω ότι δεν είναι καθόλου αθώο, άσχετα αν ακόμη και επίσημα χείλη προσπαθούν να το απενοχοποιήσουν και να το διαφοροποιήσουν από τα λεγόμενα σκληρά ναρκωτικά. Το χασίς είναι ψυχότροπος ουσία επικίνδυνη και για ψυχιατρικές και ψυχολογικές διαταραχές. Δεν είναι λοιπόν καθόλου ακίνδυνο. Και σε βάζει σε ένα… λούκι για να μιλήσω με τις παραδοσιακές λέξεις από το οποίο οι περισσότεροι χρήστες δεν θα βγούνε. Έχει γίνει σαν το τσιγάρο το κανονικό. Αυτό ήταν κι ένας από τους λόγους που αφιέρωσα τη ζωή μου στον αγώνα κατά των ναρκωτικών. Έχει μπει πλέον και στα σχολεία. Και αυτό το διαπιστώνω και από τις ομιλίες που κάνω καθώς τώρα πλέον με καλούν και στα γυμνάσια να πάω και να μιλήσω».

Χρήστες και 13χρονα
Όπως εξηγεί ο κ. Δουϊτσης «ενώ εμείς περίπου από την ηλικία των 20 χρόνων μπαίναμε στα ναρκωτικά σταδιακά, βλέπουμε ότι κατεβαίνει η ηλικία και τώρα μπορείς να βρεις και 13χρονα στη χρήση. Δηλαδή στο γυμνάσιο αρχίζουν τα πρώτα κρούσματα χρήσης ναρκωτικών που μπορεί να είναι έκστασις, μπορεί να είναι κατασκευές όπως το σίσα, το οποίο είναι μια τελείως φτηνή και επικίνδυνη κατασκευασμένη ουσία για όσους βρουν τρία ευρώ ή πέντε ευρώ. Πραγματικά είναι τραγικό και να το περιγράφουμε γιατί όλα γίνονται μόδα. Κατά καιρούς μόδα ήταν να εισπνέεις βενζίνη ή ασετόν. Τα παιδιά το θεωρούν μαγκιά, το θεωρούν αντίδραση στους καυγάδες με τους γονείς , το θεωρούν μια μικρή επανάσταση. Θεωρούν ότι θα αντιμετωπίσουν έτσι την αμηχανία και το άβολο συναίσθημα της εφηβείας. Ο έφηβος από τα 12-18 του χρόνια περνά από διάφορα στάδια και με το σώμα του, με το πώς θα τοποθετηθεί στη ζωή, τί στιλ θα έχει. Όλο αυτό τον οδηγεί σε εύκολες φαινομενικά λύσεις οι οποίες όμως είναι καταστροφικές».

Η εικονική… πραγματικότητα
Ο κόβιντ και το διαδίκτυο επιδείνωσαν την κατάσταση. Όπως επισημαίνει ο σύμβουλος απεξάρτησης κ. Δουίτσης «με την εισβολή του διαδικτύου στα παιδιά έχει δημιουργηθεί μια τραγική κατάσταση. Μπήκαμε στον κόβιντ, η ζωή μας ανατράπηκε. Και μπήκε στη ζωή μας η οθόνη. Και ειδικά με το κινητό γιατί είναι τελείως προσωπικό και ιδιωτικό. Δεν ελέγχεται. Όταν ένα παιδί ‘χάνεται’ μπαίνει σε μια εικονική πραγματικότητα. Βλέπει βιντεάκια και ακούει μουσικές τα οποία είναι ακατάλληλα για την ηλικία του, τα οποία είναι διεγερτικά, τα οποία είναι βίαια. Όλο αυτό το πράγμα δεν μπορεί να το διαχειριστεί ένας έφηβος 12, 13, 14 ή 15 χρονών. Άρα λοιπόν τα πρότυπα δεν μπορεί να τα διαχειριστεί».

«Μαγκιά είναι να λες όχι»
Και δεν παραλείπει να στείλει το δικό του μήνυμα σε μικρούς και μεγάλους. Όπως συμβουλεύει «εγώ αυτό που λέω στους νέους είναι ότι ‘μαγκιά είναι να λες όχι. Απλά πες όχι’. Σε κάνει δυνατό. Σε κάνει προσωπικότητα. Σε κάνει πραγματικά ξεχωριστό από το να είσαι του συρμού και να λες ‘ναι’ σε όλα όσα φαίνονται εύκολα, γιατί αυτά είναι εύκολες λύσεις. Και τα εύκολα πάντα έχουν βαρύ τίμημα. Έχουν λογαριασμό».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *