Thursday , 9 May 2024

Φθηνές διακοπές σε εξοχικές κατοικίες προς 70 ευρώ/ημέρα υπόσχεται η ασθμαίνουσα τουρκική λίρα

Του Γ. Κατσιάνη

Από το καλοκαίρι του 2020, η Coca Cola αντικατέστησε στα ράφια των σούπερ μάρκετ στην Τουρκία τις συσκευασίες των 330 ml με εκείνες των 250 ml, διατηρώντας ωστόσο σταθερή την τιμή της (0,40 ευρώ).

Ανάλογες αλλαγές παρατηρήθηκαν και στις συσκευασίες άλλων προϊόντων, όπως για παράδειγμα τα παγωτά.

Αφορμή για την διαμόρφωση νέων καταναλωτικών δεδομένων στην καθημερινότητα των Τούρκων αποτέλεσε η συνεχής υποτίμηση της τουρκικής λίρας, η οποία είχε ως αποτέλεσμα η ισοτιμία της έναντι του δολαρίου να αμβλυνθεί, φτάνοντας στις αρχές του έτους από το 1/6,8 στο 1/9 σήμερα.

Αποτέλεσμα της κατάστασης ήταν η αύξηση του πληθωρισμού από το 14,7% τον Δεκέμβριο του 2020, στο 17,1% τον Απρίλιο.

Η εξέλιξη αυτή συμπιέζει ακόμα περισσότερο το μέσο καθαρό εισόδημα των 278 ευρώ/μήνα, καθώς οι τιμές των τροφίμων αυξάνουν μήνα με τον μήνα για τους Τούρκους πολίτες.

Ειδικότερα, οι τιμές των τροφίμων που αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τέταρτο του καλαθιού καταναλωτών, αυξήθηκαν 17% τον Απρίλιο, σε σύγκριση με 17,4% τον Μάρτιο.

Η πλέον χαρακτηριστική περίπτωση είναι η αύξηση της τιμής του ψωμιού κατά 30%(!), μέσα σε λίγους μήνες. «Πλέον, μπορείς να νοικιάσεις εξοχική κατοικία στα παράλια προς 70 ευρώ την ημέρα όταν πέρυσι το αντίστοιχο ημερήσιο κόστος ήταν 100 ευρώ», δήλωσε Έλληνας που επισκέπτεται κάθε καλοκαίρι την Τουρκία.                                                                                                                             

Ανάπτυξη ονειρεύεται ο Ερντογάν

Την ίδια ώρα, η τουρκική πλευρά συνεχίζει να οραματίζεται την… ανάπτυξη μέχρι τέλος του έτους.

Έτσι, μετά το +1,8% που κατέγραψε το 2020 η τουρκική οικονομία, το οικονομικό επιτελείο θεωρεί πως φέτος είναι εφικτός ο στόχος της ανάπτυξης πάνω από το 4%!

Προφανώς, τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της κεντρικής τράπεζας που σήμερα ξεπερνούν τα 90 δισ. δολάρια να αποτελούν το «κλειδί» για την ανάκαμψη της ασθμαίνουσας τουρκικής οικονομίας, ωστόσο είναι γεγονός ότι η απώλεια 165 δισ. ευρώ σε διάστημα μόλις δύο ετών δεν αποτελούν καλό οιωνό για το τι μέλει γενέσθαι στην οικονομική ζωή της γείτονος.   

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *