Wednesday , 1 May 2024

Φορολογικό: Σε… θέση μάχης οι ελεύθεροι επαγγελματίες – Οι πρώτες αντιδράσεις από τους δικηγόρους

Φωτιές έχει ανάψει στις επαγγελματικές ενώσεις το φορολογικό νομοσχέδιο. Συνεδρίασε χθες εκτάκτως η συντονιστική επιτροπή της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και σε ανακοίνωση της εξαπέλυσε μύδρους κατά της κυβέρνησης. Ήδη οι δικηγόροι αποφάσισαν έκτακτη συνεδρίαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας το ερχόμενο Σάββατο, 11 Νοεμβρίου, στις 17.00 μ.μ. με ενδεικτικό στοιχείο της κρισιμότητας της κατάστασης το γεγονός ότι θα γίνει με φυσική παρουσία στην Αθήνα.

«Επιστροφή στο «κίνημα της γραβάτας»;
Το «κίνημα της γραβάτας», των ενωμένων επιστημόνων που έβγαλε στους δρόμους ο περίφημος νόμος Κατρούγκαλου, που συνέδεσε τις ασφαλιστικές εισφορές με το εισόδημα των ελευθέρων επαγγελματιών, επιχειρούν να επανασυστήσουν οι δικηγόροι. Αφορμή η κυβερνητική εξαγγελία για οριζόντιο φόρο, κατ΄ελάχιστον, 1.444 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες, με βάση υπολογισμού ως τεκμαρτό ελάχιστο εισόδημα, τον κατώτατο μισθό επί 14.

Πρόσκληση στους υπόλοιπους επιστήμονες
Οι δικηγόροι απευθύνονται ήδη στους υπόλοιπους επιστήμονες ενώ ξεκαθαρίζουν πως δεν αποδέχονται με κανέναν τρόπο το μέτρο. «Η κυβέρνηση αγνοεί επιδεικτικά το γεγονός ότι οι δικηγόροι είναι η μόνη κατηγορία ελευθέρων επαγγελματιών και επιστημόνων που προκαταβάλει φόρο, ασφαλιστικές εισφορές και ΦΠΑ για την αμοιβή τους, μέσω των γραμματίων προείσπραξης. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι για το έτος 2022 οι δικηγόροι προκατέβαλαν ποσό 30.040.525 ευρώ για φόρο, ποσό 42.391.509 ευρώ για ασφαλιστικές εισφορές και ποσό 48.908.146 ευρώ για αναλογούντα ΦΠΑ. Περαιτέρω, ένας ιδιαίτερα αυξημένος αριθμός δικηγόρων χρησιμοποιεί την κατοικία τους και ως γραφείο, λόγω της αδυναμίας τους να ανταπεξέλθουν στα επαγγελματικά τους έξοδα», αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωσή τους.

Ποια είναι τα αιτήματα
Η συντονιστική συντονιστική επιτροπή της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος κατά τη συνεδρίασή της αποφάσισε:
-Την άμεση συνάντηση με τα κοινοβουλευτικά κόμματα του συνταγματικού τόξου και τους θεσμικούς εκπροσώπους της Πολιτείας.
-Το συντονισμό της δράσης της με τους λοιπούς φορείς των ελεύθερων επαγγελματιών, επιστημόνων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα κοινό μέτωπο κατά των νέων μέτρων, με σκοπό την απόσυρσή τους.
-Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Οικονομικών.
-Τη δημοσιοποίηση των θέσεων του δικηγορικού σώματος με κάθε πρόσφορο τρόπο.
-Σε περίπτωση που τα αιτήματα δεν γίνουν δεκτά θα υπάρξει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων μετά από απόφαση της Ολομέλειας.

Αντιδρούν και οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες
Αντιδράσεις όμως υπάρχουν και από τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες – αυτοαπασχολούμενους. Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου σχολίασε πως «μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά γιατί υπάρχουν επαγγελματίες που βγάζουν κάτω από 10.000 ευρώ». Εξήγησε μάλιστα ότι «περίπου το 50% των επιχειρήσεων στη χώρα είναι ελεύθεροι επαγγελματίες-αυτοαπασχολούμενοι, καθώς κατά την περίοδο των μνημονίων η αυτοαπασχόληση αποτέλεσε μία λύση για πολλούς πολίτες. Την ίδια ώρα το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας σε ανακοίνωση του καλεί την κυβέρνηση να ελέγξει με σοβαρά μέτρα και δικλείδες ασφαλείας τη φοροδιαφυγή εκατομμυρίων, από μεγάλες επιχειρήσεις, ενδοομιλικές συναλλαγές και γενικά την ασυδοσία των ανεξέλεγκτων αγορών. Ο πρόεδρος του ΒΕΑ, Παύλος Ραβάνης, ζήτησε «να υπάρχει σεβασμός στον ελεύθερο επαγγελματία και την οικογενειακή επιχείρηση, που αποτελεί την πλειοψηφία στη χώρα».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *