Friday , 3 May 2024

“Φρένο” σε πλειστηριασμούς και αγοραπωλησίες ακινήτων βάζει η αποχή των συμβολαιογράφων

Του Γ .Κατσιάνη

“Φρένο” στους πλειστηριασμούς και τις αγοραπωλησίες ακινήτων μέχρι και την πρώτη εβδομάδα του 2024 βάζει η απόφαση των συμβολαιογράφων να παρατείνουν την αποχή από τα καθήκοντα τους.

Ειδικότερα, τα μέλη του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών-Πειραιώς-Αιγαίου και Δωδεκανήσου αποφάσισαν την επ’ αόριστον συνέχιση της αποχής από τη σύνταξη συγκεκριμένης κατηγορίας συμβολαίων και των δηλώσεών τους.

“Κατά τη γενική συνέλευση επισημάνθηκε και πάλι η ασυμφωνία μεταξύ της προκήρυξης του διαγωνισμού για τον «Ηλεκτρονικό Φάκελο Μεταβίβασης Ακινήτων» και των συμφωνηθέντων  μεταξύ Πολιτείας και συμβολαιογράφων, καθώς και η απόλυτα εύλογη ανασφάλεια ως προς τη νομικά εφικτή δυνατότητα συμβασιοποίησης και εκτέλεσης του άνω έργου με περιεχόμενο διαφορετικό προς την προκήρυξη αυτού”, τονίζεται μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση του συλλόγου.  

Ειδικότερα για το “ψηφιακό συμβόλαιο”, αν και οι συμβολαιογράφοι αναγνωρίζουν τα θετικά βήματα που έχουν γίνει για “την αποδοχή και αναγνώριση εκ μέρους της πολιτείας του «εγχάρτου» και συντασσόμενου ενώπιον Συμβολαιογράφου πρωτοτύπου συμβολαίου ως μοναδικού τρόπου σύνταξης συμβολαιογραφικών πράξεων”, ο σχετικός διαγωνισμός ολοκληρώθηκε, χωρίς να υπάρξουν αλλαγές στο σημείο που αφορούν το ψηφιακό συμβόλαιο.

Η πορεία των κινητοποιήσεων θα αποφασιστεί κατά την διάρκεια νέας γενικής συνέλευσης που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 8 Ιανουαρίου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *