Friday , 3 May 2024

Φωτιές: Περιορισμένα μέτωπα σε Μάνδρα και Λακωνία – Μαίνεται στη Ρόδο –Υπό έλεγχο στην Ξάνθη

Περιορισμένα είναι τα μέτωπα των πυρκαγιών- σύμφωνα με την πυροσβεστική -στη Δυτική Αττική, ενώ σε ύφεση είναι η φωτιά στη Λακωνία. Μεγάλη μάχη με τις φλόγες δίνουν επίγειες και εναέριες δυνάμεις στη Ρόδο. Σε επαγρύπνηση είναι όλες οι δυνάμεις υπό τον φόβο νέων αναζωπυρώσεων. Υπό έλεγχο τέθηκαν χθες το βράδυ οι φωτιές σε Ξάνθη και Λαγκαδά.

Στη Μάνδρα
Σύμφωνα με πληροφορίες, η φωτιά στη Μάνδρα είναι σε εξέλιξη, η εικόνα όμως είναι βελτιωμένη. Νωρίτερα, χτες, είχε δοθεί αρχικά εντολή εκκένωσης για τους οικισμούς Αγία Σωτήρα, Παλαιοκούνδουρα, Πανόραμα και Παλαιοχώρι. Στη συνέχεια και για τις περιοχές της Οινόης, του Αγίου Ιωάννη Κόρακα, του Αγίου Παντελεήμονα και της Κιάφα.

Στη Ρόδο

Μαίνεται η πυρκαγιά στη Ρόδο. Οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς και κάποιες από αυτές είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν λόγω του δύσβατου σημείου που κατακαίει η φωτιά, στο δάσος του Έμπωνα. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν οι Δημοτικές Ενότητες Καμείρου, Αταβύρου και Λινδίων.

Στη Λακωνία
Σε ύφεση είναι η πυρκαγιά στο Λευκόχωμα Λακωνίας με μικρές εστίες να αντιμετωπίζονται από πεζοπόρα τμήματα. Οι φλόγες, με κατεύθυνση από Πυρί προς Λυκοβουνό, καίνε πευκοδάσος αλλά και ελαιώνες. Εκκενώθηκε και μία κτηνοτροφική μονάδα.

Υπό έλεγχο στην Ξάνθη

Υπό έλεγχο έθεσε η Πυροσβεστική την πυρκαγιά, που ξέσπασε σε τρία διαφορετικά μέτωπα, σε δύσβατη περιοχή στο Μέγα Εύμοιρο, στην Ξάνθη. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε κάτω από άγνωστες μέχρι στιγμής συνθήκες – αν και υπήρξαν αναφορές για σύνδεσή της με κεραυνούς λόγω της ξαφνικής κακοκαιρίας που έπληξε την περιοχή – και έγινε άμεσα αντιληπτή με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός στην Πυροσβεστική Υπηρεσία. Οι εναέριες ρίψεις νερού ολοκληρώθηκαν χθες το βράδυ, ενώ το έργο της κατάσβεσης ανέλαβαν τα πεζοπόρα τμήματα. Λίγο μετά τις 22:00 μ.μ. η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο, ωστόσο οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν στο σημείο υπό τον φόβο αναζωπύρωσης.

Στον Λαγκαδά
Υπό έλεγχο τέθηκε χθες το βράδυ και η πυρκαγιά που ξέσπασε από άγνωστη αιτία λίγο μετά τις 14.00 το μεσημέρι σε δύσβατη αγροτοδασική περιοχή στη θέση Κλαδερή μεταξύ Σοχού και Ασκού του δήμου Λαγκαδά στη Θεσσαλονίκη. Η φωτιά έκαψε χαμηλή βλάστηση.

Συνελήφθη άνδρας τον Άγιο Αθανάσιο
Χρήση ράβδου καύσης οξυγόνου για κοπή μετάλλων έκανε ένας άνδρας στον Άγιο Αθανάσιο, στη Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα να προκληθεί πυρκαγιά. Το περιστατικό σημειώθηκε εντός περιφραγμένου αύλειου οικοπεδικού χώρου. Ο άνδρας συνελήφθη και του επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο.

Συλλήψεις και στην Κρήτη
Τρεις συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν στην Κρήτη. Οι άνδρες εκτελούσαν υπαίθριες εργασίες από τις οποίες προκλήθηκαν πυρκαγιές στις περιοχές: Μικρά Ανώγεια Ρεθύμνου, Βαγιονιά Ηρακλείου και Σητεία.

Σε υψηλό κίνδυνο
Σε υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς βρίσκονται σήμερα ,Παρασκευή 21 Ιουλίου, η Θεσσαλονίκη, η Χαλκιδική, η Θάσος, το νοτιοδυτικό μέρος των Σερρών και το νότιο τμήμα της Καβάλας, σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Οι συγκεκριμένες περιοχές τοποθετούνται στην κατηγορία «3», που χαρακτηρίζεται υψηλού κινδύνου. Στην κατηγορία «3», είναι πιθανό, όπως αναφέρει η Πολιτική Προστασία, να εκδηλωθεί αυξημένος αριθμός πυρκαγιών, αρκετές από τις οποίες θα είναι δύσκολο να αντιμετωπισθούν όταν οι τοπικές συνθήκες είναι ευνοϊκές (μορφολογία εδάφους, τοπικοί άνεμοι κλπ).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *