Friday , 3 May 2024

Χαλκιδική: Ολοκληρώνονται οι εργασίες στο σπήλαιο Πετραλώνων προκειμένου ν’ ανοίξει για το κοινό

«Οι εργασίες εντός του σπηλαίου των Πετραλώνων έχουν ήδη ολοκληρωθεί και έχουν αλλάξει ριζικά την εικόνα του. Εκκρεμούν λίγες μόνο παρεμβάσεις στον εξωτερικό χώρο, υπολογίζεται ότι άμεσα θα είναι και πάλι επισκέψιμο για το κοινό», δήλωσε ο δήμαρχος Νέας Προποντίδος Χαλκιδικής Μανώλης Καρράς μετά την επίσκεψή του στο χώρο.

Η πορεία των εργασιών
Ο δήμαρχος είχε τη δυνατότητα να ενημερωθεί για τις εργασίες που εκτελέστηκαν και εκτελούνται στο σπήλαιο από τον προϊστάμενο της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας του υπουργείου Πολιτισμού Ανδρέα Ντάρλα. Υπενθυμίζεται ότι το σπήλαιο Πετραλώνων παραμένει κλειστό για πάνω από πέντε χρόνια. Σύμφωνα με δηλώσεις της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη το σπήλαιο θα άνοιγε για το κοινό τον Μάιο του 2023. Δεν κατέστη όμως εφικτό καθώς μέχρι σήμερα πραγματοποιούνται σε αυτό εργασίες.

Το σπήλαιο
Το σπήλαιο Πετραλώνων βρίσκεται στους δυτικούς πρόποδες του όρους Κατσίκα στην Κοινότητα Πετραλώνων. Σχηματισμένο μέσα στους ασβεστόλιθους του Άνω Ιουρασικού, έχει έκταση περίπου 10.000 τ.μ., με μεγάλες αίθουσες από πολύχρωμους σταλαγμιτικούς σχηματισμούς. Το σπήλαιο ανακαλύφθηκε τυχαία το 1959 από κατοίκους του χωριού που βρήκαν στο εσωτερικό του πολλά απολιθωμένα οστά ζώων Το 1960 βρέθηκε ένα ανθρώπινο κρανίο, που εντοπίστηκε κολλημένο σε ένα σταλαγμίτη 23 εκ. πάνω από το έδαφος. Είναι ιδιαίτερα μεταβατικό στη μορφολογία του, ώστε ορισμένοι πιστεύουν πως αντιπροσωπεύει μια ενδιάμεση κατάσταση ανάμεσα στον «Homo neanderthalensis» και τον πιο αρχέγονο πρόγονό του. Ανασκαφές που έγιναν στο εσωτερικό του σπηλαίου αρχικά από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια από την Ανθρωπολογική Εταιρεία Ελλάδος απέδωσαν πολυάριθμα ευρήματα της Παλαιολιθικής Εποχής, τα οποία χρονολογούνται από το Μέσο Πλειστόκαινο, περίπου πριν από 600.000 – 300.000 χρόνια. Πρόκειται δηλαδή, για μια από τις πρωιμότερες αρχαιολογικές θέσεις της Ευρώπης. Το σπήλαιο χρησίμευε τότε ως καταφύγιο ανθρώπων και σαρκοβόρων ζώων. Από τη δραστηριότητα των παλαιολιθικών ενοίκων του έχουν διασωθεί κυρίως οστά από τα διατροφικά τους κατάλοιπα, τα οποία μαρτυρούν τις κυνηγετικές τους πρακτικές και τις διατροφικές τους συνήθειες, καθώς και λίθινα εργαλεία, μαρτυρίες της τεχνολογίας και του υλικού πολιτισμού τους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *