Sunday , 5 May 2024

Χριστούγεννα στη Φλώρινα: Αναβιώνει το «άναμμα των φωτιών» – Τί συμβολίζει το έθιμο

Λίγες μέρες πριν από τα Χριστούγεννα και πυρετωδώς προετοιμάζονται οι γειτονιές και ο δήμος για την αναβίωση του πατροπαράδοτου εθίμου «Το άναμμα των φωτιών» που γίνεται το βράδυ της 23ης Δεκεμβρίου σε γειτονιές της Φλώρινας. Το έθιμο συμβολίζει τη φωτιά που άναψαν οι βοσκοί για να ζεστάνουν το μικρό Χριστό στο σπήλαιο της Βηθλέεμ. Μία από τις φωτιές που έχει και το μεγαλύτερο ύψος στήνεται στην πλατεία Ηρώων στη Φλώρινα. Μικροί και μεγάλοι συγκεντρώνουν ξύλα και κέδρα για να ανάψουν τη μεγαλύτερη σε όλη την πόλη φωτιά.

Η… προετοιμασία
«Με το ιδιαίτερο αυτό έθιμο, που χάνεται στα βάθη των αιώνων, υποδέχονται οι κάτοικοι του νομού Φλώρινας τη Γέννηση του Χριστού», αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου της Πλατείας Ηρώων Στέφανος Παύλου. Και συμπληρώνει «οι προετοιμασίες έχουν αρχίσει εδώ και δύο μήνες. Τώρα είμαστε στο στάδιο του στησίματος. Τα ξύλα έχουν αποθηκευτεί τα περισσότερα από τον περασμένο Μάιο για να είναι ξερά, για να μπορέσουν να καούνε. Έχουμε και κάποια που κόπηκαν την τελευταία στιγμή για να γίνει το στήσιμο. Υπολογίζουμε ότι το στήσιμο των ξύλων θα φτάνει τα δέκα μέτρα. Επειδή η γειτονιά μας είναι πρωτοπόρα σε διάφορα θέματα θέλουμε να είμαστε πάντα πρώτοι. Οπότε η φωτιά μας θα είναι η μεγαλύτερη και η πιο εντυπωσιακή της πόλης. Τώρα ανταγωνιζόμαστε για το ποια γειτονιά θα έχει τη μεγαλύτερη φωτιά. Παλιότερα επειδή δεν υπήρχαν και πολλά μέσα για τη μεταφορά των ξύλων η μια γειτονιά προσπαθούσε να «κλέψει» τα ξύλα της άλλης. Κι αυτό αν το πετύχαινε ήταν και το έπαθλο της γειτονιάς που έκλεβε τα ξύλα, αφού θα είχε την εντυπωσιακότερη φωτιά», διευκρινίζει ο κ. Παύλου.

Γλέντι μέχρι πρωίας
Και αφηγείται ότι «σχεδόν κάθε βράδυ μαζευόμαστε στην καλύβα που έχουμε στήσει για να… προσέχουμε τα ξύλα. Πίνουμε τα κρασάκια μας, έχουμε τα εδέσματα, ψήνουμε διάφορες λιχουδιές για να υπάρχει αυτή η φύλαξη. Στις 22 Δεκεμβρίου, παραμονή της μεγάλης φωτιάς, θα ανάψουμε τις μικρές φωτιές που είναι για τους κατοίκους της γειτονιάς, τους κατοίκους της πόλης. Και στις 23 Δεκεμβρίου ανάβουμε τις μεγάλες φωτιές που είναι πόλος έλξης για τουρίστες και επισκέπτες της Φλώρινας όπου όλοι μαζί διασκεδάζουμε με γλέντι μέχρι το πρωί και παραδοσιακά τοπικά εδέσματα, φασόλια, πιπεριές, κεμπάπια κτλ, καθώς και άφθονο κρασί, υπό τον ήχο πάντα της παραδοσιακής μουσικής των χάλκινων της Φλώρινας».

Το έθιμο αναβιώνει και σε χωριά
Η φωτιά σχετίζεται με την αρχαία λατρεία του θεού Ήλιου καθώς και με την Γέννηση του Σωτήρος. Η νύχτα των φωτιών είναι μια μεγάλη υπαίθρια γιορτή με χορό, τραγούδι και εδέσματα. Το έθιμο αναβιώνει και σε πλατείες πολλών χωριών -όπως στο Τρίγωνο, στο Βατοχώρι, στον οικισμό Κώττα- προαναγγέλλοντας το χαρμόσυνο νέο του ερχομού του Θεανθρώπου. Επίσης την παραμονή των Χριστουγέννων φωτιές θα ανάψουν στα χωριά Άγιος Γερμανός, Λευκώνας, Ανταρτικό και Καλλιθέα, ενώ στις 30 Δεκεμβρίου στις πλατείες των χωριών Καρυές, Ψαράδες, Πύλη και στις 7 Ιανουαρίου στην πλατεία του χωριού Λαιμός.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *