Sunday , 5 May 2024

Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Εφαρμόζεται από 1η Ιανουαρίου σε 100.000 επιχειρήσεις βιομηχανίας και λιανεμπορίου

Οι επιχειρήσεις που ανήκουν στον κλάδο της βιομηχανίας καθώς και οι επιχειρήσεις που ανήκουν κατά κύρια δραστηριότητα στον κλάδο του λιανεμπορίου εντάσσονται από την 1η Ιανουαρίου του 2024 στο σύστημα της ψηφιακής κάρτας εργασίας, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του υπουργείου Εργασίας.

600.000 εργαζόμενοι
Σχεδόν 100.000 επιχειρήσεις που ανήκουν σε αυτούς τους δύο πολύ σημαντικούς κλάδους της αγοράς και στις οποίες απασχολούνται περίπου 600.000 εργαζόμενοι εντάσσονται στη χρήση της ψηφιακής κάρτας. Από το μέτρο ίσως εξαιρεθούν στην αρχή οι βιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στην ενέργεια (φυσικό αέριο, πετρέλαιο κ.ά.). Όσον αφορά τη διαδικασία, θα δοθεί μία περίοδος χάριτος στις επιχειρήσεις των κλάδων αυτών περίπου τρεις μήνες από την 1/1/2024, «για να δούμε στην πράξη πώς δουλεύει», όπως τονίζει ο ίδιος. Προηγουμένως, θα εκδοθούν οι οδηγοί για τη βιομηχανία και για το λιανικό εμπόριο, ενώ «αν κάτι δεν πάει καλά και σωστά, θα διορθωθεί άμεσα», επεσήμανε ο κ. Γεωργιάδης. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι όλα θα κινούνται σε συνεννόηση και συνεργασία με εργοδότες και με εργαζόμενους.

Οι επιχειρήσεις
Η ψηφιακή κάρτα εργασίας θα εφαρμοστεί για τους εργαζόμενους σε: βιομηχανία τροφίμων, ποτοποιία, παραγωγή προϊόντων καπνού, παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών υλών, κατασκευή ειδών ένδυσης, βιομηχανία δέρματος και δερμάτινων ειδών, βιομηχανία ξύλου και κατασκευή προϊόντων από ξύλο και φελλό, εκτός από έπιπλα, κατασκευή ειδών καλαθοποιίας και σπαρτοπλεκτικής, χαρτοποιία και κατασκευή χάρτινων προϊόντων, εκτυπώσεις και αναπαραγωγή προεγγεγραμμένων μέσων, παραγωγή χημικών ουσιών και προϊόντων, παραγωγή βασικών φαρμακευτικών προϊόντων και φαρμακευτικών σκευασμάτων, κατασκευή προϊόντων από ελαστικό (καουτσούκ) και πλαστικές ύλες, παραγωγή άλλων μη μεταλλικών ορυκτών προϊόντων, παραγωγή βασικών μετάλλων, κατασκευή μεταλλικών προϊόντων, με εξαίρεση τα μηχανήματα και τα είδη εξοπλισμού, κατασκευή ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων, κατασκευή ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, κατασκευή μηχανημάτων και ειδών εξοπλισμού π.δ.κ.α., κατασκευή μηχανοκίνητων οχημάτων, ρυμουλκούμενων και ημιρυμουλκούμενων οχημάτων, κατασκευή λοιπού εξοπλισμού μεταφορών, κατασκευή επίπλων, άλλες μεταποιητικές δραστηριότητες, επισκευή και εγκατάσταση μηχανημάτων και εξοπλισμού, λιανικό εμπόριο, εκτός από το εμπόριο μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσυκλετών.

Οι υπόλοιποι κλάδοι
Μετά το καλοκαίρι προσδιορίζεται το διάστημα εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας σε Τουρισμό & Επισιτισμό. Η πιλοτική εφαρμογή ίσως αρχίσει εντός του καλοκαιριού ωστόσο και πάλι με 3μηνο πιλοτικό διάστημα και με δήλη ημερομηνίας πλήρους εφαρμογής την 1η Οκτωβρίου 2024. Έως το τέλος του έτους αναμένεται να ενσωματωθούν και οι υπόλοιποι κλάδοι όπως χονδρικό εμπόριο, υπηρεσίες, δραστηριότητες υγείας, εκπαίδευση, κατασκευαστικές δραστηριότητες κ.ά..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *