Friday , 3 May 2024

Όλιβερ Βάρχελι για επίθεση στο Ισραήλ: «Μας φέρνει πίσω σε φρικιαστικές στιγμές, που όλοι νομίζαμε πως έχουμε αφήσει πίσω μας»

Την ελπίδα ότι το 2023 θα εξελιχθεί σε χρονιά-ορόσημο για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξέφρασε ο Ούγγρος κοινοτικός Επίτροπος Όλιβερ Βάρχελι, αρμόδιος για θέματα Διεύρυνσης και Γειτονίας.

«Τα δυτικά Βαλκάνια ανήκουν στην ΕΕ, αλλά άλλο να το λες και άλλο να το εκπληρώνεις. Νομίζω πως φέτος εισερχόμαστε στην εποχή τού να το εκπληρώσουμε», δήλωσε κατά την διάρκεια των εργασιών του 2ου συνεδρίου Ανατολικής Μεσογείου και Νοτιοανατολικής Ευρώπης που διεξάγεται στις Βρυξέλλες.

Ειδικότερα, ο κ. Βάρχελι υπενθύμισε ότι σε μόλις έναν χρόνο η ΕΕ καλωσόρισε τρεις νέες υποψήφιες προς ένταξη χώρες -την Ουκρανία, τη Μολδαβία και τη Βοσνία Ερζεγοβίνη- αναγνωρίστηκε η ευρωπαϊκή προοπτική της Γεωργίας, ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις προσχώρησης με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία ενώ το Κόσοβο κατέθεσε την αίτηση για να γίνει μέλος της ΕΕ.

«Διανύσαμε λοιπόν πολύ δρόμο πέρυσι και φέτος, αλλά η ελπίδα μου είναι πως το 2023 θα είναι έτος -ορόσημο για τη διεύρυνση της ΕΕ, γιατί η νέα γεωπολιτική κατάσταση δίνει ώθηση στη διεύρυνση γενικά. Οι ηγέτες της ΕΕ έχουν ξεκάθαρα επιβεβαιώσει την προοπτική των δυτικών Βαλκανίων για την εισδοχή στην ΕΕ και ζήτησαν την επιτάχυνση της διαδικασίας διεύρυνσης» τόνισε.

Για την επίθεση στο Ισραήλ 

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κοινοτικός επίτροπος στην επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, την οποία χαρακτήρισε ως πόλεμο ενάντια στην ανθρωπότητα, μια επίθεση «με απόλυτη ανηλεότητα και αγριότητα», που «μας φέρνει πίσω σε φρικιαστικές στιγμές, που όλοι νομίζαμε πως έχουμε αφήσει πίσω μας».

«Χρειάζεται όλοι να σταθούμε ενωμένοι ώστε να το πολεμήσουμε μαζί με το Ισραήλ, γιατί αν αυτό μπορεί να συμβεί οπουδήποτε στον κόσμο, θα υπάρξουν και άλλοι, που θα θελήσουν να το επαναλάβουν», υπογράμμισε.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *