Wednesday , 1 May 2024

58 χρόνια «Ξανθιώτικο Καρναβάλι»: Οι εκδηλώσεις μέχρι και τις 18 Μαρτίου

Το περασμένο Σάββατο 2 Μαρτίου …άνοιξε το «καρναβάλι της Ξάνθης, κορυφώνεται την Κυριακή 17 Μαρτίου με τη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση και ολοκληρώνεται στις 18 Μαρτίου, Καθαρά Δευτέρα, στη Σταυρούπολη Θράκης.

Στο πέρασμα των χρόνων
Ο δήμος Ξάνθης και η Οργανωτική Επιτροπή οργανώνουν τις «Θρακικές Λαογραφικές Εορτές-Ξανθιώτικο Καρναβάλι 2024». Ο θεσμός, που από το 1966 με την αναβίωση λαϊκών αποκριάτικων εθίμων ξεκίνησε την πορεία του, μετουσιώθηκε στις «Θρακικές Λαογραφικές Εορτές-Ξανθιώτικο Καρναβάλι» και εξελίσσεται στο πέρασμα των δεκαετιών. «Οι Θρακικές Λαογραφικές Εορτές αποτελούν ένα μοναδικό γεγονός, που μας προσφέρει την ευκαιρία να φιλοξενήσουμε στον τόπο μας δρώμενα που συνδυάζουν τον πολιτισμό και την παράδοση της Ξάνθης με τη σύγχρονη ιστορία της» υπογραμμίζει ο δήμαρχος Ξάνθης Ευστράτιος Κοντός. «Μουσική, χορός, χρώματα και αρώματα γεμίζουν κάθε γειτονιά προσκαλώντας κατοίκους και επισκέπτες να απολαύσουν μια αξέχαστη εμπειρία. Όπως κάθε χρόνο η Ξάνθη μετατρέπεται σε ένα πολύχρωμο μωσαϊκό πολιτισμού και μέσα από μια σειρά εκδηλώσεων, με αποκορύφωμα τη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση, σας καλεί να ξεφύγετε από την καθημερινότητα και να παραδοθείτε στη διασκέδαση και την αυθεντική χαρά της γιορτής. Οι αναμνήσεις από το Ξανθιώτικο Καρναβάλι μας γεμίζουν με νοσταλγία αλλά και με ενθουσιασμό για όσα πρόκειται να ζήσουμε τις επόμενες ημέρες», πρόσθεσε ο δήμαρχος.

Οι εκδηλώσεις
«Λαογραφικές εκδηλώσεις, παιχνίδια, συναυλίες, παρελάσεις συνθέτουν ένα πλούσιο σκηνικό με αποκορύφωμα του ξεφαντώματος τη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση με τη συμμετοχή χιλιάδων καρναβαλιστών να γλεντούν με την καρδιά τους», αναφέρει η αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Πολυξένη Μπρίκα μιλώντας για τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του «Ξανθιώτικου Καρναβαλιού». Οι «Θρακικές Λαογραφικές Εορτές» στοχεύουν στη διατήρηση, αναβίωση των ηθών και των εθίμων και την προβολή της λαϊκής παράδοσης. Στην μεγάλη αυτή γιορτή συμμετέχουν οι χορευτικές ομάδες των λαογραφικών συλλόγων της πόλης, καθώς και τα φιλοξενούμενα χορευτικά. Ντόπιοι, ξένοι, μικροί και μεγάλοι, φορούν την αποκριάτικη στολή τους, τη μάσκα του κεφιού και βγαίνουν στους δρόμους για να γλεντήσουν και να χορέψουν.

Τσικνοπέμπτη 7 Μαρτίου
Για αύριο, Τσικνοπέμπτη, έχει προγραμματιστεί στις 20.00 μ.μ. «Βραδιά παραδοσιακών γεύσεων» στο κλειστό αθλητικό κέντρο «Φίλιππος Αμοιρίδης». Οι πολιτιστικοί σύλλογοι ετοιμάζουν παραδοσιακές συνταγές και… στήνουν ένα γλέντι με ζωντανή μουσική από όλη την Ελλάδα. Τη βραδιά πλαισιώνει το παραδοσιακό σχήμα «Μπάντα Τέτοια». Μια ξεχωριστή βραδιά αυτή της Τσικνοπέμπτης και ο χώρος θα είναι ανοιχτός έως τα μεσάνυχτα με πλούσιο μπουφέ, λαχταριστά ορεκτικά, φρέσκες σαλάτες, ποικιλίες κρεατικών και σπιτικών γλυκών. Ο δήμος Ξάνθης ως… οικοδεσπότης θα προσφέρει δωρεάν κρασί σε όλους τους επισκέπτες.

Την Παρασκευή 8 Μαρτίου – Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας
Ο Σύλλογος Γυναικών Ν. Ξάνθης, «Αποκριάτικα ζυμαρομαστορέματα» για άλλη μια χρονιά στις 17.30 μ.μ. θα «Ζυμαρομαστορέψουμε» με την κυρία «Σουσάνα» στο υπαίθριο δημοτικό αμφιθέατρο (πλατεία Δημοκρατίας). Μικροί και μεγάλοι θα ζυμώσουν, θα ψήσουν και θα γευτούν διάφορες λιχουδιές. Στον ίδιο χώρο θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με για «τη σημασία του παιχνιδιού στην ανάπτυξη του παιδιού».

Κυριακή 10 Μαρτίου

Στις 12.00 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί η «Παιδική καρναβαλική παρέλαση» στην πλατεία Δημοκρατίας. Πρόκειται για την πιο χαρούμενη γιορτινή παρέλαση, μια αποκριάτικη φιέστα γονιών και παιδιών. Μπαλόνια, σερπαντίνες, αποκριάτικες μάσκες, κομφετί δημιουργεί ένα χρωματιστό ποτάμι για μαθητές νηπιαγωγείου, δημοτικού, γυμνασίου, λυκείου, όλων των βαθμίδων. Αποτελεί την κορυφαία στιγμή όχι μόνο της Αποκριάς αλλά και όλης της χρονιάς. Η γιορτή θα συνεχιστεί μπροστά στην κεντρική σκηνή, με μουσική, χορό, κλόουν και ζογκλέρ. Στο τέλος της παρέλασης θα μοιραστούν σακουλάκια με χρωματιστή σκόνη για ένα ακόμη πιο πολύχρωμο πάρτι. Η εκκίνηση δίνεται στη διασταύρωση των οδών 28ης Οκτωβρίου και Παλαιών Πατρών Γερμανού.
*Σε περίπτωση κακοκαιρίας η παιδική καρναβαλική παρέλαση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 15 Μαρτίου στις 15.00 μ.μ.

Σάββατο 16 Μαρτίου

Λίγες ώρες πριν την κορύφωση του «Ξανθιώτικου Καρναβαλιού», το βράδυ του Σαββάτου, στις 19.30 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί η βραδινή καρναβαλική παρέλαση. Χιλιάδες καρναβαλιστές θα ξεχυθούν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, παίρνοντας μέρος στην βραδινή παρέλαση. Ένα φαντασμαγορικό θέαμα θα ξετυλιχτεί με αφετηρία τη διασταύρωση των δρόμων 28ης Οκτωβρίου και Καβάλας. Σφυρίχτρες, γέλια και χαρούμενες φωνές θα χαρίσουν απλόχερα την αισιοδοξία και λίγες στιγμές ξεγνοιασιάς σε όσους παρευρεθούν στην εκδήλωση. Με τους ήχους, τους φωτισμούς, , τα χρώματα, το κέφι, τα πυροτεχνήματα θα δώσουν λάμψη και μεγαλοπρέπεια στη νύχτα του τελευταίου Σαββάτου του καρναβαλιού. Τα πληρώματα θα καταλήξουν στην πλατεία Δημοκρατίας όπου θα ξεκινήσει ένα ατέλειωτο πάρτι, που θα συνεχιστεί μέχρι πρωίας σε δρόμους, κέντρα και κλαμπ της πόλης.

Κυριακή 17 Μαρτίου
Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις με τη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση που θα αρχίσει στις 13.30 μ.μ. Οι καρναβαλιστές θα ξεχυθούν στους κεντρικούς δρόμους όπου με την ζωντάνια και την ευρηματικότητά τους θα αποζημιώσουν τους χιλιάδες θεατές, που θα παρακολουθήσουν την παρέλαση. Σε μία πανδαισία χρωμάτων, ήχων και γλεντιού, χιλιάδες μικροί και μεγάλοι θα συμμετέχουν στην παρέλαση. Η παρέλαση θα καταλήξει στο μεγάλο πάρκο του γηπέδου Α.Ο. Ξάνθης όπου και θα συνεχιστεί το πάρτι των συλλόγων.

Τελετή λήξης «Το κάψιμο του Τζάρου»
Μπροστά σε χιλιάδες επισκέπτες αναβιώνει εδώ και περίπου εξήντα χρόνια, μετά την ολοκλήρωση της μεγάλης καρναβαλικής παρέλασης, το έθιμο «Τζάρου» στις 19.00 μ.μ. στη Γέφυρα του ποταμού Κόσυνθου, Η εκδήλωση σηματοδοτεί το τέλος του καρναβαλιού. Κάτω από τη λάμψη ενός εντυπωσιακού σόου με πυροτεχνήματα η τελετή λήξης θα φωτίσει τον θρακιώτικο ουρανό, ενώ ταυτόχρονα θα μεταδώσει την απαραίτητη λάμψη, υποστηρίζοντας ιδανικά την αναγέννηση και τον ερχομό του νέου μέσα από τις στάχτες του παλιού. Ο «Τζάρος» ή «Τζάρους» κατά τους κατοίκους της Ανατολικής Θράκης, ήταν ένα κατασκευασμένο ανθρώπινο ομοίωμα, τοποθετημένο πάνω σε έναν σωρό από πουρνάρια. Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς καιγόταν στο κέντρο αλάνας, πλατείας ή σε υψώματα, για να μην έχουν το καλοκαίρι ψύλλους. Το έθιμο αυτό το έφεραν οι πρόσφυγες από το Σαμακώβ της Ανατολικής Θράκης και αναβιώνει κάθε χρόνο από τους κατοίκους του ομώνυμου συνοικισμού, ο οποίος βρίσκεται κοντά στη γέφυρα του ποταμού Κόσυνθου στην παλιά πόλη της Ξάνθης.

Καθαρά Δευτέρα 18 Μαρτίου
Η περιοχή Σταυρούπολης και πιο συγκεκριμένα η πλατεία Σταυρούπολης περιμένει και φέτος την Καθαρά Δευτέρα για να υποδεχτεί στις 11.00 το πρωί τους καρναβαλιστές της κυριακάτικης παρέλασης και όσους θέλουν να περάσουν την ημέρα τους σε έναν τόπο με μοναδικά πολιτιστικά, λαογραφικά και αρχιτεκτονικά στοιχεία, στην καρδιά του φυσικού παράδεισου της κοιλάδας του ποταμού Νέστου. Ο δήμος Ξάνθης σε συνεργασία με τον πολιτιστικό σύλλογο Σταυρούπολης «Ορφέας» της περιοχής διοργανώνει από το πρωί εκδηλώσεις με παραδοσιακούς ήχους συνοδευόμενους με δωρεάν νηστίσιμα εδέσματα και άφθονο κρασί. Για τους μικρούς μας φίλους θα υπάρχουν ζογκλέρ και ξυλοπόδαροι, και διαγωνισμός χαρταετού, καθώς επίσης και ποντιακοί χοροί από το παιδικό τμήμα του πολιτιστικού συλλόγου Κομνηνών. Ο «Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Μοναστηρακίου Δράμας» μετά από πρόσκληση του «Επιμορφωτικού Συλλόγου Τέχνης και Παράδοσης Σταυρούπολης και Ξάνθης» θα παρουσιάσει χορούς και τραγούδια της Δράμας και το έθιμο των «Αράπηδων».

Αποκριάτικο Έθιμο της «Καμήλας»
Στην πλατεία του οικισμού της Σταυρούπολης, οι κάτοικοι της μαζί με τους επισκέπτες, μεταμφιεσμένοι και κάνοντας διάφορους ήχους θα συμμετάσχουν σε μια παρέλαση χρωμάτων και χαράς, με οδηγό ένα ομοίωμα καμήλας και έναν ενήλικο να παριστάνει τον καμηλιέρη Άραβα. Το έθιμο της καμήλας αρχικά είχε παγανιστικό χαρακτήρα, τελούνταν και συμβόλιζε την δέηση των κατοίκων για τη γονιμότητα της γης. Αργότερα σε συνδυασμό με την Ορθόδοξη πίστη και θρησκεία που θέτει την ημέρα αυτή ως την αρχή της Σαρακοστής, άλλαξε χαρακτήρα και συμβολίζει πια στο νου των κατοίκων, το τέλος των εορτών του καρναβαλιού και την αρχή της νηστείας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *