Thursday , 18 April 2024

85η ΔΕΘ: Τι μένει ίδιο και τι αλλάζει λόγω της πανδημίας – “Φουλ” από συμμετοχές το Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης

Με τη συμμετοχή μεγάλων φορέων και εταιρειών των κλάδων ενέργειας, μεταφορών κ.α. και ισχυρών βιομηχανιών της χώρας, όπως και της “αφρόκρεμας” των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τον Έβρο και τη Φλώρινα μέχρι την Κρήτη θα ανοίξει τις πύλες της στις 11 Σεπτεμβρίου η 85η ΔΕΘ, ενώ λόγω της πανδημίας και των μέτρων ασφάλειας η φετινή Έκθεση θα έχει αρκετές διαφορές, όσον αφορά την αξιοποίηση των εξωτερικών χώρων του διεθνούς εκθεσιακού κέντρου, προς αποφυγή συνωστισμών, αλλά και στο κομμάτι των λιανικών πωλήσεων.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo Α.Ε. υπάρχει μεγάλη ζήτηση συμμετοχής και ήδη έχει καλυφθεί ο παρεχόμενος εκθεσιακός χώρος, δηλαδή όλα τα Περίπτερα της ΔΕΘ πλην των Περιπτέρων 5, στο οποίο μεταφέρεται το Εμβολιαστικό Κέντρο, του Περιπτέρου 4 που θα λειτουργεί υποστηρικτικά στο 5 και του Περιπτέρου 6, όπου θα εκτεθούν και οι 15 αρχιτεκτονικές προτάσεις που συμμετείχαν στην τελική φάση του διεθνούς διαγωνισμού για την ανάπλαση της ΔΕΘ.

Η συμμετοχή στην  85η ΔΕΘ, η οποία έχει ως “Τιμώμενη Χώρα” φέτος την Ελλάδα και θα εστιάσει στην επόμενη ημέρα της πανδημίας για την ελληνική οικονομία, ενώ αποτελει την πρώτη Γενική Έκθεση που πραγματοποιείται στην Ευρώπη μετά το ξέσπασμα της πανδημίας και την πρώτη Covid-free ευρωπαϊκή έκθεση, υποστηρίζεται δυναμικά από τα Επιμελητήρια όλης τη χώρας, που κατά κανόνα επιδοτούν τη συμμετοχή των μελών τους και από την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων (ΚΕΕΕ). Στο πλαίσιο εφαρμογής των υγειονομικών πρωτοκόλλων του “Green Pass” η είσοδος στην 85η ΔΕΘ θα επιτρέπεται, μόνο σε όσους προσκομίζουν πιστοποιητικό είτε εμβολιασμού, είτε νόσησης, ενώ λαμβάνονται μέτρα για την τήρηση των προβλεπόμενων αποστάσεων, μέτρων υγιεινής κ.ο.κ., η φετινή διοργάνωση διαφοροποιείται όσον αφορά την αξιοποίηση των εξωτερικών χώρων αλλά και σε επίπεδο κάποιων κρατικών συμμετοχών. 

Οι προαναφερόμενες συμμετοχές των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω των Επιμελητηρίων και της ΚΕΕΕ θα καλύψουν τα Περίπτερα 2 και 3, που θα μπορούν να προβαίνουν και σε λιανικές πωλήσεις αλλά μόνο τυποποιημένων προϊόντων, ενώ το Περίπτερο 16 θα καλυφθεί από επιχειρήσεις-μέλη του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και το 8 από μέλη του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, με τις ίδιες δυνατότητες.  Επίσης, στο Περίπτερο 13 θα υπάρχουν οι συμμετοχές των Περιφερειών, οι οποίες επίσης θα περιλαμβάνουν τοπικές επιχειρήσεις.

Στον αντίποδα λόγω της πανδημίας φέτος δεν θα υπάρχουν κρατικές συμμετοχές από Ινδία-Πακιστάν-Άπω Ανατολή που στις τελευταίες διοργανώσεις πραγματοποιούσαν και λιανικές πωλήσεις, ενώ επίσης δεν θα υπάρχουν στους εξωτερικούς χώρους σπιτάκια-stands κ.ο.κ. εταιρειών με τρόφιμα, αναψυκτικά κλπ παρά μόνο τα επίσημα κυλικεία, όπου τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα Covid. Για τον ίδιο λογό, δηλαδή την αποφυγή πρόκλησης συνωστισμών φέτος δεν θα υπάρχουν οι μεγάλες γαστρονομικές συμμετοχές, με εταιρείες κυρίως από Σέρρες και Κρήτη, όπου επίσης πραγματοποιούνταν λιανικές πωλήσεις.

Από τα θέματα που απομένει να αποσαφηνιστούν, τέλος, είναι το αν τελικά θα πραγματοποιηθούν συναυλίες στη ΔΕΘ, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι εξετάζεται η πραγματοποίησή τους σε κλειστό χώρο, με τήρηση αποστάσεων και μέτρων ασφάλειας και όχι στους εξωτερικούς χώρους της ΔΕΘ, όπως γινόταν στις προηγούμενες διοργανώσεις. Για το θέμα αυτό δεν υπάρχουν ακόμη αποφάσεις.

Thessaloniki Helexpo Forum: “Δημιουργώντας την επόμενη ημέρα”

Το καθιερωμένο πολιτικό κομμάτι της ΔΕΘ θα πλαισιωθεί και φέτος από τη διοργάνωση του Thessaloniki Helexpo Forum, που διοργανώθηκε για πρώτη φορά πέρυσι και πλέον καθιερώνεται ως θεσμός στη ΔΕΘ και θα πραγματοποιηθεί από τις 13 έως τις 17 Σεπτεμβρίου με θέμα “Δημιουργώντας την επόμενη μέρα / Planning the day after”. Εκτός από την εναρκτήρια ομιλία του πρωθυπουργού το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου και την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου την επόμενη μέρα και την αντίστοιχη ομιλία και συνέντευξη τύπου του προέδρου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης το Σαββατοκύριακο 18-19/9, στο πλαίσιο του Φόρουμ θα πραγματοποιούνται καθημερινά θεματικά πάνελ διάρκειας μιάμισης ώρας, στα οποία θα συμμετέχουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, εκπρόσωποι κομμάτων, επιχειρηματικών φορέων, συνδέσμων, επιχειρήσεων και της αυτοδιοίκησης για να συζητήσουν σχετικά με τις συνέπειες της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης αλλά και τις προκλήσεις που δημιουργεί για τις προοπτικές μιας σύγχρονης Ελλάδας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *