Wednesday , 30 November 2022

Open House Thessaloniki 2022: Ανοίγει για το κοινό ο Σταθμός Παπάφη του Μετρό Θεσσαλονίκης

Ανοίγει για το κοινό, το επόμενο Σαββατοκύριακο, στο πλαίσιο του OPEN HOUSE THESSALONIKI 2022, ο Σταθμός Παπάφη του μετρό, ο ένας από τους δύο χώρους με τους οποίους η Αττικό Μετρό Α.Ε. συμμετέχει στον αναγνωρισμένο αυτόν θεσμό που διοργανώνεται για 11η φορά.

Δύο είναι οι βασικοί στόχοι της συμπερίληψης εγκαταστάσεων του μετρό στην φετινή διοργάνωση:

1.       Να προβληθεί το έργο των αρχιτεκτόνων της Αττικό Μετρό, οι οποίοι εκτός από την δύσκολη άσκηση του σχεδιασμού φιλικών και λειτουργικών σταθμών και άλλων εγκαταστάσεων που αποτελούν μέρη ενός εξαιρετικά περίπλοκου δικτύου, έχουν εκπαιδευτεί να συνεργάζονται με πλειάδα ειδικοτήτων μηχανικών και επιστημόνων, που ως σύνολο έχουν αποκτήσει μία τεράστια τεχνογνωσία και έχουν καλλιεργήσει δεξιότητες που τους επιτρέπουν να δίνουν άμεσες και ευέλικτες λύσεις στα απρόβλεπτα προβλήματα που εκ των πραγμάτων εμφανίζει ένα υπόγειο έργο.

2.       Να εξοικειώσει τους πολίτες της Θεσσαλονίκης του μετρό με την αρχιτεκτονική των σταθμών και την λειτουργικότητα του νέου αυτού μέσου που στο τέλος της ερχόμενης χρονιάς θα μπει στην καθημερινότητά τους.

Στο σημείωμα αυτό παρουσιάζονται οι βασικές πληροφορίες που αφορούν στα χαρακτηριστικά του Σταθμού Παπάφη, οι οποίες ενδιαφέρουν τους επισκέπτες της συγκεκριμένης διοργάνωσης. Ανάλογα στοιχεία θα δοθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες και για το αμαξοστάσιο , όπου και το Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας του μετρό, που επίσης θα καταστεί επισκέψιμο στο πλαίσιο του OPEN HOUSvveg@naftemporiki.grvveg@naftemporiki.grE. 

ΣΤΑΘΜΟΣ ΠΑΠΑΦΗ

Ο Σταθμός Παπάφη είναι ο έβδομος στην σειρά σταθμός της βασικής γραμμής του Μετρό Θεσσαλονίκης στην κατεύθυνση των συρμών προς τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό. Κατασκευάστηκε επί του οικοπέδου ιδιοκτησίας Παπαφείου Ιδρύματος όπου εδρεύει και το σπουδαίο ιστορικό ίδρυμα της πόλης, στην συμβολή της Λεωφόρου Κωνσταντίνου Καραμανλή και των οδών Παπάφη και Συμεωνίδη.

Σε ώρες αιχμής, από τον σταθμό θα διέρχεται ανά κατεύθυνση ένας συρμός χωρητικότητας 450 επιβατών κάθε ενάμιση λεπτό.

ΠΡΟΣΒΑΣΕΙΣ

Ο σταθμός διαθέτει δύο κύριες προσβάσεις χωροθετημένες εκατέρωθεν της Λεωφόρου Καραμανλή στο ύψος της Παπάφη. Η δυτική πρόσβαση στην συμβολή της Λεωφόρου Καραμανλή και Παπάφη, περιλαμβάνει μία σταθερή κλίμακα πλάτους 2,10 μέτρων και ένα ζεύγος κυλιόμενων κλιμάκων (μία σκάλα ανόδου – μία σκάλα καθόδου).

Η ανατολική  πρόσβαση στο πεζοδρόμιο της Λεωφόρου Καραμανλή (προς το Παπάφειο Ίδρυμα) περιλαμβάνει επίσης ένα ίδιας λειτουργίας ζεύγος κυλιόμενων κλιμάκων.

Κοντά στη ανατολική πρόσβαση βρίσκεται και ο ανελκυστήρας που εξυπηρετεί τις ανάγκες του σταθμού και συνδέει το επίπεδο οδού (0) με το επίπεδο έκδοσης εισιτηρίων (-1). Τέλος υπάρχουν δύο έξοδοι κινδύνου που συνδέουν το επίπεδο της αποβάθρας  (-3) μέσω του επιπέδου ηλεκτρομηχανολογικών χώρων (-2) και του επιπέδου έκδοσης εισιτηρίων (-1) με το επίπεδο οδού. Οι απολήξεις των εξόδων κινδύνου βρίσκονται στα δύο άκρα του σταθμού στον αύλειο χώρο του Παπάφειου Ιδρύματος.

Οι προσβάσεις στον σταθμό θα καλυφθούν με γυάλινα στέγαστρα αποτελούμενα από μεταλλικό σκελετό, profil αλουμινίου και υαλοπίνακες πάχους 22 χιλιοστών, τα οποία για λόγους προστασίας τους από φθορές δεν έχουν τοποθετηθεί ακόμη. Επίσης στο επίπεδο της οδού τοποθετήθηκε φωταγωγός που καλύπτεται με γυάλινη κατασκευή αντίστοιχη με αυτή των στεγάστρων και επιτρέπει το φως της ημέρας να εισέρχεται στο χώρο κυκλοφορίας των επιβατών στο πρώτο υπόγειο επίπεδο. Όπως και όλοι οι υπόλοιποι, ο Σταθμός Παπάφη έχει σχεδιαστεί σύμφωνα με την προβλεπόμενη νομοθεσία ώστε να είναι προσβάσιμος από άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ).

Παρακειμένως των δυο προσβάσεων του σταθμού θα τοποθετηθεί ανοξείδωτος στύλος ύψους περίπου 3,00 μέτρων που θα περιλαμβάνει αυτοφωτιζόμενα στοιχεία με τον χάρτη της γραμμής, το όνομα του σταθμού, καθώς και το μελλοντικό σήμα του Μετρό Θεσσαλονίκης.

Οι θέσεις των εισόδων στους χάρτες της Google βρίσκονται στα επόμενα links:

Ανατολικά:

https://goo.gl/maps/7MsTr4auJVAW2xGp8

Δυτικά:

https://goo.gl/maps/sENqXugyhudSa7DE8

Ο Σταθμός Παπάφη είναι τριώροφος με βάθος τροχιών 20,50 μέτρων από την στάθμη του εδάφους και όπως και όλοι οι σταθμοί του Μετρό Θεσσαλονίκης διαθέτει πετάσματα – θύρες αποβαθρών (Platform Screen Doors – PSD) για μεγιστοποίηση της ασφάλειας των επιβατών, αύξηση του ωφέλιμου χώρου των αποβαθρών, μείωση των αναγκών αερισμού και απαγωγής καπνού, βελτίωση της απόδοσης του συστήματος ανακοινώσεων και δυνατότητα μελλοντικού κλιματισμού όλων των δημόσιων χώρων του σταθμού. Πρακτικά, η σημαντικότερη συμβολή των PSD είναι ο αποκλεισμός κάθε πιθανότητας να βρεθεί οποιοσδήποτε χρήστης στις ράγες του μετρό ή να αποκτήσει πρόσβαση στις σήραγγες.

Το κύριο σώμα του σταθμού κατασκευάστηκε με διαφραγματικούς τοίχους πάχους 1,00 μέτρου (τυπική μέθοδος κατασκευής των 13 σταθμών) ενώ το τμήμα του σταθμού στο πρώτο υπόγειο (-1) που αναπτύσσεται εκτός του κύριου σώματος του και περιλαμβάνει τις προσβάσεις, κατασκευάστηκε με πασσάλους και τοιχία.

Παράλληλα προς τους διαφραγματικούς τοίχους υπάρχει δευτερεύων εσωτερικός τοίχος πάχους 0,20μ. από οπτοπλινθοδομή, σε όλα τα επίπεδα. Το αεριζόμενο διάκενο μεταξύ διαφραγματικού και δευτερεύοντος τοίχου είναι 0,50μ.

Εκατέρωθεν του κεντρικού χώρου του σταθμού τοποθετήθηκαν τα φρέατα εξαερισμού της σήραγγας. Τα φρέατα αυτά συνδέονται με τις σήραγγες των συρμών και ενσωματώνουν τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες απαγωγής του αέρα από τις σήραγγες στην περίπτωση πυρκαγιάς.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *