Saturday , 4 May 2024

SOS από την εστίαση στη Θεσσαλονίκη – Γνωστά εστιατόρια βάζουν λουκέτο…

Σήμα κινδύνου για “βροχή” λουκέτων αν δεν αναχαιτιστεί το κύμα της ακρίβειας που μαστίζει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις εκπέμπει η εστίαση στη Θεσσαλονίκη – και φυσικά όχι μόνο. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, εξάλλου, ότι λόγω του ράλι της τιμής της βενζίνης ακόμη και οι συνήθεις καλοκαιρινές αποδράσεις του Σαββατοκύριακου των Θεσσαλονικέων στη Χαλκιδική επικεντρώνονται πλέον, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ νομού Θεσσαλονίκης, Ιωάννης Φιλοκώστας, μόνο στις πιο κοντινές παραλίες και beach bar των νομών Θεσσαλονίκης-Χαλκιδικής, δηλαδή σε Νέα Καλλικράτεια, Νέα Ηράκλεια, Φλογητά κ.ο.κ.

“Η κατάσταση πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο”, τονίζει στο thesseconomy.gr o πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ νομού Θεσσαλονίκης, Ιωάννης Φιλοκώστας. “Το κόστος της ενέργειας και το κύμα της ακρίβειας είναι τέτοιο, που ο κόσμος πραγματικά δεν έχει χρήματα να αφήσει στην αγορά, ειδικά για φαγητό. Και για τις επιχειρήσεις εστίασης τα έξοδα είναι πλέον τόσο πολλά, ώστε χωρίς υπερβολή οι περισσότεροι εστιάτορες απλώς δημιουργούν χρέη”

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της κατάστασης αποτελεί και το λουκέτο που έβαλε πρόσφατα το πολύ γνωστό – και από τα πιο παλιά – εστιατόριο/ψαροταβέρνα “Ωκεανίς” στην παραλιακή της Νέας Κρήνης, στη συμβολή των οδών Πλαστήρα και Πασσαλίδη και η Ένωση κρούει κώδωνα κινδύνου για βροχή νέων λουκέτων αν δεν υπάρξουν επαρκή μέτρα από πλευράς πολιτείας για να σταματήσουν οι συνεχείς αυξήσεις που αδειάζουν τις τσέπες των καταναλωτών.

Τη συμπαράστασή της στον κλάδο της Εστίασης-Καφέ Μπαρ εκφράζει με επιστολή της προς τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη και την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Εμπόρων Νομού Θεσσαλονίκης.

Στην επιστολή γίνεται ειδική αναφορά στα μείζονα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες του κλάδου και στην άμεση ανάγκη για επίλυσής του, όπως οι ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες, το ολοένα αυξανόμενο ενεργειακό κόστος, οι απαιτήσεις είσπραξης πνευματικών δικαιωμάτων μουσικής ακόμη και για τις περιόδους που τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος είτε παρέμειναν κλειστά με κρατική εντολή λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού Covid – 19 είτε σε περιόδους όπου η λειτουργία τους απαγόρευε ρητά την εκτέλεση μουσικής κ.α.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *