Friday , 19 April 2024

Είστε ιδιοκτήτης μικρομεσαίας επιχείρησης; Δείτε αν δικαιούστε επιδότηση ως και 150.000 ευρώ

Την ευκαιρία σε χιλιάδες ιδιοκτήτες μικρομεσαίων επιχειρήσεων να λάβουν επιδότηση ως και 150.000 ευρώ για να ενισχύσουν την παραγωγική τους δραστηριότητα, δίνει το νέο πρόγραμμα κρατικών ενισχύσεων του αναπτυξιακού νόμου (ν.4399/2016).

Η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων είναι μέχρι τις 15 Οκτωβρίου και το ύψος της επένδυσης για την υπαγωγή στο καθεστώς ενίσχυσης ανέρχεται σε 150.000 για τις μικρές επιχειρήσεις, 100.000 ευρώ για τις για πολύ μικρές επιχειρήσεις και 50.000 ευρώ για αγροτικούς συνεταιρισμούς (ΑΣ), ομάδες παραγωγών (ΟΠ) και αγροτικές εταιρικές συμπράξεις (ΑΕΣ).

Τι αφορά

Τα επενδυτικά σχέδια που υπάγονται στο παρόν καθεστώς ενισχύσεων, θα πρέπει να έχουν το χαρακτήρα αρχικής επένδυσης (άρθρο 2 στοιχείο 49 Γ.Α.Κ.) και συγκεκριμένα να πληρούν μία από τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

-Δημιουργία νέας μονάδας.

-Επέκταση της δυναμικότητας υφιστάμενης μονάδας. Η πρόσθετη δυναμικότητα της μονάδας λόγω του επενδυτικού σχεδίου μπορεί να γίνει αποδεκτή μόνον εφόσον η υφιστάμενη δυναμικότητα της μονάδας μπορεί να πιστοποιηθεί από επίσημα στοιχεία τεκμηρίωσης.

-Διαφοροποίηση της παραγωγής μιας μονάδας σε προϊόντα ή υπηρεσίες που δεν έχουν παραχθεί ποτέ σε αυτήν, με τον όρο ότι οι επιλέξιμες δαπάνες υπερβαίνουν τουλάχιστον κατά 200% τη λογιστική αξία των στοιχείων ενεργητικού που χρησιμοποιούνται εκ νέου, όπως έχει καταγραφεί στο οικονομικό έτος που προηγείται της αίτησης υπαγωγής του επενδυτικού σχεδίου. Σε περίπτωση που ο φορέας του επενδυτικού σχεδίου δεν έχει κατά την υποβολή της αίτησης υπαγωγής μία τουλάχιστον κλεισμένη διαχειριστική χρήση ή που στα υποβληθέντα οικονομικά στοιχεία δεν αποτυπώνεται η παραπάνω προϋπόθεση, τεκμαίρεται η μη πλήρωση του σχετικού κριτηρίου.

-Θεμελιώδη αλλαγή του συνόλου της παραγωγικής διαδικασίας υφιστάμενης μονάδας.

-Απόκτηση του συνόλου στοιχείων ενεργητικού, που ανήκουν σε επιχειρηματική εγκατάσταση που έχει κλείσει και η οποία αγοράζεται από επενδυτή που δεν σχετίζεται με τον πωλητή και αποκλείει την απλή εξαγορά των μετοχών μιας επιχείρησης.

Μορφές ενίσχυσης

Η ενίσχυση μπορεί να έχει τις εξής μορφές:

-Φορολογική απαλλαγή που συνίσταται στην απαλλαγή από την καταβολή φόρου εισοδήματος επί των πραγματοποιούμενων προ φόρου κερδών

-Επιχορήγηση, η οποία συνίσταται στη δωρεάν παροχή από το δημόσιο χρηματικού ποσού για την κάλυψη τμήματος των ενισχυόμενων δαπανών του επενδυτικού σχεδίου και προσδιορίζεται ως ποσοστό αυτών.

-Επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης, η οποία συνίσταται στην κάλυψη από το δημόσιο τμήματος των καταβαλλόμενων δόσεων χρηματοδοτικής μίσθωσης που συνάπτεται για την απόκτηση καινούριου μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού και προσδιορίζεται ως ποσοστό επί της αξίας απόκτησης αυτών που εμπεριέχεται στις καταβαλλόμενες δόσεις.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *