Friday , 29 March 2024

ΙΝΕ-ΓΣΕΕ: «Η ακρίβεια κατάπιε την αύξηση του κατώτατου μισθού»

Του Γ. Κατσιάνη

Ως σταγόνα στον…ωκεανό φαντάζει η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 9,7% σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας (ΙΝΕ) της ΓΣΕΕ για το 2022.

Ειδικότερα, το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ θεωρεί ότι η συνολική αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 9,7%  εκτιμάται ότι θα περιορίσει «μόνο μερικώς την απώλεια της αγοραστικής του δύναμης, την οποία προκαλεί το κύμα ακρίβειας».

«Τον Απρίλιο του 2022 η απώλεια αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού ήταν ίση με 18% έναντι 14,7% τον Μάρτιο. Ο μέσος μισθός του ιδιωτικού τομέα είχε απωλέσει τον Απρίλιο του 2022 το 9,9% της αγοραστικής του δύναμης ενώ ο μέσος μισθός μερικής απασχόλησης το 28%», τονίζεται μεταξύ άλλων στη σχετική έκθεση και εκτιμά ότι «η επίδραση της ακρίβειας στο βιοτικό επίπεδο των πολιτών είναι ιδιαίτερα άνιση».

Νίκος Ανδρουλάκης: «Το κόστος ζωής αυξάνει ραγδαία»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε ότι «το κόστος ζωής αυξάνει ραγδαία, λόγω των υψηλών ενοικίων και των ιδιωτικών δαπανών για την υγεία» και επανέλαβε τις προτάσεις του Κινήματος για επιβολή πλαφόν στη λιανική τιμή της ενέργειας, μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά και αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων ώστε να αποκτήσουμε, όπως τόνισε, «μία οικονομία ανθεκτική και μία κοινωνία που μπορεί να αντέξει».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *