Saturday , 27 April 2024

Σε συναγερμό ΕΛΑΣ και ΕΥΠ – Πρόλαβαν τρομοκρατικό χτύπημα στην Αθήνα

Σε συναγερμό βρίσκονται οι ελληνικές αρχές ασφαλείας που προσπαθούν να διαπιστώσουν σε ποιο βαθμό έχουν εισχωρήσει οι στρατολόγοι στις κοινότητες των Πακιστανών που ζουν στην Ελλάδα, μετά την εξάρθρωση του κυκλώματος τρομοκρατών από άνδρες της αντιτρομοκρατικής και της ΕΥΠ στην Αθήνα. Η υπόθεση αξιολογείται από τους αναλυτές ως ιδιαίτερα σοβαρή, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τις επίσημες ανακοινώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου και το tweet του υπουργού Εξωτερικών Έλι Κοέν.

Η έρευνα
Όλα ξεκίνησαν τον περασμένο Αύγουστο, όταν έφτασε η πληροφορία στην ΕΥΠ ότι ένας πυρήνας ατόμων από το Πακιστάν σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν αιματηρή επίθεση στην Αθήνα. Τον Νοέμβριο του 2022 η ΕΥΠ έφτασε στον 27χρονο και τον 29χρονο. Η έρευνα εξελίχθηκε αθόρυβα και οι αρχές είχαν σκοπό να φτάσουν μέχρι το σημείο που θα είχαν στα χέρια τους όλα τα στοιχεία για τα πρόσωπα – στόχους. Όμως ο χρόνος άρχισε να πιέζει και οι Πακιστανοί γινόντουσαν όλο και πιο δραστήριοι. Τότε οι αστυνομικοί έβαλαν μπρος την αστραπιαία επιχείρηση και τους συνέλαβαν.

Είχαν περάσει από τον Έβρο
Πριν περίπου από έναν μήνα τα δύο αυτά άτομα πακιστανικής καταγωγής προσήχθησαν από την αντιτρομοκρατική όπου διαπιστώθηκε ότι δεν είχαν νόμιμα έγγραφα. Είχαν περάσει στην Ελλάδα από την Ορεστιάδα πριν από πέντε χρόνια και κανένας δεν είχε από τότε τα απαραίτητα έγγραφα. Οι αρχές πήραν τα κινητά τους και διαπιστώθηκε από την έρευνα ότι επικοινωνούσαν με έναν ομοεθνή τους στο Ιράν, ο οποίος τους έδινε εντολές προκειμένου να πραγματοποιήσουν την επίθεση. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο 30χρονος Πακιστανός από την Τεχεράνη- αρχηγός του δικτύου, επέβαλε στους δυο συλληφθέντες, την επίθεση να την κάνουν με όπλα, την ώρα που στο εστιατόριο θα υπήρχαν περισσότερα από 50 άτομα. Για κάθε νεκρό που θα «γάζωναν» θα έπαιρναν 15.000 ευρώ.

Το μοντέλο της ισλαμικής τρομοκρατίας
Σύμφωνα με το νέο μοντέλο ισλαμικής τρομοκρατίας Πακιστανοί που ζουν σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις στρατολογούνται από συμπατριώτες τους- στελέχη παραστρατιωτικών οργανώσεων που ζουν στο Ιράν- και με το δέλεαρ των χρημάτων να πραγματοποιούν τρομοκρατικά χτυπήματα. Οι στρατολόγοι ελέγχονται από παραστρατιωτικές οργανώσεις του Ιράν. Είναι χαρακτηριστικό ότι εξετάστηκαν από τις ελληνικές υπηρεσίες περίπου 20 άτομα- ομοεθνείς των δυο Πακιστανών χωρίς να προκύψει εμπλοκή τους στα εξτρεμιστικά σχέδια των δυο συλληφθέντων. Μάλιστα, διαπιστώθηκαν περιπτώσεις που ζητήθηκε σε κάποιους να συμμετάσχουν έναντι αμοιβής στην επίθεση του εστιατορίου – συναγωγή της οδού Αισώπου στου Ψυρρή και εκείνοι το αρνήθηκαν. Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΥΠ εξετάζει σε ποιο βαθμό είχαν καταφέρει οι δυο τρομοκράτες να έρθουν σε επαφή με δίκτυα ποινικών από τον ελληνικό υπόκοσμο προκειμένου να παραλάβουν βαρύ οπλισμό.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *