Friday , 29 March 2024

Σ.Τσιόδρας: “Ο κορονοϊός θα μας απασχολήσει στο άμεσο μέλλον. Θα είναι απίθανο να μην έρθει στη χώρα μας – Αποτελεσματικό το εμβόλιο της γρίπης κατά 60%”

Της Σοφίας Ξανθοπούλου

“Τα μέτρα προστασίας από τον ιό της γρίπης και τον κορονοϊό είναι ακριβώς τα ίδια ιδιαίτερα όταν υπάρχει μαζική εξάπλωση” τόνισε μεταξύ άλλων ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και επιστημονικός συνεργάτης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας μιλώντας στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης FM100.

“Φαίνεται ότι υπάρχει μια τεράστια εξάπλωση του ιού στην Κίνα, δεν ξέρουμε αν θα ακολουθήσει μαζική εξάπλωση σε χώρες του εξωτερικού. Αυτό θα απαντηθεί τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες. Παρόλα αυτά, μας ανησυχεί ότι μεταδίδεται εύκολα από όσους έχουν χαμηλή συμπτωματολογία” είπε ο κ. Τσιόδρας.

Ο κορονοϊός πάντως, έρχεται δεύτερος στη χώρα μας αλλά θα μας απασχολήσει στο άμεσο μέλλον είπε ο κ. Τσιόδρας και σημείωσε ότι έτσι όπως εξαπλώνεται είναι απίθανο να μη φτάσει και στην Ελλάδα. “Μακάρι να καθυστερήσει να έρθει για να είμαστε ακόμη πιο έτοιμοι σε φάρμακα και εμβόλια. Πρόκειται για έναν νέο ιό, δεν έχει έρθει ακόμη στην Ελλάδα αλλά κάνουμε το παν για να αναγνωρίσουμε έγκαιρα ένα περιστατικό ώστε να διακοπεί η αλυσίδα μετάδοσης” επεσήμανε ο κ. Τσιόδρας.

Σχετικά με το εμβόλιο της γρίπης ανέφερε ότι έχει 60% αποτελεσματικότητα και ότι αυτή τη στιγμή είναι το πιο αποτελεσματικό μέτρο προστασίας. “Παλεύει για ένα καλύτερο εμβόλιο η επιστημονική κοινότητα αλλά αυτή τη στιγμή είναι το μοναδικό μέτρο που έχουμε στα χέρια μας” είπε.

Ο κ. Τσιόδρας συνέστησε σχολαστική τήρηση των κανόνων υγιεινής (πλύσιμο των χεριών για 20 δευτερόλεπτα, χρήση αντισηπτικών, αποφυγή οποιασδήποτε επαφής με το πρόσωπό μας πριν πλύνουμε τα χέρια μας και παραμονή στο σπίτι εφόσον νοσήσουμε). Συμπλήρωσε δε, ότι το κλείσιμο των σχολείων είναι λάθος καθώς δεν αποτρέπει τη διασπορά της γρίπης αλλά γίνεται καθαρά για λειτουργικούς λόγους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *