Thursday , 25 April 2024

Γιατί δεν εφαρμόστηκε το μέτρο των εμβολιασμών έξω από τις εκκλησίες;

Του Γ. Κατσιάνη

Στα τέλη Αυγούστου, ο πρώην υπουργός Υγείας (νυν Τουρισμού), Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε ότι από τις αρχές Σεπτεμβρίου, κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ θα βρίσκονται, κάθε Κυριακή, έξω από εκκλησίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για να πραγματοποιούν εμβολιασμούς σε πολίτες.

Στο θέμα επανήλθε λίγες ημέρες αργότερα ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου, κ. Ιερώνυμος, ο οποίος ανακοίνωσε ότι και η Λάρισα θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα εμβολιασμών από την Κυριακή 3 Οκτωβρίου.

Όντως, κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ βρέθηκε έξω από την εκκλησία του Αγίου Αχιλλείου για να πραγματοποιήσει εμβολιασμούς σε πολίτες.

Ωστόσο την απόφαση αυτή, αποδοκίμασε ομάδα αντιεμβολιαστών, τα μέλη της οποίας άρχισαν να φωνάζουν «ανάξιος», παρά το γεγονός ότι ο κ. Ιερώνυμος ανταπέδωσε με χαιρετισμό.

Έκτοτε, καμία κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ δεν εμφανίστηκε ξανά έξω από εκκλησία.

Γιατί άραγε η κυβέρνηση δεν προχώρησε στην εφαρμογή του μέτρου;

Μήπως επειδή φοβήθηκε το πολιτικό κόστος που θα είχε μια τέτοια ενέργεια;

Μήπως επειδή συνάντησε τις αντιδράσεις ιεραρχών, οι οποίοι αρνήθηκαν να στοχοποιηθούν από μερίδα πολιτών-αντιεμβολιαστών, κατά το παράδειγμα του Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου, κ. Ιερώνυμου;

Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι η κυβέρνηση επέλεξε την εναλλακτική λύση της αποστολής κινητών μονάδων του ΕΟΔΥ σε πλατείες και εμπορικά κέντρα και όχι σε εκκλησίες.

Μια απόφαση που θα μπορούσε να συγκριθεί με την αναποφασιστικότητα στο θέμα της (μη) επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και σε άλλους επαγγελματικούς κλάδους, πέραν των υγειονομικών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *