Saturday , 20 April 2024

Είστε πυρόπληκτος; Δείτε τα βήματα που πρέπει να κάνετε για να λάβετε αποζημίωση

Σε λειτουργία τέθηκε η ηλεκτρονική πλατφόρμα arogi.gov.gr για την αποζημίωση νοικοκυριών, επιχειρήσεων και ιδιοκτητών ακινήτων που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, το διάστημα 27 Ιουλίου έως και 13 Αυγούστου.

Μέσω της πλατφόρμας, οι πυρόπληκτοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση, προκειμένου να τους χορηγηθεί έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση, ως πρώτη αρωγή από το υπουργείο Οικονομικών.

Ειδικότερα, οι πληγέντες από τις πυρκαγιές μπορούν να ζητήσουν προκαταβολή στεγαστικής συνδρομής, απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ καθώς και οικονομική ενίσχυση για την οικοσκευή και τις ζημιές σε εξοπλισμό κ.λπ., που υπέστησαν επιχειρήσεις, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και μη κερδοσκοπικά νομικά πρόσωπα.

Όσον αφορά το ύψος της ενίσχυσης φτάνει ως και 6.000 ευρώ για αποζημίωση οικοσκευής ανά κατοικία, 8.000 ευρώ για την αντιμετώπιση ζημιών σε επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς, συμπεριλαμβανομένων των αγροτικών, κτηνοτροφικών, πτηνοτροφικών και χοιροτροφικών εκμεταλλεύσεων, με εγκαταστάσεις και 14.000 ευρώ για στεγαστική συνδρομή σε ιδιοκτήτες που επλήγησαν από τις πυρκαγιές.

Κατά την υποβολή της αίτησης εμφανίζονται τα ακίνητα των ιδιοκτητών που, σύμφωνα με τη δήλωση Ε9 τους, βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές και οι ιδιοκτήτες δηλώνουν ανά ακίνητο την έκταση των ζημιών και τη χρήση του (ιδιόχρηση, μίσθωση κ.λπ.).

Ταυτόχρονα, ανάλογα με την έκταση των ζημιών που δηλώνεται ότι υπέστησαν, τα ακίνητα αυτά περιλαμβάνονται στην απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ.

Με βάση τα στοιχεία που δηλώνονται σε κάθε βήμα της αίτησης, υπολογίζονται αυτόματα οι σχετικές ενισχύσεις και στο τέλος εμφανίζεται το συνολικό ποσό για κάθε δικαιούχο.

Να σημειωθεί ότι η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων είναι η 30η Σεπτεμβρίου και για την καταβολή των οικονομικών ενισχύσεων, οι δικαιούχοι χρειάζεται να έχουν δηλώσει τον τραπεζικό λογαριασμό τους (IBAN) στο myTAXISnet της ΑΑΔΕ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *