Friday , 29 March 2024

Ν. Μηταράκης: Πρώτη προτεραιότητα να επανέλθουν οι συντάξεις χηρείας στα προ Κατρούγκαλου επίπεδα- Από τα τέλη Σεπτεμβρίου οι δικαιούχοι θα δουν αυξήσεις

«Στο υπουργείο Εργασίας εργαζόμαστε πυρετωδώς για να αντιμετωπίσουμε τα κενά και τις παραλείψεις της προηγούμενης κυβέρνησης», διαβεβαίωσε ο υφυπουργός Εργασίας, Νότης Μηταράκης επισημαίνοντας πως «πρώτη μας προτεραιότητα ήταν να επανέλθουν οι συντάξεις χηρείας στα προ Κατρούγκαλου επίπεδα». Σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη «ναι μεν η διάταξη είχε ψηφιστεί, και από τη Νέα Δημοκρατία, αλλά πέρα από αυτό δεν είχε γίνει κυριολεκτικά τίποτα. Με εμάς, οι δικαιούχοι θα δουν την αύξηση στους λογαριασμούς τους στα τέλη Σεπτεμβρίου». Μάλιστα ο ίδιος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Παρασκήνιο», προανήγγειλε πως «προχωράμε με την ανακοίνωση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων των συνταξιούχων».
Επίσης, αναφέρθηκε στην ψηφιοποίηση της «ασφαλιστικής ιστορίας» και στην ενοποίηση των πληροφοριακών συστημάτων, που θα δώσοουν τη δυνατότητα ώστε «η σύνταξη να εκδίδεται κυριολεκτικά σε μια μέρα».
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Εργασίας, «αναπτύσσουμε και επεκτείνουμε το σύστημα ΑΤΛΑΣ και εφαρμόζουμε στην πράξη την ψηφιακή σύνταξη. Επιπλέον επεξεργαζόμαστε τη βελτίωση της ανταποδοτικότητας μεταξύ παροχών και εισφορών, που ήταν και το βασικό προβληματικό σημείο του νόμου Κατρούγκαλου. Και τέλος δουλεύουμε πάνω στη νέα επικουρική σύνταξη που θα αφορά τους νέους εργαζόμενους, όσους μπαίνουν σήμερα στην αγορά εργασίας. Εδώ έχουμε να κάνουμε με μια πραγματική επανάσταση, που είναι η μετάβαση σε κεφαλαιοποιητικό σύστημα, ώστε να θωρακίσουμε τις μελλοντικές επικουρικές έναντι του δημοσιονομικού και δημογραφικού κινδύνου και να δώσουμε καλύτερες αποδόσεις στους νέους. Στόχος μας είναι το νέο σύστημα να ξεκινήσει από 1.1.2021. Οι σημερινοί ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι δεν επηρεάζονται από αυτό».

Ακόμη ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε πως πρωταρχικό μέλημα του υπουργείου είναι η επίτευξη προόδου στον τομέα της έκδοσης του μεγάλου όγκου εκκρεμών συντάξεων. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «στόχος μας είναι τον Ιούνιο του 2020 το 1/3 των συντάξεων να βγαίνει αυθημερόν και εντός τετραετίας να ολοκληρωθεί αυτό το έργο και το 90% τουλάχιστον των συντάξεων, πλέον να βγαίνουν ψηφιακά και ηλεκτρονικά. Και μιλάμε όχι απλά για ηλεκτρονική αίτηση ή σύντμηση χρόνου απονομής, αλλά για πλήρη ψηφιοποίηση της διαδικασίας, όπως συμβαίνει σήμερα με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και την έκδοση των εκκαθαριστικών αυτόματα».

Αναφερόμενος, τέλος στη σχεδιαζόμενη προοδευτική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από το 20% στο 15% ο κ. Μηταράκης είπε: «Όπως ανέφερε και ο Πρωθυπουργός κατά τις προγραμματικές δηλώσεις, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα γίνει σε βάθος τετραετίας. Πρόκειται για μια οριζόντια μείωση, η οποία θα κατανέμεται σε εργοδότες και εργαζομένους, αναλογικά με τις εισφορές που πληρώνουν σήμερα. Μέσα από τη μείωση των εισφορών στοχεύουμε σε πραγματική τόνωση της απασχόλησης και της αγοράς εργασίας εν γένει, καθώς και την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Έτσι θα δώσουμε ώθηση στις επενδύσεις, τις νέες προσλήψεις, αλλά και στην κατανάλωση και αποταμίευση των νοικοκυριών».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *