Friday , 19 April 2024

Σε ποιες περιπτώσεις προβλέπεται οριστική απαλλαγή από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Το τελευταίο διάστημα, εντείνεται η συζήτηση για τις περιπτώσεις όπου μπορεί κάποιος να εξαιρεθεί από την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού.

Το thesseconomy.gr παρουσιάζει σήμερα τα δεδομένα που ισχύουν, σύμφωνα με το νόμο 4820/2021.

Ειδικότερα, από την εφαρμογή του υποχρεωτικού μέτρου εξαιρούνται όσοι  εμφάνισαν σοβαρή αλλεργική αντίδραση (π.χ. αναφυλαξία) μετά τη χορήγηση της προηγούμενης (πρώτης) δόσης του εμβολίου καθώς και όσοι έχουν  διαγνωσμένη αλλεργία (με in vivo δερματικές ή in vitro δοκιμασίες διέγερσης βασεοφίλων) σε συστατικό του εμβολίου και ιδίως στα ακόλουθα συστατικά: πολυαιθυλενογλυκόλη (PEG) 2000, για τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech (Comirnaty) και Moderna (Spikevax) και πολυσορβικό 80 (polysorbate 80), για τα εμβόλια των AstraZeneca (Vaxzevria) και Johnson & Johnson (Janssen).

Στις περιπτώσεις αυτές, πρέπει να προσκομίζεται στην αρμόδια υγειονομική επιτροπή γνωμάτευση αλλεργιολόγου, η οποία πιστοποιεί τη σοβαρότητα της αντίδρασης, τον χρόνο εκδήλωσης και τη διάρκεια αυτής καθώς και τον συσχετισμό της με συγκεκριμένο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού COVID-19.

Επίσης, όσα άτομα έχουν ιστορικό θρομβοπενίας, οφειλόμενης στην ηπαρίνη (heparininduced thrombocytopenia), ή με ιστορικό αντιφωσφολιπιδικού συνδρόμου (antiphospholipid syndrome-APS), ή με σύνδρομο διαφυγής τριχοειδών (capillary leak syndrome) και σε όσα έχουν διαγνωστεί με περικαρδίτιδα ή μυοκαρδίτιδα προσκομίζουν ιατρική βεβαίωση από καρδιολόγο, η οποία αξιολογείται από την αρμόδια  υγειονομική επιτροπή.

Η αίτηση

Σύμφωνα με το άρθρο 2, η αίτηση απαλλαγής περιλαμβάνει πλήρη στοιχεία ταυτοποίησης του αιτούντος, δηλαδή όνομα, επώνυμο, Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ), φορέα απασχόλησης, το προσωπικό του οποίου υπάγεται στους υπόχρεους εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού COVID-19, ημερομηνία της αίτησης απαλλαγής, τον λόγο εξαίρεσης καθώς και διεύθυνση ηλεκτρονικής επικοινωνίας για την αποστολή της απόφασης της αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής.

Στην ίδια αίτηση επισυνάπτονται και η ιατρική βεβαίωση απόδειξης της συνδρομής του λόγου εξαίρεσης με όλα τα αναγκαία κατά τα ανωτέρω στοιχεία της, καθώς και κάθε άλλο κρίσιμο αποδεικτικό στοιχείο που πρέπει να τεθεί υπόψη της αρμόδιας επιτροπής.

Να σημειωθεί ότι οι αιτήσεις διαβιβάζονται αυθημερόν από τους αρμόδιους προϊσταμένους προσωπικού στις κατά τόπον αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές και απαντώνται εντός αποκλειστικής προθεσμίας πέντε  ημερολογιακών ημερών από τη διαβίβασή τους ενώ η απόφαση κοινοποιείται με ηλεκτρονικό τρόπο, τόσο στον αιτούντα υπάλληλο όσο και στον αρμόδιο προϊστάμενο προσωπικού που διαβίβασε την αίτηση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *