Thursday , 25 April 2024

Σύντομα η κορύφωση της Όμικρον – Ανησυχία για νέες μεταλλάξεις

Σύντομα αναμένεται σύμφωνα με τους επιστήνμονες η κορύφωση της Όμικρον, εκφράζουν ωστόσο παράλληλα και ανησυχία για νέες μεταλλάξεις αν δεν επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί.

Την εκτίμηση ότι περίπου στις 15 Ιανουαρίου υπολογίζουμε να βρεθούμε στην κορύφωση της μετάλλαξης Όμικρον και περίπου στις 15 Φεβρουαρίου αναμένεται να έχει αποκλιμακωθεί, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι σήμερα, εξέφρασε καταρχάς η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκοκεμιακών Ιατρών Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Τα νοσοκομεία, όπως επισήμανε, είναι γεμάτα σε ποσοστό 90% με περιστατικά από τη μετάλλαξη Δέλτα, ενώ στα νέα κρούσματα κυριαρχεί με 62% η Όμικρον και στόχος είναι τα περιστατικά της Όμικρον να αναρρώσουν στο σπίτι με ήπια συμπτώματα για να μην επιβαρύνουν το σύστημα Υγείας και σε αυτό βοηθά ο εμβολιασμός. Ως προς τις ηλικίες, δήλωσε ότι «χτυπάει» τις μικρές ηλικίες, αλλά και τις μεγάλες ηλικίες με υποκείμενα νοσήματα, όπου η τρίτη δόση του εμβολιασμού μπορεί να τις προστατεύσει σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Όοσν αφορά δε στα σχολεία, η πρόεδρος των νοσοκπομειακώνμ γιατρών της Αττικής εξέφρασε την άποψη ότι με τη χρήση των self test και την τήρηση των μέτρων φαίνεται ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα και θα πρέπει να περιμένουμε τη συνεδρίαση της επιτροπής των ειδικών, ενώ σε άλλες χώρες δεν έχουν ληφθεί επιπλέον μέτρα, αλλά θα πρέπει να συζητηθεί εκ νέου πότε θα κλείνει ένα τμήμα αν εμφανιστούν κρούσματα στο δυναμικό του.

Στο ίδιο μήκος κύθματος, ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάχτυλος, μιλώντας σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, τόνισε πως η μόνη πρόβλεψη που μπορεί να γίνει για την πορεία της Όμικρον στη χώρα είναι ότι το φαινόμενο αυτό θα εξελιχθεί γρήγορα και ότι θα δούμε υψηλές «κορυφές» που θα μας τρομάξουν, ενώ θεωρείται αναμενόμενο ότι θα πιεστεί το σύστημα. Παράλληλα, ξέσπασε εναντίον όσων απέτρεπαν τους συμπολίτες τους να εμβολιαστούν και έθεσαν τη ζωή τους σε κίνδυνο.

“Η Όμικρον θα εκτοπίσει τη Δέλτα, αν δεν την έχει ήδη εκτοπίσει. Θα πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι. Ο κύκλος της ανόδου και της καθόδου με την Όμικρον, επειδή διασπείρεται ταχύτατα, θα εξελιχτεί γρήγορα. Είναι θέμα εβδομάδων. Η πίεση στα νοσοκομεία θα προέλθει από ανεμβολίαστους άνω των 50 ετών” ανέφερε σχετικά και πρόσθεσε πως η Όμικρον δίνει ελαφρές νοσήσεις, αλλά μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε κάποιους. Πάντως εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι “η νόσος κάποια στιγμή θα γίνει ενδημική. Σε αυτό βοηθάει ο εμβολιασμός και η εξάπλωση της νόσους με τις διάφορες μορφές της. Η Όμικρον προκαλεί αναστάτωση, αλλά όλα συντείνουν ότι μέσα στο 2022 η πανδημία θα μετατραπεί σε ενδημία. Εδώ θα ήταν καλό να βάλουμε το χεράκι μας και να εμβολιαστούμε”.

“Πιστεύω ότι αυτοί που απέτρεψαν ανθρώπους να εμβολιαστούν όλο αυτό το χρονικό διάστημα, χθες και προχθές που ήταν η αλλαγή του χρόνου να κοιτάχτηκαν στον καθρέφτη και βαθιά μέσα στη ψυχή τους, να δουν τι έκαναν όλους αυτούς τους μήνες. Απέτρεψαν ανθρώπους από το να εμβολιαστούν και τους οδήγησαν στις εντατικές. Ελπίζω χθες και προχθές πρόεδρς του Πανενα κοιτάχτηκαν βαθιά μέσα στη ψυχή τους και να αλλάξουν πορεία”, κατέληξε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου

“Καμπανάκι” από Γαλιατσάτο

Η μετάλλαξη Όμικρον είναι πιο μεταδοτική και τα κρούσματα ανέβηκαν επικίνδυνα, καθώς κατά τη διάρκεια των γιορτών ο κόσμος μαζεύτηκε σε παρέες, τονίζει από τη δική του πλευρά ο Η μετάλλαξη Όμικρον είναι πιο μεταδοτική και τα κρούσματα ανέβηκαν επικίνδυνα, καθώς κατά τη διάρκεια των γιορτών ο κόσμος μαζεύτηκε σε παρέες, τονίζει από τη δική του πλευρά ο Παναγής Γαλιατσάτος, καθηγητής Πνευμονολογίας στο John Hopkins, Παναγής Γαλιατσάτος.

Σύμφωνα με τον ίδιο αν κάποιος που έχει κάνει την τρίτη δόση νοσήσει θα περάσει τη νόσο σαν ένα κρύωμα: «Μπορούμε να αλλάξουμε κάτι σοβαρό σε κάτι πιο απλό, όπως ένα κρύωμα», σημείωσε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι τα εμβόλια δουλεύουν στις παραλλαγές και οι μάσκες παρέχουν προστασία. Ο ίδιος εκτιμά πως μέσα σε 6 με 8 μήνες, δηλαδή περίπου το καλοκαίρι, ο κόσμος θα έχει ξεμπερδέψει με την πανδημία και ότι όσοι έχουν κάνει την τρίτη δόση λισως να μη χρειαστεί να κάνουν και τέταρτη, ωστόσο ο COVID θα μείνει.

Παράλληλα, δε, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας πως αν δεν εμβολιαστούν περισσότεροι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να «ξεπηδήσει» μία νέα μετάλλαξη, χειρότερη από την Όμικρον.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *