Friday , 3 May 2024

Τέλος η κυβερνητική ανοχή στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς-Στα «σκαριά» νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει έκτακτη πρόσληψη αναπληρωτών

Του Γ. Κατσιάνη

Τελεσίγραφο σε όσους απασχολούνται στις μονάδες υγείας και αρνούνται να εμβολιαστούν, έστειλε η κυβέρνηση, με την εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε χθες στο διάγγελμα του ο πρωθυπουργός.

Ειδικότερα, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση προχωρά στην ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας, προκειμένου «οι δημόσιοι φορείς να προσλαμβάνουν με ταχείες διαδικασίες προσωπικό ορισμένου χρόνου, σε αναπλήρωση όσων δεν εμβολιάζονται». 

«Ως τις 16 Αυγούστου, το προσωπικό σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, θα πρέπει να έχει προβεί στην πρώτη δόση εμβολιασμού. Όποιος αρνείται να εμβολιαστεί ή δεν ολοκληρώνει τον εμβολιαστικό κύκλο, απέχει από την εργασία του άνευ αποδοχών. Επιπλέον, ως την 1η Σεπτεμβρίου, το σύνολο του προσωπικού σε δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία θα πρέπει να έχει προβεί στην πρώτη δόση εμβολιασμού», τόνισε ο κ. Κικίλιας.

Εστίαση και χώροι ψυχαγωγίας

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε ότι μόνο οι εμβολιασμένοι θα έχουν πρόσβαση ως πελάτες σε εσωτερικούς χώρους ψυχαγωγίας, κλειστά γήπεδα, θέατρα, κινηματογράφους και εστιατόρια.

Όσον αφορά τις κυρώσεις για τα καταστήματα, το ύψος των διοικητικών προστίμων κυμαίνεται μεταξύ 2.000-10.000 ευρώ, με αναστολή λειτουργίας ως και 15 ημέρες, σε περίπτωση υποτροπής.

«Η πρόσκληση στο πρόγραμμα του εμβολιασμού και η πρόσκληση για την τήρηση των μέτρων δεν αποτελεί ζήτημα κυβερνητικής απόφασης ή κυβερνητικής πολιτικής, αλλά αποτελεί μονόδρομο εθνικής ομόνοιας και συσπείρωσης σε έναν κοινό στόχο για την προστασία του κοινού μας συμφέροντος», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Covidfree.gov.gr                                                           

Με την σειρά του, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης παρουσίασε την εφαρμογή  covidfree.gov.gr, μέσω την οποίας από την Πέμπτη 15 Ιουλίου θα έχουν πρόσβαση στους εσωτερικούς χώρους των κέντρων ψυχαγωγίας και εστίασης οι εμβολιασμένοι.

«Η εφαρμογή επαληθεύει τόσο το ευρωπαϊκό, όσο και το ελληνικό πιστοποιητικό εμβολιασμού. Τα επίπεδα της επαλήθευσης είναι τρία. Πράσινο για όσους έχουν εμβολιαστεί ή νοσήσει, κίτρινο εφόσον υπάρχει πιστοποιητικό αρνητικού τεστ, κόκκινο εφόσον είναι λάθος ή μη έγκυρο πιστοποιητικό», δήλωσε ο κ.Πιερρακάκης.

Δείτε πως λειτουργεί η εφαρμογή  Διαθέσιμη η εφαρμογή «Covid Free GR» – YouTube  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *