Friday , 26 April 2024

Η φθορά της κυβέρνησης, η φυγή ψηφοφόρων από τον ΣΥΡΙΖΑ και η επανεκκίνηση του ΚΙΝΑΛ

Του Γ. Κατσιάνη

Μετά την κακοκαιρία «Ελπίδα», η κυβέρνηση καλείται να ξεπεράσει τον ύφαλο της πρότασης μορφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ και συζητείται στη Βουλή.

Θεωρώ ότι δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις από την διπολική αντιπαράθεση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση θα συνεχίσει να εφαρμόζει το πρόγραμμα της.

Μέχρι πότε;

Προφανώς, οι αντοχές της κυβέρνησης τελειώνουν, λόγω των δύσκολων συνθηκών που δημιούργησαν τα γεγονότα της τελευταίας διετίας.

Κυρίως η πανδημία μείωσε σημαντικά την δυναμική της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα σήμερα να δείχνει ότι έχει μείνει από δυνάμεις.

Έτσι, η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες το προσεχές διάστημα μοιάζει ως σανίδα σωτηρίας για τη ΝΔ προκειμένου να ανακτήσει(;) και πάλι τις δυνάμεις της.

Προφανώς, φαντάζει ως ιδανική λύση απέναντι σε μια ασθμαίνουσα αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία αδυνατεί να ωφεληθεί από την φθορά της κυβέρνησης.

Μετά από μια μακρά περίοδο εσωστρέφειας, ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να συσπειρώσει και πάλι τους ψηφοφόρους του, ενόψει και του επικείμενου συνεδρίου.

Μόνο που είναι πλέον αργά.

Η πρόταση δυσπιστίας της κυβέρνησης που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας είναι μια επικοινωνιακού χαρακτήρα, πολιτική κίνηση, η οποία λειτουργεί μονοδιάστατα καθώς απευθύνεται αποκλειστικά και μόνο στο εσωτερικό του κόμματος του.

Την ίδια ώρα, η διαρροή ψηφοφόρων προς το ΚΙΝΑΛ, όπως καταγράφεται και στις δημοκοπήσεις, αποτελεί την νέα τάση που αλλάζει σταδιακά το πολιτικό σκηνικό.

Η μεγέθυνση του τρίτου πόλου (ΚΙΝ.ΑΛ.) και η εξέλιξη του (και πάλι) σε κόμμα εξουσίας διαμορφώνει νέα δεδομένα, όπου το δίπολο ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ τείνει να αντικατασταθεί από το σχήμα ΝΔ-ΚΙΝΑΛ.

Το σίγουρο πάντως είναι ότι ο χρόνος μετρά αντίστροφα για ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ενώ αντιστρόφως ανάλογη είναι η πορεία για το ΚΙΝΑΛ.

Όσο περισσότερο καθυστερεί να πάει σε εκλογές η ΝΔ, τόσο θα εξασθενεί ο ΣΥΡΙΖΑ και θα ενισχύεται το ΚΙΝΑΛ.

Συνεπώς, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να λύσει την χρονική εξίσωση, στην οποία το αρνητικό πρόσημο του ΣΥΡΙΖΑ και το θετικό πρόσημο του ΚΙΝΑΛ θα έχουν ωφέλιμο άθροισμα για τη ΝΔ.        

Τόσο απλά.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *