Friday , 26 April 2024

Παγκόσμια ανησυχία για τον κορονοϊό-Συναντώνται σήμερα επιστήμονες του ΟΗΕ και της Κίνας

Η υπηρεσία του ΟΗΕ ετοιμάζεται να συναντηθεί ξανά σήμερα με Κινέζους επιστήμονες στο πλαίσιο μιας ευρύτερης ενημέρωσης μεταξύ των κρατών – μελών σχετικά με την παγκόσμια κατάσταση του κορονοϊού. «Πιστεύουμε ότι οι τρέχοντες αριθμοί που δημοσιεύονται από την Κίνα δεν αντιπροσωπεύουν τον πραγματικό αντίκτυπο της νόσου όσον αφορά τις εισαγωγές σε νοσοκομεία, τις εισαγωγές σε ΜΕΘ, ιδιαίτερα όσον αφορά τους θανάτους», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο διευθυντής της υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ, Μάικ Ράιαν. Την ίδια ώρα χάος επικρατεί στην Κίνα καθώς τα νοσοκομεία είναι γεμάτα με ασθενείς, με κόσμο να καίει νεκρούς στους δρόμους, αφού έχουν φρακάρει νοσοκομεία, γραφεία τελετών και κρεματόρια. Μεγάλες είναι οι ανησυχίες για το πού μπορεί να φτάσει από το ξέσπασμα αλλά και πώς μπορεί να επηρεάσει τις υπόλοιπες χώρες.
Οι ειδικοί εκτιμούν πως η Κίνα είναι αντιμέτωπη τους επόμενους μήνες με ακόμη 2,1 εκατομμύρια θανάτους από κορονοϊό. Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση της χώρας ισχυρίζεται ότι έχουν καταγραφεί μόλις 5.000 θάνατοι από τότε που τερματίστηκε η πολιτική της «μηδενικής COVID». Γι’ αυτό, ορισμένες οικογένειες πήραν την κατάσταση στα χέρια τους και προχωράνε μόνοι τους στην αποτέφρωση των νεκρών συγγενών τους. Πλάνα που κυκλοφορούν στα social media αποκαλύπτουν την ανατριχιαστική πραγματικότητα με τις αυτοσχέδιες καύσεις των σορών σε πάρκα και πλατείες. Ανώτερος αξιωματούχος του ΠΟΥ δήλωσε πως τα δεδομένα της Κίνας για την Covid-19 δεν δίνουν μια ακριβή εικόνα της κατάστασης στη χώρα και δεν αντιπροσωπεύουν τον αριθμό των νοσηλειών και των θανάτων από τη νόσο.

Τεστ και μάσκες αποφάσισε η κομισιόν

Τέστ κορονοϊού 48 ωρών πριν την αναχώρηση από την Κίνα και υποχρεωτική μάσκα για τους ταξιδιώτες από την ασιατική χώρα αποφάσισε χθες (Τετάρτη 4 Ιανουαρίου) ο Μηχανισμός Αντιμετώπισης Κρίσεων της κομισιόν στις Βρυξέλλες. Πάντως τα δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δείχνουν πως δεν υπάρχουν νέες μεταλλάξεις από την Κίνα. Το Κινέζικο CDC δείχνει πως διασπείρονται οι υποπαραλλαγές BA.5.2 και BF.7, που σημαίνει πως η Όμικρον είναι αυτή που «θερίζει». Ωστόσο οι επιστήμονες μελετούν την υποπαραλλαγή XBB.1.5 της Όμικρον, και το επόμενο διάστημα ο ΠΟΥ αναμένεται να έχει αναλυτικά στοιχεία.
Ο Γιώργος Παυλάκης, ερευνητής – επικεφαλής του τμήματος εμβολίων του Εθνικού Ιδρύματος ΗΠΑ σε δηλώσεις του ανέφερε πως αυτή η υποπαραλλαγή δίνει διπλασιασμό των κρουσμάτων κάθε δύο εβδομάδες στις ΗΠΑ. Μέχρι στιγμής έχει εντοπιστεί σε 29 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *