Sunday , 28 April 2024

Αίγυπτος: Μια περιφερειακή δύναμη στο κατώφλι του ΔΝΤ

Του Γ.Κατσιάνη

Κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην Αίγυπτο, φίλος επιχειρηματίας μου αποκάλυψε το πρόβλημα της έλλειψης συναλλάγματος που αντιμετωπίζει η κατά τ’ άλλα, ισχυρότερη, οικονομικά, χώρα της Αφρικής.

Πρόκειται, ουσιαστικά για ένα από τα “αγκάθια” της αιγυπτιακής οικονομίας καθώς εδώ και χρόνια η χώρα εξακολουθεί να παραμένει σταθερά προσανατολισμένη στο κρατικό μοντέλο, παρά το ενδιαφέρον που υπάρχει για ξένες επενδύσεις.

Πώς όμως να υλοποιηθούν αυτές, όταν την διαχείριση πολλών μεγάλων κρατικών επιχειρήσεων έχουν αναλάβει αντί για μάνατζερ, στρατιωτικοί(!), φίλα προσκείμενοι στο καθεστώς Σίσι;

Από την άλλη, η αιγυπτιακή κυβέρνηση καταβάλλει φιλότιμες προσπάθειες στην απόδοση κινήτρων για την έλευση ξένων επενδύσεων, όπως είναι για παράδειγμα, η παροχή φοροαπαλλαγών.

Ωστόσο, η ασθμαίνουσα αιγυπτιακή λίρα χρειάζεται για πολλοστή φορά την στήριξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για να πετύχει την διαμόρφωση ενός σταθερού οικονομικού περιβάλλοντος, το οποίο θα προσελκύσει και την εισροή ξένου κεφαλαίου.

Η χθεσινή συμφωνία συνεργασίας μεταξύ Ε.Ε. και Αιγύπτου, ύψους 7,4 δισ. ευρώ (φωτογραφία), η χορήγηση δανείου, ύψους 8 δισ. δολαρίων από το ΔΝΤ και η δέσμευση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για επενδύσεις, ύψους 35 δισ. ευρώ φαντάζουν ως… ασπιρίνη στην “φυγή” των 20 δισ. ευρώ, με αφορμή την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Με τον πληθωρισμό να “τρέχει” με ρυθμό 35,7%, τις τιμές των προϊόντων να αυξάνουν συνεχώς και το εθνικό νόμισμα να δίνει “μάχη” για να σταθεροποιηθεί, τα δεδομένα για την αιγυπτιακή οικονομία κάθε άλλο παρά θετικά είναι.

Προφανώς, η χώρα βρίσκεται για άλλη μια φορά στο κατώφλι του ΔΝΤ, γεγονός που θα περιορίσει τον ρόλο της, ως περιφερειακής δύναμης στη Ν.Α. Ευρώπη και την Μέση Ανατολή.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *