Saturday , 27 April 2024

Ακρίβεια: Στα ύψη οι τιμές προϊόντων στην Ελλάδα σε σχέση με αντίστοιχες της Ε.Ε.

Με την έλευση του νέου χρόνου ήρθαν και οι πρώτες ανατιμήσεις σε βασικά είδη πρώτη ανάγκης. Άμεσα θα διαμορφωθούν σε πιο υψηλές τιμές τα απορρυπαντικά – καθαριστικά προϊόντα, με αύξηση 5,7%, ενώ κατά 4% θα αυξηθούν και τα είδη προσωπικής φροντίδας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η τιμή όλων των προϊόντων που βρίσκονται στα ράφια των σούπερ μάρκετ το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να αυξηθεί κατά 4,5%, ενώ πέρσι η αύξηση, με την αλλαγή του χρόνου το 2023, ήταν στο 7,3%. Δηλαδή μέσα σε μία διετία, αθροιστικά, θα έχουμε αύξηση στην τιμή των προϊόντων κατά 11,8%, χωρίς τις ανάλογες αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, ώστε να καλυφτεί η διαφορά.

«Φωτιά» τυροκομικά, δημητριακά και όσπρια
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Καταναλωτή οι αυξήσεις από τον Ιανουάριο θα κυμανθούν από 5% έως 10% και σε κάποια προϊόντα θα φτάσουν στο 15%, όπως στα τυροκομικά, στα δημητριακά και στα όσπρια. Η κρίση της ακρίβειας όπως φαίνεται δεν προβλέπεται να υποχωρήσει, παρά του κυβερνητικούς εξορκισμούς καθώς όπως δείχνουν στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των τιμών των τροφίμων στην Ελλάδα, το Νοέμβριο ήταν 8,8%, όταν στο σύνολο της ευρωζώνης ήταν 6,8%. Η έξαρση των τιμών στα τρόφιμα ήταν μεγάλη το 2023 και δεν αναμένεται να υπάρξει αποκλιμάκωση το 2024, τουλάχιστον για κάποια προϊόντα όπως το ελαιόλαδο, τα φρούτα και τα λαχανικά. Στα λεγόμενα και γεωργικά προϊόντα η Ελλάδα έχει το θλιβερό προνόμιο να κατέχει την πρωτιά ανάμεσα στις χώρες που εμφάνισαν αυξήσεις στο χωράφι. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής, η Ελλάδα κατέγραψε αύξηση 22% στις συγκεκριμένες τιμές, με δεύτερη την Κύπρο να ακολουθεί σε μεγάλη απόσταση (+11%).

Ακριβότερο το ίδιο προϊόν
Σύμφωνα με στοιχεία, οι καταναλωτές πληρώνουν ακριβότερα πολλά προϊόντα σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ακόμη και τρεις φορές πάνω σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες -και μάλιστα όχι αυτές όπου το εισόδημα είναι χαμηλό, όπως η Βουλγαρία, αλλά με χώρες όπως η Φινλανδία και η Σουηδία– πληρώνουν οι γονείς στην Ελλάδα το βρεφικό γάλα. Το παραπάνω αποκαλύπτει έρευνα τιμών που πραγματοποίησε στη διάρκεια του Νοεμβρίου σε τρεις τιμοληψίες η Επιτροπή Ανταγωνισμού, εύρημα που δείχνει πως η εν λόγω αγορά κάθε άλλο παρά λειτουργεί ανταγωνιστικά στην Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τιμές στην Ελλάδα είναι αρκετά υψηλότερες από τις τιμές στην Ευρώπη και στα 10 διαφορετικά προϊόντα γάλακτος 1ης και 2ης βρεφικής ηλικίας, όλα προϊόντα μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών, που εξέτασε η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

«Καίνε» οι τιμές στην Ελλάδα
Στα δημητριακά μια συσκευασία 375 γραμμαρίων στην Ελλάδα κοστίζει από 2,66 μέχρι και 3,88 ευρώ, ενώ στις Βρυξέλλες είναι η τιμή της είναι μόλις στα 2,27 ευρώ. Η διαφορά στο ίδιο προϊόν κυμαίνεται από 17% μέχρι 70%.
Βούτυρο γνωστής εταιρείας στο Λονδίνο κοστίζει 12,18 ευρώ ενώ στην Ελλάδα ο καταναλωτής θα το βρει από 13,46 ευρώ μέχρι και 17,51 ευρώ το κιλό. Έτσι, η διαφορά στο γνωστό βούτυρο κυμαίνεται από 10,5% μέχρι και 43,7% πιο ακριβό. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού δήλωσε: «Είναι σημαντικό η ενιαία εσωτερική αγορά να γίνει πραγματικότητα για τους καταναλωτές και να μην υπάρχουν σημαντικές διαφορές τιμών για προϊόντα και οι οποίες δεν δικαιολογούνται από το μέσο εισόδημα των χωρών, στις οποίες εφαρμόζονται συνήθως από τις ίδιες εταιρείες. Παράλληλα η επιτροπή ανταγωνισμού ετοιμάζει πορίσματα σε πέντε προϊόντα. Πρόκειται για το γάλα, το τυρί, το γιαούρτι, το βρεφικό γάλα και τα απορρυπαντικά.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *