Sunday , 28 April 2024

Ακριβότερο κατά 10,8%-11,4% το χριστουγεννιάτικο τραπέζι – Το αδιαχώρητο στο Καπάνι στη Θεσσαλονίκη

Ελαιόλαδο, κρέας και λαχανικά είναι μερικά από τα προϊόντα του ανεβάζουν φέτος το κόστος του γιορτινού τραπεζιού. Την ίδια ώρα οι καταναλωτές έχουν πλημμυρίσει την αγορά για τα ψώνια των ημερών. Όπως χαρακτηριστικά λέει στο thesseconomy.gr ο πρόεδρος Εμπόρων στο Καπάνι Θεσσαλονίκης Χρήστος Νικολόπουλος «στα κρεοπωλεία της αγοράς μας σήμερα από το πρωί έχει σημειωθεί το αδιαχώρητο».

«Μεγάλη η κίνηση στο Καπάνι»
«Τα κρέατα επειδή έχουν την τιμητική τους αυτές τις ημέρες, τα κρεοπωλεία από το πρωί έχουν πολύ κόσμο. Σχετικά με τα είδη που έχουν ανέβει υπάρχει μια μικρή αύξηση που κυμαίνεται γύρω στο 10%», υπογραμμίζει ο κ. Νικολόπουλος. Και διευκρινίζει «όμως είναι απόλυτα δικαιολογημένη, καθώς πρόκειται για τα λειτουργικά έξοδα της κάθε επιχείρησης. Αλλά είναι μικρή η αύξηση. Έχουμε τις χαμηλότερες τιμές στα κρέατα κι έρχεται κόσμος από διάφορες περιοχές της πόλης για να ψωνίσει. Σύμφωνα με όσα μου έχουν πει οι κρεοπώλες, μπορεί ο καταναλωτής να βρει χοιρινό κρέας ακόμη και στην τιμή των 5 ευρώ το κιλό. Είναι πολύ χαμηλές οι τιμές γι’ αυτό κι έχουμε τόσο κόσμο. Αν και ο καταναλωτής για να έρθει εδώ δυσκολεύεται -γιατί δεν έχουμε ούτε συγκοινωνίες ούτε πάρκιγκ- έρχεται στην αγορά μας. Έρχονται με τα αστικά λεωφορεία ή με όποιον τρόπο βρουν. Οι χαμηλές τιμές είναι το κίνητρο και ξέρουν ότι έχουμε εδώ πολλά και φρέσκα προϊόντα. Παραδοσιακά οι καταναλωτές ειδικά στις μεγαλύτερες ηλικίες έρχονται αυτές τις ημέρες και ψωνίζουν από το κέντρο της πόλης. Επιβραβευόμαστε για την οικονομική πολιτική που έχουμε στην αγορά μας, να κρατάμε χαμηλές τις τιμές όσο μπορούμε. Αυτό είναι το κίνητρο και γι΄αυτό το λόγο μπορούμε και δουλεύουμε. Εδώ υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός στα μαγαζιά μεταξύ τους, και από αυτό επωφελείται πάντα ο καταναλωτής. Δεν υπάρχουν μονοπωλιακές καταστάσεις ούτε τεχνάσματα, όλα είναι ξεκάθαρα», υπογραμμίζει ο πρόεδρος Εμπόρων στο Καπάνι.

Οι ανατιμήσεις σε προϊόντα
Σύμφωνα με έρευνα τιμών που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας εκτιμάται ότι το χριστουγεννιάτικο τραπέζι 6 – 8 ατόμων θα κοστίσει από 103,10 – 140,76 ευρώ. Δηλαδή σε σχέση με πέρσι το κόστος είναι αυξημένο κατά 10,8% – 11,4%. «Πρωταθλητής» των ανατιμήσεων μεταξύ των προϊόντων που συγκρίνει η έρευνα είναι το ελαιόλαδο με αύξηση της τάξης του 62% σε σχέση με πέρσι. Σημαντικές είναι και οι ανατιμήσεις σε φρούτα και λαχανικά, όπως στα μήλα κατά 36,6%, τις πατάτες κατά 21,5%, το μαρούλι κατά 17,2% και τις ντομάτες κατά 15,6%. Στα κρέατα μεγάλη αύξηση καταγράφεται στο αρνί, της τάξεως του 22,9% αλλά και στη νωπή γαλοπούλα κατά 21,1% και την κατεψυγμένη κατά 16,7%, όπως επίσης και στο χοιρινό κατά 14,6%. Άνοδο εμφανίζουν και ποτά του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού με την τιμή του κρασιού να είναι αυξημένη κατά 21,2%, της μπύρας κατά 5% όπως και των αναψυκτικών κατά 12%. Στα παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα γλυκά, αύξηση παρουσιάζουν οι τυποποιημένοι κουραμπιέδες κατά 4,7% ενώ τόσο στους κουραμπιέδες του ζαχαροπλαστείου όσο και στα μελομακάρονα η έρευνα διαπιστώνει μείωση στη μέση τιμή.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *