Sunday , 28 April 2024

Αμπελόκηποι-Μενεμένη: Ανοίγει το «2ο Φεστιβάλ Καντίνας» – 30 καντίνες μας «ταξιδεύουν» σ’ ένα… πανηγύρι γεύσεων

Σουβλάκια, πίτσα σε ξυλόφουρνο, παραδοσιακά περέκ, μεξικάνικες γεύσεις, noodles, bao bun αλλά και hot dog θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι επισκεφτούν το «2ο Φεστιβάλ Καντίνας 2023 – Canteen Festival» ή «Αστικό Πανηγύρι» στο δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης. Επιλογές υπάρχουν και για τους λάτρεις των γλυκών οι οποίοι μπορούν να γευτούν λουκουμάδες, χαλβά, καμινάδα και churros. Το ταξίδι γευσιγνωσίας και διασκέδασης επιστρέφει εκεί όπου ξεκίνησε. Το φεστιβάλ γεύσεων… ανοίγει σήμερα τις «πόρτες» του. Θα το εγκαινιάσει απόψε ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου.

Ένα… πανηγύρι μέσα στην πόλη
Περίπου 30 καντίνες και μικροπωλητές συμμετέχουν στο φεστιβάλ. «Η καινοτομία μας είναι ότι έχουμε για πρώτη φορά και καντίνες που ετοιμάζουν κοκτέιλ, ποτά, και επίσης έχουμε δύο αναψυκτήρια στο χώρο», επισημαίνει στο thesseconomy.gr το στέλεχος της Αστικής Μη κερδοσκοπικής Εταιρείας «Thessaloniki Brand» Ντέμη Αβραμίδη. Και εξηγεί ότι «το συγκεκριμένο φεστιβάλ έχει πολλή μεγάλη σημασία -πέρα από τον κοινωνικό του χαρακτήρα- γιατί όλη η ιδέα ξεκίνησε από ένα όραμα του προέδρου της ‘Thessaloniki Brand’ να φέρει μέσα στις πόλεις τα γνωστά πανηγύρια, έτσι όπως γίνονται στα χωριά, όπως τα ξέρουμε. Γι’ αυτό και το ονομάζουμε ‘αστικό πανηγύρι’. Προσπαθούμε να το φέρουμε στα μέτρα της πόλης, δηλαδή ενώνουμε κάτι πιο λαϊκό και πιο παραδοσιακό με το σύγχρονο. Υπάρχουν διάφοροι πολιτιστικοί σύλλογοι, παραδοσιακά σχήματα κτλ. με κάτι πιο σύγχρονο, υπάρχουν dj, κάποια latin χορευτικά και άλλα. Προσπαθούμε να παντρέψουμε το παραδοσιακό φαγητό μέσω των παραδοσιακών καντίνων που θα στηθούνε με τις πιο σύγχρονες καντίνες που θα πουλάνε πιο έθνικ φαγητά».

Τα έσοδα
Όπως αναφέρει η κ. Αβραμίδη «τα έσοδα από το φεστιβάλ θα διατεθούν στην πανελλήνια κοινωνική δράση ‘ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ’ η οποία είναι το κοινωνικό ταμείο της διοργάνωσης. Από το συγκεκριμένο φεστιβάλ τα χρήματα που θα καταφέρουμε να μαζέψουμε θα τα διαθέσουμε στη στέγαση ενός άστεγου. Τον συγκεκριμένο άνθρωπο θα προσπαθήσουμε να τον στεγάσουμε και να του προσφέρουμε τα απαραίτητα. Θα του παρέχουμε όλα τα είδη πρώτης ανάγκης δηλαδή ρουχισμό, ένα μηνιαίο ποσό για ένα εξάμηνο με το οποίο θα καλύψει τις διατροφικές του ανάγκες και από κει και πέρα σε συνεργασία με τη δομή και με κοινωνικό λειτουργό θα βοηθήσουμε τον άνθρωπο αυτό να βρει κάποια εργασία, έτσι ώστε μετά τους έξι μήνες να μπορεί να συντηρηθεί μόνος του. Στην εταιρεία- που είναι Μη Κερδοσκοπική- συνεργαζόμαστε με δομές αστέγων και ουσιαστικά στις δομές αυτές υπάγονται οι άνθρωποι τους οποίους μας προτείνουν βάσει κάποιων κριτηρίων προτεραιότητας. Αναλαμβάνουμε δηλαδή περιπτώσεις από τη δομή. Οι άστεγοι είναι ένας από τους τομείς που ασχολούμαστε στην εταιρεία. Έχουμε ξαναστεγάσει στο παρελθόν».

Για δεύτερη χρονιά
Το «Φεστιβάλ Καντίνας» εμφανίστηκε πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2022 στο δήμο Μενεμένης –Αμπελοκήπων. Φέτος με τη συμμετοχή καντινών, μικροπωλητών, μικροπαραγωγών και ψυχαγωγικών παιχνιδιών, θα διαρκέσει εννέα ημέρες (22/9 – 30/9). Πραγματοποιείται με τη συνεργασία του δήμου της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Κοινωνία και Πολιτισμός» με τον διακριτικό τίτλο «Thessaloniki Brand» και με την Κοινωφελή επιχείρηση ΚΔΕΔΑΜ, στο πρώην στρατόπεδο «Μεγάλου Αλεξάνδρου». Μουσικά σχήματα θα… εκτοξεύσουν τη διασκέδαση, ενώ πολιτιστικοί σύλλογοι και σχολές χορού θα συμπληρώσουν αρμονικά την ψυχαγωγία μικρών και μεγάλων επισκεπτών του φεστιβάλ.

*Ώρες λειτουργίας:
Καθημερινές από τις 17:00 μ.μ.
Σαββατοκύριακα από τις 12.00 μ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *