Friday , 19 April 2024

Ανδρέας Γιαννακουδάκης: “Δέχτηκα bullying από τον επαγγελματικό περίγυρό μου όταν πιθανολόγησα ότι ο ιός είναι κατασκευασμένος”

Σοφία Ξανθοπούλου

Αίσθηση προκάλεσε στην κοινή γνώμη η αποκάλυψη που έκανε η βρετανική εφημερίδα Daily Mail ότι ο κορωνοϊός κατασκευάστηκε σε εργαστήριο της Ουχάν από Κινέζους επιστήμονες.

Τι είχε δηλώσει ένα χρόνο πριν ο κ. Γιαννακουδάκης;

Μιλώντας στην εκπομπή της Δημοτικής Τηλεόρασης Θεσσαλονίκης “Τα λόγια της πόλης” ο αντιπρύτανης διοικητικών υποθέσεων του ΑΠΘ Ανδρέας Γιαννακουδάκης είχε πιθανολογήσει ότι “ο νέος κορονωϊός είναι κατασκευασμένος. Υπάρχει ήδη εμβόλιο το οποίο αναπτύχθηκε πριν από την εξάπλωσή του αλλά δεν το ανακοινώνουν για λόγους σκοπιμότητας”.

Όπως είχε αναφέρει ο ίδιος “πότε θα διατεθεί ή πότε θα ανακοινωθεί η ανακάλυψή του εμβολίου, εξαρτάται από τους λόγους της σκοπιμότητας. Όταν οι συνθήκες είναι ιδιάζουσες που επιβάλλουν τον υποχρεωτικό εμβολιασμό όλων των πληθυσμών της γης τότε θα γίνει αυτό το πράγμα. Αυτές οι σκέψεις όμως θα επιβεβαιωθούν εκ των υστέρων. Όταν δηλαδή φανεί ότι του χρόνου, θα είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός. Ένας ακόμη υποχρεωτικός εμβολιασμός. Αυτό που με κάνει να σκέφτομαι έτσι είναι τα χαρακτηριστικά αυτού του ιού. Δεν είναι η επικινδυνότητά του αλλά η ικανότητά του να διαδίδεται. Αυτό μου κάνει εντύπωση. Για αυτό λέω ότι όλα τα μέτρα μικρό μόνο αποτέλεσμα μπορούν να έχουν. Αυτό που δεν χρειάζεται είναι ο πανικός”.

Τι λέει ο κ. Γιαννακουδάκης ένα χρόνο μετά;

Η δήλωσή του αυτή προκάλεσε τις αντιδράσεις της επιστημονικής κοινότητας, των εκπροσώπων των ΜΜΕ και της κοινής γνώμης. Υπενθυμίζεται ότι με επιστολή τους 54 πανεπιστημιακοί και επιστήμονες είχαν ζητήσει την επίσημη αποδοκιμασία της δήλωσης του αντιπρύτανη Ανδρέα Γιαννακουδάκη για τον “κατασκευασμένο κορωνοϊό” από τις πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ, την έκπτωση-παραίτησή του από την θέση του στο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα και είχαν προτείνει τον αποκλεισμό του από τη διδασκαλία φοιτητριών/των για εύλογο χρονικό διάστημα.Ο αντιπρύτανης του ΑΠΘ και καθηγητής του τμήματος Χημείας ζήτησε συγνώμη μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η τοποθέτησή του. Ωστόσο, οι Πανεπιστημιακοί κάλεσαν με την επιστολή τους την Πρυτανεία να πάρει επίσημα θέση.

Μιλώντας στο thesseconomy ο αντιπρύτανης του ΑΠΘ Ανδρέας Γιαννακουδάκης μετά τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τον κορωνοϊό δήλωσε τα εξής: “Είναι γεγονός ότι δεν περίμενα να γίνει αυτή η αποκάλυψη τόσο γρήγορα. Δεν θέλω να αδράξω αυτή την εξέλιξη και να συμπεριφερθώ όπως εκείνοι οι επιστήμονες που από την πρώτη στιγμή προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν την πανδημία για χρήμα, δόξα και προβολή. Όλοι εκείνοι που παριστάνουν τους επιστήμονες και που άσκησαν με κάθε δυνατό μέσο κυριολεκτικά σε έμενα bullying ας είναι αφορμή αυτό το γεγονός για να σκεφτούν ξανά την αποστολή τους ως επιστήμονες. Τη μεγαλύτερη πίεση που δέχτηκα ήταν το ότι ότι υπέθεσα ότι το εμβόλιο θα είναι έτοιμο το φθινόπωρο του 2020 ενώ όλοι οι ειδικοί επιστήμονες δήλωναν ότι αυτό δεν είναι δυνατό πριν περάσουν 2 – 3 χρόνια. Θεωρώ ότι η εκδοχή που πιθανολόγησα αυτά τα δεδομένα οφείλεται σε αυτό το χαρακτηριστικό που πρέπει να έχει κάθε επιστήμονας. Να μην κινείται δηλαδή με εμμονές και να σκέφτεται υποχρεωτικά με βάση την επιστημονική συνείδησή του. Ας γίνει αυτό ένα μάθημα. Είναι δεδομένο ότι κάθε ένας πρέπει να έχει την ελευθερία να σκέφτεται με το δικό του τρόπο και να δηλώνει ελεύθερα τη σκέψη του και αυτό πρέπει να το υποστηρίξουμε. Το δυστύχημα είναι ότι κανένας ποτέ δεν αναγνωρίζει τα λάθη του”.

Το θέμα σχολίασε και ο πρώην διοικητής του ΑΧΕΠΑ και χειρουργός μεταμοσχεύσεων Δημήτρης Γάκης, ο οποίος αναφέρεται σχεδόν καθημερινά στη διαχείριση της πανδημίας στη χώρα μας και θέτει τα δικα του ερωτήματα στον προσωπικό λογαριασμό του στο Facebook. Ο ίδιος μιλώντας στο thesseconomy σημείωσε ότι “κάτω από τον κατακλυσμό των αποκαλύψεων των τελευταίων ημερών , που ακολούθησαν την εντολή του προέδρου των ΗΠΑ Τζων Μπαιντεν, προς τις μυστικές υπηρεσίες, εντός 90 ημερών να αποκαλύψουν όλο το παρασκήνιο και την αποκάλυψη από τον τ. Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ και πρώην ηγέτη της CIA , Μαικ Πομπέο τα στόματα άνοιξαν και το Facebook, με επίσημη ανακοίνωσή του έσπευσε να δηλώσει δημόσια ότι θα παύσει να κατεβάζει οποιαδήποτε ανάρτηση που περιέχει αναφορές περί της προέλευσης του ιού από το εραστήριο της Wuhan! Αποδεικνύεται επομένως ότι είχε δίκιο ο καθηγητής Ανδρέας Γιαννακουδάκης”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *