Sunday , 28 April 2024

Βρυξέλλες: Το μεταναστευτικό βασικό θέμα της Συνόδου Κορυφής – Κ. Μητσοτάκης: Να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που δεν είναι ελληνικό, αλλά διεθνές

Μεταναστευτικό, Ουκρανία, οικονομία, οι σχέσεις με την Κίνα είναι τα βασικά θέματα στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που συνεδριάζει σήμερα στις Βρυξέλλες. Το μεταναστευτικό θα αποτελέσει βασικό θέμα συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σε συνέχεια των σχετικών συμπερασμάτων των 27 του περασμένου Φεβρουαρίου. Θα είναι η πρώτη συζήτηση σε επίπεδο ηγετών επί της καταρχήν συμφωνίας των κρατών-μελών (σε επίπεδο υπουργών) για τα δύο βασικά νομοθετήματα του νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο. Σημειώνεται ότι η συμφωνία αυτή καλύπτει ορισμένες βασικές επιδιώξεις της Ελλάδας, όπως ο υποχρεωτικός Μηχανισμός Αλληλεγγύης, η προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. και η αποσυμφόρηση στα σύνορα και οι απαραίτητες προσαρμογές στον Κανονισμό του Δουβλίνου στις ανάγκες των χωρών πρώτης υποδοχής, όπως η Ελλάδα.

Στις Βρυξέλλες ο Έλληνας πρωθυπουργός
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στις Βρυξέλλες. Σήμερα το μεσημέρι ο πρωθυπουργός θα λάβει μέρος στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με βασικό θέμα το μεταναστευτικό- προσφυγικό.Νωρίτερα, το πρωί, θα συμμετάσχει στην προπαρασκευαστική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος όπου η ΝΔ είναι αυτή τη στιγμή το κόμμα με τη μεγαλύτερη δύναμη (εκπροσώπηση). Ο κ. Μητσοτάκης μεταβαίνει για πρώτη φορά στις Βρυξέλλες (29 και 30 Ιουνίου) μετά την επανεκλογή του ως πρωθυπουργός. Επίσης ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την πρόεδρό του Ρομπέρτα Μέτσολα.

Τί θα ζητήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Στη Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός αναμένεται να υπογραμμίσει τη σημασία της ενίσχυσης της συνεργασίας με τρίτες χώρες και της υλοποίησης των συμφωνιών επιστροφών. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αναμένεται να επαναλάβει τις βασικές γραμμές της πολιτικής που έχει ακολουθήσει η Ελλάδα, καθώς και την ανάγκη μιας συνολικής και συνεκτικής πολιτικής ώστε να αντιμετωπιστεί ένα πρόβλημα που δεν είναι ελληνικό, αλλά διεθνές.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *