Saturday , 27 April 2024

Βόρεια Ελλάδα: Εν… αναμονή χιονιού τα χιονοδρομικά κέντρα – Λειτουργούν τα σαββατοκύριακα μόνο τα σαλέ

Σε… στάση αναμονής οι λάτρεις των χειμερινών σπορ στη Βόρεια Ελλάδα. Αν και έπεσε το πρώτο χιόνι προς το παρόν απολαμβάνουν τη θέα με ένα ζεστό ρόφημα στα σαλέ των χιονοδρομικών κέντρων. Όπως λέει στο thesseconomy.gr ο προϊστάμενος του Χιονοδρομικού Κέντρου Βόρας-Καϊμακτσαλάν Θάνος Παναγιωτόπουλος «λειτουργούμε τα σαββατοκύριακα για ένα καφέ στο σαλέ. Το χθεσινό χιόνι πασπάλισε και ομόρφυνε λίγο το βουνό. Ελπίζουμε τέλος Νοέμβρη, με το καλό, να χιονίσει σύμφωνα με τις προγνώσεις που έχουμε μέχρι τώρα».

Εξορμήσεις σε χιονοδρομικά κέντρα
Οι λάτρεις της φύσης και των ορεινών προορισμών περιμένουν το άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων. Την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι στα χιονοδρομικά ετοιμάζονται για το άνοιγμα των πυλών ενόψει και των γιορτών των Χριστουγέννων με χάπενιγκ και την προσμονή του πολυπόθητου χιονιού. Οι λάτρεις των χειμερινών σπορ έχουν τη δυνατότητα ορεινών εξορμήσεων και να επιλέξουν χιονοδρομικά κέντρα της Βόρειας Ελλάδας, όπως:
-Το Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρας Καϊμακτσαλάν. Βρίσκεται στο ομώνυμο βουνό, δίπλα στα σύνορα με τα Σκόπια. Το όρος Καϊμάκτσαλαν ή Βόρας έχει υψόμετρο 2.524μ. και είναι το τρίτο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας. Αποτελεί πόλο έλξης τόσο για το χιονοδρομικό κέντρο όσο και για τους φυσιολάτρεις. Στις περιοχές κοντά στο χιονοδρομικό βρίσκονται χωριά όπως ο Παλαιός Άγιος Αθανάσιος, η Παναγίτσα, τα Λουτρά Πόζαρ όπου υπάρχουν ξενώνες, ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια.
-Το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου. Λειτουργεί από το 1934, χρονιά που οργανώθηκαν οι πρώτοι Πανελλήνιοι αγώνες χιονοδρομίας. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1530 μ. Απέχει 24 χιλιόμετρα από τη Βέροια, 20 χιλιόμετρα από τη Νάουσα, 95 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη και 74 χιλιόμετρα από τη Κοζάνη. Η κύρια πρόσβαση στο χιονοδρομικό γίνεται μέσω της Εγνατίας οδού και της επαρχιακής οδού Βέροιας Σελίου ενώ η δευτερεύουσα πρόσβαση γίνεται μέσω της επαρχιακής οδού Νάουσας Σελίου.
-Το Χιονοδρομικό Κέντρο της Βίγλας Πισοδερίου. Είναι ένα αρκετά μεγάλο χιονοδρομικό κέντρο, το οποίο περιβάλλεται από ένα τοπίο εκπληκτικής φυσικής ομορφιάς. Από την κορυφή του χιονοδρομικού η θέα προς τις λίμνες των Πρεσπών είναι απίστευτη, ενώ οι διαδρομές των πιστών ανάμεσα από τις οξιές δίνουν μια άλλη διάσταση και ξεφεύγουν από τα τετριμμένα. Πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα σε λειτουργία χιονοδρομικά κέντρα, αφού ο πρώτος του συρόμενος αναβατήρας τοποθετήθηκε το 1967.
-Το Χιονοδρομικό Κέντρο 3-5 Πηγάδια. Θεωρείται από τα αρτιότερα ελληνικά χιονοδρομικά κέντρα. Οι χιονοδρομικές πίστες, κάθε βαθμού δυσκολίας, ικανοποιούν τις απαιτήσεις για αθλητική αλλά και τουριστική χιονοδρομία.
-Το Χιονοδρομικό Κέντρο Λαϊλιά. Αν και έπεσε χθες το πρώτο χιόνι, πασπαλίστηκε ο ορεινός όγκος της περιοχής. Το Κέντρο βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του Aλή Mπαμπά, μέσα σε δάσος από οξυές και πεύκα. Είναι δημιούργημα του Eλληνικού Oρειβατικού Συλλόγου Σερρών. Παρά το σχετικά μέσο υψόμετρό του, ο βορινός προσανατολισμός του το βοηθά να κρατά για πολλούς μήνες το χιόνι, έτσι η σεζόν του είναι μεγάλη.
-Το Χιονοδρομικό Κέντρο του Ολύμπου. Θεωρείται Θέση Κέντρου Εκπαιδεύσεως Ορεινού Αγώνα Χιονοδρόμων (ΚΕΟΑΧ). Ο Όλυμπος, βρίσκεται στη ΒΑ πλευρά της Θεσσαλίας στα σύνορα των νομών Λάρισας και Πιερίας. Το ΚΕΟΑΧ βρίσκεται στην περιοχή Βρυσοπούλες του Ολύμπου και συγκεκριμένα στη θέση Νίκη σε υψόμετρο 1.820 μ.

Άλλα χιονοδρικά κέντρα στη Βόρεια Ελλάδα είναι:
-Το Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας
-Το Χιονοδρομικό Κέντρο Ελατοχωρίου
-Το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού
-Το Χιονοδρομικό Κέντρο Περτουλίου

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *