Sunday , 28 April 2024

Γαλλία: 5 ημέρες φωτιάς και οργής – Πιο «ήρεμη» η χθεσινή νύχτα -Πάνω από 400 συλλήψεις -Επεισόδια και στην Ελβετία

Συνεχίζονται οι ταραχές στη Γαλλία. Και χθες το βράδυ επεισόδια σημειώθηκαν σε όλη τη χώρα σε μια νέα νύχτα βίας μετά το θάνατο του Ναέλ, αν και ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν, χαρακτήρισε τη νύχτα «πιο ήσυχη» εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την αποφασιστική δράση της γαλλικής αστυνομίας. Οι Γάλλοι αστυνομικοί προχώρησαν χθες σε 486 προσαγωγές σε όλη τη χώρα, όπως αναφέρουν τα στοιχεία της «Le Figaro».

2.500 φωτιές μετά την κηδεία του 17χρονου
Η κηδεία του 17χρονου Ναέλ, ο οποίος σκοτώθηκε την Τρίτη από πυρά αστυνομικού στη διάρκεια τροχονομικού ελέγχου, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου (χθες) στη Ναντέρ. Ο Γάλλος υπουργός Δικαιοσύνης Ερίν Ντιπόν Μορετί έκανε το απόγευμα του Σαββάτου (1/7) νέες ανακοινώσεις και προειδοποίησε τους γονείς των ανηλίκων με 2 χρόνια φυλακή και πρόστιμο 30.000 ευρώ στην περίπτωση που τα παιδιά τους συλληφθούν κατά τη διάρκεια επεισοδίων. Παρά την έκκληση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν προς τους γονείς να κρατήσουν τα παιδιά τους στο σπίτι, οι συγκρούσεις στους δρόμους μεταξύ νεαρών διαδηλωτών και της αστυνομίας συνεχίστηκαν. Περίπου 2.500 φωτιές εκδηλώθηκαν και καταστήματα λεηλατήθηκαν, σύμφωνα με τις αρχές.

Επεισόδια και προσαγωγές
Η πρωθυπουργός, Ελιζαμπέτ Μπορν, παρακολούθησε τις εξελίξεις από το αρχηγείο της αστυνομίας στο Παρίσι μέχρι τις 02:30 τοπική ώρα. Στη Μασσαλία προσήχθησαν 65 ύποπτοι και αναφέρθηκαν δύο τραυματισμοί αστυνομικών. Στο Παρίσι, η αστυνομία προχώρησε σε 126 προσαγωγές, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών. Υπήρχαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που αναπτύχθηκαν κατά μήκος της λεωφόρου των Ηλυσίων Πεδίων, προλαμβάνοντας συγκεντρώσεις που είχαν ανακοινωθεί σε κοινωνικά μέσα δικτύωσης, όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

Ταραχές και στην Ελβετία
Σύμφωνα με το ελβετικό μέσο ενημέρωσης «20 minutes», περιστατικά παρόμοια επεισόδια ξέσπασαν στο κέντρο της πόλης Λωζάννης της Ελβετίας το βράδυ του Σαββάτου. Νωρίς το βράδυ, άτομα επιτέθηκαν στο Fnac, σπάζοντας την πόρτα και επιτιθέμενοι στους αστυνομικούς που είχαν έρθει να προστατεύσουν τις εγκαταστάσεις. Οι μάρτυρες ανεβάζουν τον αριθμό των ατόμων που ήταν οπλισμένα με βλήματα σε εκατό με διακόσια, ενώ μια χούφτα αστυνομικών με μοτοσικλέτες τους προστάτευαν με τα κράνη τους.

Μακρόν: Ακύρωσε ταξίδι του στη Γερμανία
Ο Εμανουέλ Μακρόν ακύρωσε την προγραμματισμένη επίσκεψή του στη Γερμανία, για να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη έως τώρα κρίση της προεδρίας του. Μία κοινωνική έκρηξη που εξαπλώνεται σε κάθε γωνιά της Γαλλίας με διαδηλώσεις, αναταραχές, πυρκαγιές και μαζικές συλλήψεις. Τον Μάρτιο, είχε ακυρωθεί η επίσημη επίσκεψη του βασιλιά Καρόλου Γ’ της Βρετανίας στη Γαλλία, λόγω των κοινωνικών ταραχών που σχετίζονταν με τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *