Saturday , 27 April 2024

Δυσεύρετο το λάδι στην αγορά – Στα 9 ευρώ η τιμή παραγωγού, αυξημένη κατά 68% φέτος – Πλαφόν στην αγορά

Οι πρώτες ελλείψεις με το λάδι έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους. Όπως επισημαίνει στο thesseconomy.gr η πρόεδρος του Αγροτικού Παντοπωλείου Καλαμαριάς Συν.π.ε Θωμαή Τερζοπούλου «Το λάδι φέτος είναι μια άγνωστη περιοχή, δεν το ξέρουμε καθόλου. Με το λάδι γίνεται και σε μας ό,τι γίνεται και παντού. Να δούμε τί μας περιμένει! Αυτή την Κυριακή δεν θα έχουμε λάδι. Ο παραγωγός που παίρνουμε εμείς είναι ένας μεγάλος συνεταιρισμός της Μεσσηνίας. Το περσινό λάδι του έχει τελειώσει αλλά δεν έχει βγάλει ακόμη το καινούριο. Πιστεύουμε σε δύο εβδομάδες, δηλαδή δύο Κυριακές μετά, που θα είμαστε στην πλαζ στην Αρετσού, όπως μας είπε κι ο παραγωγός ενδέχεται να έχουμε το φρέσκο λάδι. Αλλά δεν μπορούσε να μου κάνει καμία εκτίμηση στην τιμή, γιατί όπως μου είπε δεν έχουν γίνει ακόμη εμπορικές πράξεις. Ο κόσμος ενδιαφέρεται να αγοράσει λάδι. Και πάντα είχαμε καλύτερες τιμές. Οι καταναλωτές μας γνωρίζουν την ποιότητά του και έρχονται και το αγοράζουν. Πάντως φέτος η τιμή του λαδιού θα είναι πολλή αυξημένη. Όπως μου εξήγησε ο παραγωγός, φέτος είναι μικρή η ποσότητα παραγωγής ελιάς και σ’ αυτό οφείλεται και η αυξημένη τιμή του λαδιού».

Ο «κίτρινος χρυσός»
Σημειώνεται πως το ελαιόλαδο γίνεται ακριβότερο από βδομάδα σε βδομάδα, ενώ για τη νέα σοδειά οι εκτιμήσεις είναι ακόμα πιο δυσοίωνες, καθώς οι παραγωγοί έχουν ήδη αποφασίσει να πουλήσουν στα 9 ευρώ το λίτρο, κάτι που ανεβάζει την τιμή στα 20 ευρώ στο ράφι. Επίσημα η ελαιοκομική περίοδος ξεκινάει 1 Νοεμβρίου. Το πρώτο λάδι που βγαίνει είναι και το πιο ακριβό αλλά παράλληλα και ένας δείκτης για το πώς θα καταλήξει ο καρπός. Όπως αναφέρει η κυρία Τερζοπούλου «στις Καπναποθήκες της Κυριακής, 22 Οκτωβρίου, θα έχουμε μικρή ποσότητα αγουρόλαδου από έναν παραγωγό μας από τη Χαλκιδική. Είναι φετινή παραγωγή από τη Νέα Τένεδο Χαλκιδικής. Θα έχει πολλή μικρή ποσότητα προς πώληση. Είναι άλλωστε ένας μικρός παραγωγός και δεν έχει καμία σχέση με το συνεταιρισμό μας. Το αγουρόλαδο είναι το λάδι που τρώμε ωμό κυρίως στις σαλάτες. Είναι πολύ ακριβό. Βγαίνει από τις πρώτες ελιές, τις άγουρες. Αλλά και σ’ αυτό το λάδι ο παραγωγός δεν μου έχει δώσει ακόμη τιμή. Πέρσι το πουλούσαμε 12 ευρώ. Φέτος δεν ξέρω πόσο θα έχει, γιατί και οι ελιές είναι πολύ λίγες και το αγουρόλαδο θέλει πολλά κιλά ελιές για να παραχθεί», λέει η πρόεδρος του Αγροτικού Παντοπωλείου Καλαμαριάς Συν.π.ε.

Στα 9 ευρώ το λίτρο η τιμή παραγωγού
Από τη συνολική παραγωγή του ελαιόλαδου στην Ελλάδα, το 1/3 περίπου εξάγεται, ενώ μόνο το 1/6 από την ποσότητα που διατίθεται στην εσωτερική κατανάλωση είναι τυποποιημένο-επώνυμο. Το υπόλοιπο διακινείται σε τενεκέδες, συνήθως από τους ίδιους τους παραγωγούς. Η διάθεση του ελαιόλαδου από τους παραγωγούς θα ξεκινήσει με μεγάλη άνοδο στην τιμή του. Πέρσι ξεκίνησε από τα 4,80 και φέτος –σύμφωνα με πληροφορίες -θα πάει από 9 ευρώ το λίτρο. Η Ελλάδα κατέχει την τρίτη θέση στον κόσμο στην παραγωγή ελαιόλαδου και καλύπτει το 16% της παγκόσμιας παραγωγής του. Μάλιστα, το 80% της ελληνικής παραγωγής ελαιόλαδου ανήκει στην κορυφαία ποιότητα του εξαιρετικού παρθένου, δηλαδή οξύτητας μέχρι 0,8%, γεγονός που μας κατατάσσει στην πρώτη θέση μεταξύ των χωρών που παράγουν εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.

Πλαφόν στο λάδι
Η έλλειψη αποθεμάτων ελαιολάδου, πέρα από παγκόσμιο φαινόμενο, έχει αγγίξει και μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ της Θεσσαλονίκης. Με ανακοίνωσή της έξω από την πόρτα των καταστημάτων της ενημερώνει τους πελάτες της για το πλαφόν που έχει βάλει στις συσκευασίες ελαιόλαδου, για την καλύτερη εξυπηρέτηση όλων των καταναλωτών. Την ίδια ώρα, οι τιμή του ελαιόλαδου έχει πάρει την ανηφόρα, καθώς πριν από ένα χρόνο το εξαιρετικά παρθένο είχε 7,90 ευρώ το λίτρο και τώρα η τιμή του έχει εκτιναχθεί στα 13,27 ευρώ, αύξηση δηλαδή 68%. Στα 5 λίτρα η τιμή έχει ανέβει 100%, καθώς πέρσι ένα 5λιτρο παρθένο μπορούσες να το βρεις περίπου στα 25 ευρώ και φέτος φτάνει τα 50 ευρώ».

«Καλπάζει» η νοθεία
Και όλα αυτά την ώρα που επιτήδειοι έχουν αρχίσει να πουλάνε συσκευασίες με νοθευμένο ελαιόλαδο. Μετά από σχετική καταγγελία, η αστυνομία εντόπισε και κατάσχεσε 101 πλαστικά δοχεία με λάδι που περιείχαν συνολικά πάνω από 500 λίτρα. Στον έλεγχο της αστυνομίας δεν βρέθηκαν τα απαραίτητα παραστατικά και έτσι ο ιδιοκτήτης συνελήφθη.

*Στις Καπναποθήκες Καλαμαριάς το υπαίθριο Αγροτικό Παντοπωλείο
Όσπρια, γαλακτοκομικά, ελιές, μέλι, φρέσκα λαχανικά και φρούτα σε χαμηλές τιμές μπορεί να βρει ο καταναλωτής στο υπαίθριο Αγροτικό Παντοπωλείο Συν.πε της Καλαμαριάς την ερχόμενη Κυριακή 22 Οκτωβρίου. «Η διαφορά στις τιμές που έχουμε στα διάφορα προϊόντα σε σχέση με τα σούπερ μάρκετ είναι πολλή σημαντική και στα φρούτα και στα λαχανικά. Τις τιμές με τα… δόντια τις κρατάνε οι παραγωγοί μας προς τιμήν τους. Δεν τις ανεβάζουν γιατί βλέπουν πως ο κόσμος δεν μπορεί να ανταποκριθεί αλλιώς. Αν εξαιρέσουμε το λάδι που έχει αυξηθεί πάρα πολύ φέτος οι τιμές στα υπόλοιπα προϊόντα είναι σε πολύ καλά επίπεδα» προσθέτει η πρόεδρος του Αγροτικού Παντοπωλείου Καλαμαριάς Συν.π.ε Θωμαή Τερζοπούλου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *