Sunday , 28 April 2024

“Καψόνια” στους στρατιωτικούς από το υψηλό κόστος ζωής και τις χαμηλές αμοιβές

Του Γ.Κατσιάνη

Αντιμέτωποι με το φάσμα της ακρίβειας βρίσκονται καθημερινά χιλιάδες στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Οι χαμηλές αμοιβές σε συνδυασμό με το υπέρογκο κόστος των ενοικίων, ωθεί ορισμένους ακόμα και στην αναζήτηση μερικής (part time) απασχόλησης, είτε ως σερβιτόρους, είτε ως διανομείς φαγητού (delivery).

Από τις πλέον χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι αυτή μόνιμου υπαξιωματικού στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος πληρώνει κάθε μήνα το ποσό των 500 ευρώ για ενοίκιο όταν το μηναίο εισόδημα του δεν ξεπερνά τα 1000 ευρώ!

Ανάλογη είναι και η περίπτωση αντισυνταγματάρχη, ο οποίος μετά την μετάθεση του από την Ορεστιάδα στην Αθήνα καλείται να διαθέτει, κάθε μήνα το 50% του μισθού του στο ενοίκιο.

“Υπάρχουν περιπτώσεις στελεχών που υπηρετούν στην Κω, οι οποίοι έχουν δύο χρόνια να επισκεφτούν τις οικογένειες τους στην Βόρεια Ελλάδα, λόγω περικοπής των καταστάσεων επιβίβασης, της αύξησης στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια και του κόστους των καυσίμων που εκτροχιάζουν τον οικογενειακό πρϋπολογισμό”, δήλωσε στο thesseconomy.gr ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Αποφοίτων Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΑΣΜΥ), Γιώργος Κυλινδρής.

Μάλιστα, με επιστολή του προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, ο ΣΑΣΜΥ ζητά την θεσμοθέτηση νέου μισθολογίου με ενίσχυση των απολαβών των χαμηλόβαθμων νεοεισερχόμενων στελεχών αποφοίτων ΣΜΥ με αρχικό καταβαλλόμενο μισθό που θα αγγίζει τα 1000 ευρώ για τον μόνιμο λοχία, “ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στο αυξημένο κόστος ζωής (ειδικά στην αύξηση των ενοικίων που την τελευταία 5ετιά αγγίζει το 40%)”. 

Να σημειωθεί πάντως, ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2024 αναμένονται αυξήσεις από 2,8% ως 8,44% στις αποδοχές όλων των ένστολων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *