Saturday , 27 April 2024

Μινκ: Μικροί «εισβολείς» σε αυλές και στη λίμνη της Καστοριάς – Έδιωξαν τις βίδρες – Και οικονομικές προεκτάσεις αφού καταστρέφουν οικιακές εκτροφές με κοτόπουλα ή κουνέλια

Μικρά αλλά… θαυματουργά! Έχουν καταφέρει να… πονοκεφαλιάσουν τους κατοίκους της Καστοριάς με την παρουσία τους. Ο λόγος για τα μινκ που τον τελευταίο καιρό εισβάλλουν σε αυλές και συχνά εντοπίζονται στις ταράτσες να αναζητούν το θήραμά τους. «Το πρόβλημα έχει και οικονομικές προεκτάσεις καθώς αρκετοί κάτοικοι στα χωριά μας δεν έχουν πλέον ορνιθοτροφία όπως παλιότερα», επισημαίνει στο thesseconomy.gr ο αντιπρόεδρος της Εταιρείας Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής Καστοριάς Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Η… απελευθέρωση του 2010
Το πρόβλημα ξεκίνησε το 2010 όταν απελευθερώθηκαν από ακτιβιστές περίπου 50.000 αμερικανικά μινκ από φάρμες της Καστοριάς που εκτρέφονταν για την παραγωγή γουνοδερμάτων. Από αυτά τα 35.000 σύμφωνα με τις μαρτυρίες του επιχειρηματία ξαναπιάστηκαν. Όμως 15.000 μείνανε έξω. Από αυτά επιβίωσε ένας ικανός αριθμός. Αυτός ο αριθμός έκανε αναπαραγωγές τα επόμενα χρόνια με αποτέλεσμα να φτάνουμε σήμερα το 2023 να είναι ορατό το πρόβλημα και να βλέπουμε τα ζωάκια στην περιοχή μας. Ως αποτέλεσμα της παρουσίας τους είναι οι μειώσεις της ορνιθοπανίδας στην περιοχή της λίμνης μας. Επίσης έχουμε μειώσεις από φωλαιοποίηση των πουλιών στην αναπαραγωγική τους περίοδο. Και βέβαια υπάρχει και η οικονομική διάσταση στην περιοχή από την άποψη ότι κάποιοι άνθρωποι δεν μπορούν να έχουν οικιακές εκτροφές δηλαδή κοτέτσια, κουνέλια, χήνες ή οτιδήποτε άλλα ζώα που μπορεί κάποιος να έχει. Μπαίνουν σε σπίτια και τρώνε τα κοτόπουλα και όποια ζωική τροφή βρουν αφού τρέφονται από τροφές ζωικής προέλευσης. Τρέφονται συνήθως με κοτόπουλο και ψάρια μαζί με συμπληρώματα απ’ ό,τι γνωρίζω. Γενικά όμως το ζώο από τη φύση του είναι σαρκοφάγο», διευκρινίζει ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Μεγάλο το πρόβλημα στη λίμνη της Καστοριάς
«Ας μη λησμονούμε ότι ο βιότοπος της Καστοριάς, είναι περιοχή Natura με κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Δυστυχώς σε αυτή την περίπτωση μετά την απελευθέρωση των συγκεκριμένων ζώων, είχαμε ραγδαίες μειώσεις στην ορνιθοπανίδα και στην αναπαραγωγή σε περιοχές κοντά στη λίμνη. Ζήτημα που το βλέπουμε και τώρα. Η λίμνη είναι ανήκει στο πρόγραμμα «Φύση 2000» κι είναι άριστος βιότοπος. Όμως δυστυχώς μετά την έλευση των μινκ υπήρχε ένας ανταγωνισμός ανάμεσα στα είδη. Το ζώο έχει ευρύ μενού τροφής. Μπορεί να τραφεί με τα πάντα δηλαδή ψάρια, βατράχια, φίδια, πουλιά και αυτό σημαίνει ότι υπάρχει και καλύτερη πιθανότητα να επιβιώσει. Τα αυτόχθονα είδη που ζούσαν εδώ όπως οι βίδρες που είναι ένα είδος προτεραιότητας- ένα σπάνιο είδος μπορώ να πω -τις διώξανε τα μινκ. Λειτουργούσε σαν ανταγωνιστικό είδος το μινκ», εξηγεί ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Το πρόγραμμα της Ε.Ε.
Από τις 2 Σεπτεμβρίου του 2019 «έτρεξε» ένα πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να περιοριστεί το πρόβλημα. Το πρόγραμμα αφορούσε τα εισβάλλοντα είδη, αυτά δηλαδή που δεν είναι από τη χώρα μας, αλλά έχουν φτάσει σε αυτή είτε ακούσια είτε εκούσια . «Το πρόγραμμα πήρε μια παράταση. Είναι σε εξέλιξη όσον αφορά την αντιμετώπιση του προβλήματος. Σίγουρα έχει παίξει κάποιο ρόλο στη μείωση του πληθυσμού. Ουσιαστικά αυτό που μας δείχνει και τώρα ορατό το πρόβλημα είναι η παρουσία τους ακόμη και στις στέγες σπιτιών. Είναι και κολυμβητές είναι και αναρριχητές. Ας ελπίσουμε ότι η ίδια η φύση θα τα διώξει, θα τα μειώσει. Αλλά δυστυχώς δεν το βλέπουμε!» προσθέτει ο αντιπρόεδρος της Εταιρείας Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής Καστοριάς Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *