Sunday , 28 April 2024

Παραδοσιακός χαλβάς: Είδος πολυτελείας – Αυξήθηκε ακόμη και 60% – Μ. Παπαδόπουλος: «Στα ζαχαροπλαστεία περσινές οι τιμές»

Η ονομασία του παραδοσιακού χαλβά φαίνεται να προέρχεται από την αραβική ρίζα hulw (χαλβά) που σημαίνει γλυκό. Ο «βασιλιάς» του σαρακοστιανού τραπεζιού για μία ακόμη χρονιά φαίνεται να είναι… πικρός και απλησίαστος καθώς η αύξηση στην τιμή του σε κάποιες περιπτώσεις φτάνει ακόμη και το 61% .

Αύξηση στην τιμή – μικρότερο το βάρος
Σύμφωνα με πληροφορίες, πέρυσι ο χαλβάς κακάο των 400 γραμμαρίων πωλούνταν προς 3,58 ευρώ και φέτος φτάνει στα 5,77 ευρώ. Όποιος θέλει να αγοράσει χαλβά θα πρέπει να βάλει πιο… βαθιά το χέρι στην τσέπη γιατί εκτός από την αύξηση της τιμής του, η οποία αγγίζει το 40%, μειώθηκε και η ποσότητά του. Συγκεκριμένα το 2023 τα 400 γραμμάρια χαλβά βανίλια πωλούνταν 2,36 ευρώ, ενώ φέτος μικρότερη ποσότητα 350 γραμμάρια πωλείται 3,45 ευρώ. Δηλαδή εκτός από την αύξηση της τιμής του μειώθηκε και η ποσότητά του. «Αυτό είναι παλιό κόλπο» λέει στο thesseconomy.gr ο πρόεδρος της συντεχνίας καταστηματαρχών – ζαχαροπλαστών Θεσσαλονίκης, Μάριος Παπαδόπουλος και προσθέτει ότι «αυτό συμβαίνει και σε άλλα προϊόντα στο σούπερ μάρκετ όπως για παράδειγμα στις βασιλόπιτες κ.ά.». Και εξηγεί ότι «ο χαλβάς είναι ένα προϊόν που παράγεται από ταχίνι, σουσάμι και ζάχαρη. Η αύξηση των τιμών των πρώτων υλών του ήταν και είναι γενικά μεγάλη».

Περσινές οι τιμές στα ζαχαροπλαστεία της Θεσσαλονίκης
Ο πρόεδρος της συντεχνίας καταστηματαρχών – ζαχαροπλαστών Θεσσαλονίκης σχολιάζοντας την τιμή του όμως λέει πως «εμείς σαν ζαχαροπλαστείο δεν έχουμε ανεβάσει την τιμή του χαλβά από πέρσι. Όλα βέβαια είναι συνάρτηση από ποια τιμή αγοράζεις. Νομίζω ότι είναι υπερβολική η τιμή αυτή στα σούπερ μάρκετ και καλό είναι ο κόσμος αν αντιληφθεί ότι τέτοιου είδους πρακτικές δεν χρειάζεται να τις καταγγείλει, απλά να μην τις προτιμήσει. Σε κάθε επίπεδο εκείνο που έχει σημασία είναι εκτός από την τιμή και η ποιότητα του χαλβά. Δυστυχώς στους βιομηχανοποιημένους χαλβάδες έχει πέσει πολύ η ποιότητα. Και αυτό συμβαίνει γιατί ο χαλβάς έχει ταχίνι και ζάχαρη. Αυτό που είναι ακριβό είναι το ταχίνι. Γι’ αυτό βάζουν πολλή ζάχαρη και όλοι οι βιομηχανοποιημένοι χαλβάδες είναι γλυκείς και κολλάνε στο στόμα, γιατί έχουν αυτή την… καραμέλα. Αντίθετα ο χειροποίητος χαλβάς που φτιάχνουμε στα ζαχαροπλαστεία έχει πολύ ταχίνι και πολλή λίγη ζάχαρη. Δεν έχει καμιά σχέση με τον βιομηχανικό χαλβά. Η τιμή του κιλού κυμαίνεται από 12,80 μέχρι 17,90 ευρώ».

Πολλές οι… γεύσεις στα ζαχαροπλαστεία
Δεν είναι γνωστό πότε ακριβώς «μπήκε» ο χαλβάς στην Ελλάδα. Πιθανολογείται ότι… πέρασε στην ελληνική κουζίνα προς το τέλος του 12ου αιώνα. Οι περισσότεροι τον έχουν συνδέσει με την Καθαρά Δευτέρα. Τρώγεται, όμως, με την ίδια ευχαρίστηση οποιοδήποτε μήνα του χρόνου. Επίσης «πολλές είναι οι γεύσεις που έχουμε» επισημαίνει ο πρόεδρος των ζαχαροπλαστών κ. Παπαδόπουλος. Κι όπως λέει «έχουμε τον ανάμεικτο με βανίλια- κακάο, τον σκέτο με βανίλια, αυτόν με βανίλια-σοκολάτα-αμύγδαλο, τον χαλβά με μπισκότο ‘όραιο’ και ακόμη τον χαλβά με το καραμελωμένο αμύγδαλο». Τέλος συμβουλεύει τους «καταναλωτές να προτιμήσουν να προμηθευτούν χαλβά από τα παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία της πόλης, όπου η ποιότητα σε σύγκριση με την τιμή του είναι πολλή καλύτερη από το βιομηχανικό προϊόν».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *