Sunday , 28 April 2024

Στο “μικροσκόπιο” του ΤΑΙΠΕΔ το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και το τελωνείο των Κήπων

Σε 150 εκατ. ευρώ ανέρχεται το κόστος των έργων που υλοποιεί το ΤΑΙΠΕΔ σε Μακεδονία και Θράκη, την επόμενη διετία.

Αυτό επισήμανε ο εκτελεστικός διευθυντής του Ταμείου, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, κατά την διάρκεια των εργασιών του δεύτερου East Macedonia & Thrace Forum που πραγματοποιείται στην Αλεξανδρούπολη.

Μάλιστα, ο κ. Σταμπουλίδης χαρακτήρισε την περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης ως «το μεγαλύτερο cluster έργων που πραγματοποιεί το ΤΑΙΠΕΔ αυτή την περίοδο».

Ειδικότερα για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, ο κ. Σταμπουλίδης υπενθύμισε ότι ήδη προκηρύχθηκαν -και είναι στη διαδικασία ανάδειξης αναδόχου- δύο μεγάλες παρεμβάσεις, το έργο εκβάθυνσης της προβλήτας και η αναβάθμιση και ασφαλτόστρωση της οδού που συνδέει το λιμάνι με την Εγνατία Οδό.

Παράλληλα, προσελήφθη διεθνής σύμβουλος για το master plan του λιμένος «και πολύ σύντομα θα έχουμε μακροπρόθεσμη στρατηγική για να αποτελέσει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης βιώσιμη επιλογή στο διηνεκές και να δημιουργεί υπεραξία στην περιοχή».

«Μας ενδιαφέρει να ανοίξουμε τις πύλες του λιμανιού όχι μόνο στους εσωτερικούς επενδυτές, αλλά να εντείνουμε περισσότερο τις διακρατικές συμφωνίες», τόνισε και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι αυτό θα είναι πολύ έντομο την επόμενη περίοδο.

Τελωνείο των Κήπων, καμένες εκτάσεις και υγεία

Ως προς το τελωνείο των Κήπων, ο εκτελεστικός διευθυντής του ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε ότι «είναι ειλημμένη η πολιτική απόφαση και ήδη υπάρχει σύμβαση μεταξύ του υπουργείου Εσωτερικών και του Ταμείου για τη γρήγορη αναβάθμιση της συγκεκριμένης πύλης εισόδου, προκειμένου να κερδηθεί ο χρόνος και να ωριμάσει το έργο που η Περιφέρεια θα αναλάβει να κάνει για τη δημιουργία νέου τελωνείου». Μάλιστα, πρόσθεσε, πολύ γρήγορα θα ξεκινήσει και διαδικασία μελέτης και διαγωνισμού, ώστε «να αλλάξει η όψη του».

Ο κ. Σταμπουλίδης χαρακτήρισε ως ένα από τα αναγκαία και πολύ συμβολικά έργα στην περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης την αποκατάσταση της καμένης περιοχής.

«Μαζί με το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος και τη Γενική Διεύθυνση Δασών αποκαθιστούμε άμεσα, με αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα, τις περιοχές που υπέστησαν ζημίες, ώστε να αποφύγουμε μεγάλες καταστροφές», σημείωσε και πρόσθεσε ότι ταυτόχρονα υλοποιείται και το πρόγραμμα AntiNERO για καθαρισμούς και αναδασώσεις.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε και στα έργα υποδομών υγείας, μεταξύ των οποίων και εκείνα στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, ύψους 14 εκατ. ευρώ.

«Πρόκειται για έργα που έχουν δημοπρατηθεί και θα παραδοθούν στις υπεσχημένες ημερομηνίες, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και για αυτό με πιεστικά χρονικά ορόσημα», είπε ο κ. Σταμπουλίδης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *