Saturday , 27 April 2024

Χιλιάδες Τσέχοι στην Πολωνία όπου αγοράζουν φθηνά προϊόντα – Αιτία η ακρίβεια που μαστίζει τη χώρα τους

Τρόφιμα, ρούχα και πολλά άλλα προϊόντα είναι στη λίστα των Τσέχων πολιτών που καταφεύγουν στην αγορά της γειτονικής τους Πολωνίας εξαιτίας του πληθωρισμού και των συνεχώς αυξανόμενων τιμών και της ακρίβειας που μαστίζουν τη χώρα τους. Χιλιάδες είναι οι Τσέχοι που περνούν καθημερινά τα σύνορα για την προμήθεια αγαθών. Οι τιμές στα πολωνικά καταστήματα είναι έως και 30% χαμηλότερες, όχι μόνο στα τρόφιμα, αλλά και σε μία σειρά από άλλα είδη όπως ρούχα, ηλεκτρονικά είδη, ακόμη και έπιπλα.

Αγορές σε γειτονικές χώρες
Το ισχυρό τσεχικό νόμισμα βοηθά τους Τσέχους πολίτες να κάνουν πιο φθηνές αγορές ακόμα και σε γειτονικές χώρες που χρησιμοποιούν το ευρώ, όπως η Γερμανία, η Αυστρία και η Σλοβακία. «Ο πληθωρισμός στην Τσεχική Δημοκρατία δεν πέφτει γρήγορα. Οι τιμές παραμένουν ίδιες ή σε κάποιες περιπτώσεις συνεχίζουν να ανεβαίνουν. Γι’ αυτό και εδώ, στα πολωνικά σύνορα, θα συνεχίσουν να έρχονται πολλοί Τσέχοι πελάτες» μεταδίδει από τo Chalupki στα σύνορα Τσεχίας- Πολωνίας ανταποκριτής του euronews.

Πληθωρισμός στην Τσεχία
Ο υψηλός πληθωρισμός στην Τσεχία εκτοξεύτηκε μετά την πανδημία του Covid και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Πέρυσι,έφτασε σε ιστορικά υψηλό- κοντά στο 15%. Αν και τώρα έχει αποκλιμακωθεί σε μονοψήφια ποσοστά ωστόσο η ακρίβεια παραμένει. «Με τα χρήματα που ξοδεύω εδώ για ένα γεμάτο καλάθι, στην Τσεχία θα αγόραζα τα μισά προϊόντα», λέει κάτοικος της Τσεχίας. Την ίδια ώρα η μεγαλύτερη τράπεζα της Τσεχίας, η«Ceska sporitelna» έχει υπολογίσει πόσα θα χάσει το κράτος σε φόρους φέτος εξαιτίας των αγορών που γίνονται στην Πολωνία. Ο εκπρόσωπός της Filip Hruby επισημαίνει «μπορούμε να εκτιμήσουμε ότι εάν οι αγορές στην Πολωνία συνεχιστούν με αυτόν τον ρυθμό το τσεχικό κράτος θα χάσει περίπου τρία δισεκατομμύρια τσεχικές κορώνες σε ΦΠΑ φέτος».

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *