Wednesday , 5 October 2022

86η ΔΕΘ: Με φόρα για ρεκόρ δεκαετιών – Υπερπαραγωγή το Περίπτερο των ΗΑΕ με 65 επιχειρήσεις και φορείς

Ρεκόρ πολλών ετών – ακόμη και ολόκληρων δεκαετιών – φιλοδοξεί να καταρρίψει η φετινή 86η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), με τιμώμενη χώρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), που δίνουν ισχυρό «παρών», με επίσημη αντιπροσωπεία άνω των 400 ατόμων και 65 εκθέτες, αλλά και με υψηλή πολιτική εκπροσώπηση.

Επικεφαλής της αραβικής αποστολής είναι ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Αbdulla bin Touq Al Mari, ενώ εκπροσωπούνται και τα υπουργεία Άμυνας, Εξωτερικών, Βιομηχανίας και Προηγμένης Τεχνολογίας της χώρας. Οι Άραβες, που θα πραγματοποιήσουν πάνω από 600 επιχειρηματικά ραντεβού με την ευκαιρία της παρουσίας τους στη Θεσσαλονίκη, με τη συμβολή και του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), είναι ανοιχτοί για επενδύσεις και πρόθυμοι να συζητήσουν κάθε πιθανή επενδυτική ευκαιρία στην Ελλάδα, αλλά και να συναντήσουν Έλληνες επιχειρηματίες και εκπροσώπους φορέων ακόμα και εκτός των ωρών λειτουργίας της έκθεσης, όπως διεμήνυσε ο  διευθυντής του υπουργείου Οικονομίας, Rashed al Teneigy, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου για την 86η ΔΕΘ, που θα πραγματοποιηθεί στις 10-18 Σεπτεμβρίου. 

Η αραβική συμμετοχή στην 86η ΔΕΘ έχει από τη μια πλευρά αρκετά παραδοσιακό “χρώμα”, με σκηνές Βεδουΐνων στην είσοδο και έξοδο του Περιπτέρου 13, γεράκια και εκδηλώσεις χορού και μουσικής- ταυτόχρονα όμως διαθέτει και υπερσύγχρονο επιχειρηματικό και τεχνολικό «αέρα»: τεχνολογία, αμυντική και διαστημική τεχνολογία, logistics (με παρουσία στη ΔΕΘ των τεσσάρων ισχυρότερων παικτών του κλάδου στα ΗΑΕ), real estate και υποδομές, αλλά και επενδυτικά funds θα έχουν την «τιμητική» τους στα περίπου 4.500 τετραγωνικά μέτρα, εντός και εκτός χώρου του περιπτέρου 13, που καλύπτει η εκθεσιακή συμμετοχή των ΗΑΕ. 

«Θα έχουμε ίσως την καλύτερη έκθεση της τελευταίας δεκαετίας, η οποία είναι sold-out – Η 86η ΔΕΘ, που για πρώτη φορά έχει αραβική χώρα ως τιμώμενη, με ένα περίπτερο-υπερπαραγωγή και παρουσία και των επτά εμιράτων, θα είναι “Μάσαλα”, όπως μας είπαν οι εκπρόσωποι των ΗΑΕ – Στην επισκεψιμότητα θα προσεγγίσουμε αριθμούς, πιθανώς άνω των 250.000 επισκεπτών, που πρέπει να πάμε πολλά χρόνια πίσω για να τους δούμε, ίσως στο 1991 όταν είχαμε 300.000 επισκέπτες. Μπορούμε να τα καταφέρουμε”, τόνισαν χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της διοργανώτριας ΔΕΘ-Helexpo ΑΕ, Τάσος Τζήκας, ο διευθύνων σύμβουλος, Κυριάκος Ποζρικίδης και ο γενικός διευθυντής, Αλέξης Τσαξιρλής.  

Η 86η ΔΕΘ, με περίπου 1500 άμεσους και έμμεσους εκθέτες και επίσημες συμμετοχές από άλλες 19 χώρες, θα σηματοδοτήσει την επιστροφή της διοργάνωσης στην κανονικότητα, δίνοντας έμφαση στην επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, τις τεχνολογίας αιχμής, καθώς και την πράσινη και κυκλική οικονομία, φιλοξενώντας σημαντικές επετειακές εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και ειδικές θεματικές ενότητες, αφιερωμένες στην Ψηφιακή Ελλάδα και τις νεοφυείς επιχειρήσεις, την  Κυκλική οικονομία & Ενέργεια, ένα αφιέρωμα που όπως ανακοινώθηκε θα μετεξελιχθεί σε αυτόνομη κλαδική Έκθεση, την Επιχειρηματικότητα, την Εκπαίδευση (Akademia), την Ηλεκτροκίνηση-Αυτοκίνηση, την e-Politeia και τη γαστρονομία. Παράλληλα θα υπάρχει συμμετοχή του CERN στο περίπτερο 15.

Εξομοιωτές πτήσης Rafale και F 35 – Πλούσιο μουσικό πρόγραμμα

Στις εκπλήξεις ης φετινής ΔΕΘ, επίσης, όπως γνωστοποίησε ο κ.Ποζρικίδης, περιλαμβάνονται οι εξομοιωτές πτήσης για Rafale και F-35 στο περίπτερο του υπουργείου Άμυνας, ενώ το αραβικό αναμένεται να είναι το εντυπωσιακότερο περίπτερο που έχει κατασκευαστεί ποτέ στη ΔΕΘ. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας αναφέρθηκε επίσης στο πλούσιο πρόγραμμα καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, που θα πλαισιώσει και φέτος τη ΔΕΘ, με καλλιτέχνες όπως ο Γιώργος Νταλάρας, Βασίλης Λέκκας, η Πάολα, ο Γιώργος Μαζωνάκης και ο Βασίλης Καρράς. 

Την Τετάρτη 14 και Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου, στο μουσικό κομμάτι, οι αδερφοί Τσαχουρίδη θα παρουσιάσουν ειδικό αφιέρωμα στον Πόντο και τη Μικρά Ασία (την πρώτη ημέρα) και την επομένη θα ανέβουν στη σκηνή της ΔΕΘ οι Γιώργος Νταλάρας και Εστουδιαντίνα.

Οι τιμές των εισιτηρίων

Ο κ.Ποζρικίδης γνωστοποίησε, επίσης, ότι το ατομικό εισιτήριο για είσοδο στην έκθεση είναι 8 ευρώ και το οικογενειακό (γονείς και δύο παιδιά) στοιχίζει 25 ευρώ και μπορούν να επωφεληθούν από αυτό και οικογένειες με τρία παιδιά, με την επίδειξη της κάρτας τρίτεκνου.

Leave a Reply

Your email address will not be published.