Friday , 26 April 2024

Εκλογές 2023: Τι ισχύει με την άδεια ψήφου για εργαζόμενους στο Δημόσιο – Πόσες μέρες άδειας δικαιούνται

Χιλιάδες πολιτών την 21η Μαΐου θα πρέπει να μεταβούν στην περιοχή όπου είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους της για να ψηφίσουν, μακριά από την περιοχή που ζουν και εργάζονται. Αν και δεν δικαιούνται κανονική άδεια, οι δημόσιοι υπάλληλοι δικαιούνται να λάβουν την ειδική εκλογική άδεια η οποία δεν συμψηφίζεται με την κανονική ή άλλης μορφής άδεια, ενώ είναι ανάλογη με τη χιλιομετρική απόσταση.

Εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών
Από το υπουργείο Εσωτερικών εκδόθηκε η εγκύκλιος (ΔΙΔΑΔ/Φ.18.33/2632/οικ.7623/2023) με όλα όσα ισχύουν για την εκλογική άδεια των δημοσίων υπαλλήλων για τις εκλογές της 21ης Μαΐου του 2023.
Όπως αναφέρει, ειδικότερα, για τη μετάβαση στον τόπο άσκησης του εκλογικού δικαιώματος θα χορηγηθεί ειδική άδεια ως εξής:

Για τους υπαλλήλους για τους οποίους δεν εφαρμόζεται πενθήμερη εβδομάδα εργασίας:

  1. Όσοι μετακινηθούν για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση 100 – 200 χιλιομέτρων θα λάβουν άδεια μιας (1) εργάσιμης ημέρας.
  2. Όσοι μετακινηθούν σε απόσταση 201-400 χιλιομέτρων θα λάβουν άδεια δύο (2) εργασίμων ημερών.
  3. Όσοι μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και πάνω θα λάβουν άδεια τριών (3) εργασίμων ημερών, εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς, με βάση την υπεύθυνη δήλωσή τους.
  4. Όσοι μετακινηθούν από και προς νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που θα λάβουν θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια αυτή να υπερβαίνει τις τρεις (3) εργάσιμες ημέρες.

Για τους υπαλλήλους, για τους οποίους εφαρμόζεται πενθήμερη εβδομάδα εργασίας:

  1. Όσοι μετακινηθούν για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση 200 – 400 χιλιομέτρων θα λάβουν άδεια μιας (1) εργάσιμης ημέρας.
  2. Όσοι μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και πάνω θα λάβουν άδεια δύο (2) εργασίμων ημερών, εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς, με βάση την υπεύθυνη δήλωσή τους.
  3. Όσοι μετακινηθούν από και προς νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που θα λάβουν θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια αυτή να υπερβαίνει τις τρεις (3) εργάσιμες ημέρες.

Χρηστικά

Οι υπάλληλοι που θα κάνουν χρήση της ειδικής εκλογικής άδειας υποχρεούνται να προσκομίσουν στην υπηρεσία τους βεβαίωση από την οποία θα προκύπτει η συμμετοχή τους στις εκλογές. Με την ίδια εγκύκλιο αναστέλλονται οι προσλήψεις και οι υπηρεσιακές μεταβολές και ανακαλούνται και απαγορεύονται οι κανονικές άδειες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ίδιες διατάξεις θα ισχύσουν και στην περίπτωση που επαναληφθεί η διαδικασία της ψηφοφορίας, οι οποίες θα διεξαχθούν, όπως έχει σημειώσει ο πρωθυπουργός, το αργότερο μέχρι τις αρχές Ιουλίου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *