Tuesday , 5 November 2024

Κρατικός ΟΑΣΘ: Λεφτά υπάρχουν για ημετέρους- Μόνιμη αύξηση μισθού και αναδρομικά για έναν από τους 2.300 εργαζόμενους!

Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις για την ειδική μισθολογική «μεταχείριση» που φέρεται να εφαρμόζει η διοίκηση του κρατικού ΟΑΣΘ απέναντι στα «δικά της παιδιά».

Σύμφωνα με πληροφορίες, και παρότι στον Οργανισμό ισχύουν πλέον οι αρχές του Ενιαίου Μισθολογίου, η διοίκησή του προχώρησε – δια της… πλαγίας οδού- σε αύξηση μισθού για έναν υπάλληλο από τους 2.300 εργαζομένους που απασχολεί! Η  μόνιμη αύξηση ύψους 224 ευρώ το μήνα και τα αναδρομικά των 1.732 ευρώ, έρχονται λίγους μήνες μετά την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού και την ετήσια μείωση των αποδοχών των εργαζομένων στον ΟΑΣΘ κατά 25%.

Η αύξηση φέρεται να δόθηκε σε υψηλόβαθμο στέλεχος που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ και στη διοίκηση Παππά. Ο συγκεκριμένος υπάλληλος-πρώην μέτοχος προσελήφθη στον ΟΑΣΘ απ’ ευθείας ως διευθυντής την περίοδο κατά την οποίαν ο πατέρας του ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΣΘ!. Εν συνεχεία, όπως αναφέρουν άνθρωποι που γνωρίζουν… πρόσωπα και πράγματα, πέρασε από όλο το πολιτικό φάσμα («συνοδοιπόρος» του Αντώνη Σαμαρά στην Πολιτική Άνοιξη και προσωπικός φίλος του Δημήτρη Σταμάτη, επανήλθε στην ΝΔ, ενώ όταν άρχισε να φαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καθαρές προοπτικές εξουσίας προσέγγισε τον Χρήστο Σπίρτζη, λειτουργώντας για τον ΟΑΣΘ ως «Δούρειος Ίππος»).

Μετά την κρατικοποίηση του ΟΑΣΘ εμφανίστηκε ως «ο άνθρωπος του υπουργού» λαμβάνοντας ως ανταμοιβή τη διεύθυνση τριών Υπηρεσιών και ενός αυτονόμου Τμήματος, αναβαθμιζόμενος, περιέργως, από απλός υπάλληλος σε υπερδιευθυντή.  Ωστόσο θεώρησε τον εαυτό του «ριγμένο» καθώς στόχευε στην υψίστη μισθολογικά θέση του διευθύνοντος συμβούλου, θέση όμως την οποία τα τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εποφθαλμιούσαν από καιρό και ουδέποτε –προφανώς- θα του επέτρεπαν να καταλάβει.

Κατόπιν όλων αυτών και σύμφωνα με πληροφορίες ο συγκεκριμένος υπάλληλος προχώρησε στην κατάθεση αγωγής κατά του Οργανισμού, ζητώντας να του καταβληθούν αναδρομικά διαφορές μισθών ύψους 43.523 ευρώ και διεκδικώντας ουσιαστικά προσωπική διαφορά διευθυντή την οποία δεν δικαιούνταν, καθώς κατά την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (1.10.2017) ήταν απλός υπάλληλος.

Να σημειωθεί δε ότι το συγκεκριμένο στέλεχος είχε εξασφαλίσει –με ιδιωτικό συμφωνητικό- προνομιακή μεταχείριση και από την προηγούμενη διοίκηση, καθώς πληρωνόταν ως τμηματάρχης (λαμβάνοντας το σχετικό επίδομα), ενώ ήταν απλός υπάλληλος!. Και αίφνης, το 2018 (δηλαδή επί κρατικού ΟΑΣΘ), αποφάσισε να διεκδικήσει τις διαφορές επιδομάτων υποστηρίζοντας ότι εδώ και χρόνια έπρεπε να λαμβάνει το επίδομα του διευθυντή γιατί είχε τα προσόντα!

Όμως, την ημέρα εκδίκασης της αγωγής, τον Νοέμβριο του 2018, ο συγκεκριμένος υπάλληλος απέσυρε τις απαιτήσεις του (οι οποίες, σύμφωνα με νομικούς κύκλους δεν υπήρχε περίπτωση «ούτε μία στο εκατομμύριο» να ικανοποιηθούν από το Δικαστήριο, μιας και είχε ήδη υπογεγραμμένο παρουσία μάλιστα του δικηγόρου του το προαναφερθέν ιδιωτικό συμφωνητικό) και… συμβιβάστηκε χωρίς εκδίκαση με την αύξηση του μισθού του κατά 224 ευρώ το μήνα και την είσπραξη αναδρομικών ύψους 1.732 ευρώ. Έτσι εξασφάλισε –με μια προσχηματική όπως φαίνεται αγωγή- μια αύξηση σε μόνιμη βάση, παρότι οι μισθοί του Δημοσίου –και άρα και του ΟΑΣΘ- είναι «παγωμένοι»…

Πέραν όλων των παραπάνω να σημειωθεί ότι στο εν λόγω συμφωνητικό ο συγκεκριμένος υπάλληλος είχε δεσμευθεί ότι ουδέποτε θα διεκδικούσε «ανάθεση καθηκόντων θέσης ανώτερης από αυτήν του υπαλλήλου γραφείου» δέσμευση την οποία για έναν «περίεργο» λόγο η διοίκηση Παππά παρέβλεψε.

Η ιδιαίτερη αυτή σχέση συνεχίζεται με την υποψηφιότητα του εν λόγω υπαλλήλου στις Δημοτικές εκλογές για την θέση του Δημάρχου σε δήμο του νομού Θεσσαλονίκης, μια υποψηφιότητα που έχει την διακριτική στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Η συγκεκριμένη υπόθεση έχει προκαλέσει σάλο στους κόλπους του ΟΑΣΘ και αντιδράσεις μεταξύ των εργαζομένων, και ζητούν απαντήσεις σε τρία ερωτήματα από τη διοίκηση Παππά:

Πρώτον.  Ισχύει το γεγονός ότι αναβάθμισε «σε ανταπόδοση των υπηρεσιών του» από απλό υπάλληλο σε θέση υπερδιευθυντού πρώην μέτοχο του ΟΑΣΘ, πρόεδρο επί σειρά ετών συνδικαλιστικού σωματείου μετόχων;

Δεύτερον. Είναι αλήθεια ότι η εν λόγω υπόθεση είναι η μοναδική που η διοίκηση Παππά έκλεισε συμβιβαστικά (χωρίς δικαστική διαμάχη), ενώ όλες οι άλλες νομικές διεκδικήσεις υπαλλήλων του ΟΑΣΘ οδηγήθηκαν σε σκληρή αντιπαράθεση ενώπιον των δικαστηρίων;

Τρίτον. Ο νόμος 4354/2015 προβλέπει τον υπολογισμό της προσωπικής διαφοράς μόνο μία φορά. Ο υπολογισμός αυτός στην εν λόγω περίπτωση είχε γίνει για όλο το προσωπικό του ΟΑΣΘ την 1.10.2017. Έχει ενημερωθεί το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ότι η προαναφερόμενη-τουλάχιστον περίεργη- αύξηση του Νοεμβρίου 2018 αποτυπώθηκε μισθολογικά ως «δικαστική προσωπική διαφορά»;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *