Friday , 26 April 2024

«Νοσεί» η υγεία στη νησιωτική Ελλάδα – Άγονες οι προκηρύξεις, μαζικές οι παραιτήσεις γιατρών

Ενόψει της τουριστικής περιόδου που ήδη έχει ξεκινήσει σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας τα νησιά μένουν για μία ακόμη χρονιά «αθωράκιστα» όσον αφορά το χώρο της υγείας. «Απογοητευτική είναι η κατάσταση στα νησιά όσον αφορά τις ελλείψεις γιατρών σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας» επισημαίνει στο thesseconomy.gr ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος. Και προσθέτει «κάθε χρόνο η κατάσταση γίνεται χειρότερη στις υγειονομικές μονάδες των νησιών από την πλευρά της στελέχωσης. Προκηρύξεις γιατρών γίνονται. Η κυβέρνηση γνωρίζει εκ των προτέρων ότι θα βγουν άγονες όμως επιμένει. Οι παραιτήσεις των γιατρών είναι μαζικές. Και πώς να πάει ένας γιατρός ή ένας νοσηλευτής να εγγραφεί στους επικουρικούς πίνακες για πρόσληψη στα νησιά, αν δεν κατάγεται από το ίδιο μέρος, καθώς το κόστος διαβίωσης και διατροφής υπερβαίνει κατά πολύ τον μισθό. Ο μηνιαίος μισθός των γιατρών είναι 1.800 ευρώ και των νοσηλευτών 800 ευρώ. Υπάρχουν πάρα πολλά και σημαντικά προβλήματα τα οποία δυστυχώς εμείς πιστεύουμε ότι αν δεν υπάρξει πολιτική βούληση, χορήγηση κινήτρων και αύξηση των μισθών η κατάσταση κάθε μέρα και θα χειροτερεύει», υπογραμμίζει ο κ. Γιαννάκος.

Λύσεις υπάρχουν
Κι όπως τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ μπορεί να αλλάξει η εικόνα. «Πρέπει να δοθούν υπηρεσιακά κίνητρα. Δηλαδή σε τρία χρόνια να μπορεί ένας γιατρός να πάει σε νοσοκομείο της αρεσκείας του. Αλλά και η τοπική αυτοδιοίκηση θα πρέπει οπωσδήποτε να συνδράμει στα κίνητρα, δηλαδή στη χορήγηση στέγης, φαγητού σε γιατρούς και νοσηλευτές. Κάτι που τώρα σε πολλές περιπτώσεις δεν συμβαίνει, όπως για παράδειγμα στη Μήλο που τσακωνόταν ο πρόεδρος του Κέντρου Υγείας με τον δήμαρχο για το πού θα μείνει ένας γιατρός και ο οποίος τελικά παραιτήθηκε. Μιλάμε για τον σταθμάρχη που ήταν ένας. Στα νοσοκομεία των νησιών δεν υπάρχει ούτε ένας στις βασικές ειδικότητες των γιατρών» υπογραμμίζει ο κ. Γιαννάκος.

Τα κενά στο ΕΣΥ
Αναφερόμενος στα κενά των γιατρών του ΕΣΥ ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει «πέρσι στη Σαντορίνη δεν είχαμε παθολόγο και πνευμονολόγο και νοσηλεύαμε περιστατικά κόβιτ από τις ΗΠΑ και από τη Μεγάλη Βρετανία. Σήμερα στο νοσοκομείο της Σαντορίνης δεν υπάρχει ακόμη παθολόγος. Έχουν μόνον έναν γενικό γιατρό. Δεν υπάρχουν μικροβιολόγος, αναισθησιολόγος γιατί παραιτήθηκε ο μοναδικός που ήταν 72 χρόνων. Στο νοσοκομείο της Νάξου έχουμε από έναν στις χειρουργικές ειδικότητες, αναισθησιολόγο, χειρουργό. Δεν έχουμε γυναικολόγο. Στην Κω γίνονται προκηρύξεις για θέση παθολόγου. Δεν καλύπτεται. Στη Λήμνο σε όλες τις ειδικότητες υπάρχει από ένας γιατρός. Στην Τήνο ο παιδίατρος εκτελεί χρέη παθολόγου γιατί δεν υπάρχει παθολόγος στο νησί. Στη Σύρο που είναι και το νοσοκομείο αναφοράς δεν έχουμε καρδιολόγους, δεν έχουμε ακτινοδιαγνώστες. Το καρδιολογικό δεν καλύπτεται».

Παρόμοια η κατάσταση και στα Επτάνησα
«Πριν από λίγες μέρες που επισκέφτηκα το νοσοκομείο στην Κέρκυρα είδα ότι κι εκεί υπάρχουν προβλήματα στο καρδιολογικό, στο παθολογικό. Στη μονάδα τεχνικού νεφρού, ουσιαστικά υπάρχει μόνο ένας νεφρολόγος. Στην Κεφαλλονιά κι εκεί η κατάσταση καλύπτεται κυρίως με μετακινήσεις γιατρών, δηλαδή ένας ή δύο υπάρχουν για όλες τις βασικές ειδικότητες. Η ΜΕΘ πέντε κλινών, πλήρως εξοπλισμένη, είναι κλειστή. Δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης γιατρών. Δεν λειτουργεί ούτε και η ψυχιατρική κλινική», προσθέτει ο κ. Γιαννάκος.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *