Wednesday , 28 September 2022

Ο δρόμος της ΕΔΑ ΘΕΣΣ για την ανάκαμψη της Οικονομίας, οι υψηλές αποδόσεις και οι μεγάλες επενδύσεις

Δύο σημαντικές εξελίξεις της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, έρχονται να σηματοδοτήσουν την ανάπτυξη στις περιοχές της Αδείας σε Θεσσαλονίκη – Θεσσαλία, και να πιστοποιήσουν την αποδοτικότητα του δικτύου διανομής προς όφελος όλων των καταναλωτών. Αρχικά, εγκρίθηκαν τα αποτελέσματα του α’ εξαμήνου από το ΔΣ της Εταιρείας, γεγονός πουκαταδεικνύει την αδιάλειπτη δραστηριότητα της ακόμα και στην εποχή του Κοροναϊού. Παράλληλα, η πρόσφατη έκδοση του ΦΕΚ για την έγκριση του 5ετούς Προγράμματος Ανάπτυξης της ΕΔΑ ΘΕΣΣ δίνει νέα πνοή στην ανάκαμψη της τοπικής οικονομίας.

Συγκεκριμένα, το α΄ εξάμηνο σημειώθηκε μεγάλη ανάπτυξη της αγοράς με 8.293 νέες συνδέσεις, διανεμήθηκαν 277,9 εκατ. κυβικά φυσικού αερίου αυξημένοι κατά 4,4% από το εξάμηνο του 2019 και υλοποιήθηκαν  € 12 εκατ. επενδύσεις για τη ανάπτυξη του δικτύου και τη σύνδεση των νεών καταναλωτών.

Την ανοδική πορεία της ΕΔΑ ΘΕΣΣ μαρτυρούν και τα οικονομικά αποτελέσματα του εξαμήνου, αφού ο κύκλος εργασιών της Εταιρείας ξεπέρασε τα 39,15 εκ. €, τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) άγγιξαν τα 30,54 εκ. ευρώ, αυξημένα κατά 4,1% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Τέλος, σε ότι αφορά τα καθαρά κέρδη της Εταιρείας, μετά τους φόρους, διαμορφώθηκαν στα 17 εκ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 8,3% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2019.

Σύμφωνα με το Εγκεκριμένο Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2020 – 2024 της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, με Αριθμό Απόφασης 677/2020, θα υλοποιηθούν επενδύσεις που θα ξεπεράσουν συνολικά τα 145 εκ. €, από τα οποία 91 εκ. θα διατεθούν στη Θεσσαλονίκη για την κατασκευή δικτύου και για νέες συνδέσεις, οι οποίες αναμένεται έως το 2024 να υπερβούν τις  60.100, οι νέες συνδέσεις  στην περιοχή, ώστε η διείσδυση του φυσικού αερίου να αγγίξει το 70% το 2024.Το Δίκτυο Διανομής Φυσικού αερίου επεκτείνεται και  εντός του 2020, θα τροφοδοτηθούν η Καρδία του Δήμου Θέρμηςκαι η Χρυσαυγή του Δήμου Λαγκαδά.

Στο Εγκεκριμένο Πρόγραμμα Ανάπτυξης έως το 2024 ,θα επεκταθεί το Δίκτυο Διανομής Φυσικού Αερίου και θα τροφοδοτηθούν επίσης, στον Δήμο Δέλτα τα  Μάλγαρα και τα Κύμινα , στον Δήμο Ωραιοκάστρου η Λητή , η Νεοχωρούδα και ο Πεντάλοφος  , στον Δήμο Χαλκηδόνος η Χαλκηδόνα και ο Άγιος Αθανάσιος και  στον Δήμο Βόλβης ο Σταυρός.

Στην άλλη περιοχή της Αδείας, στην περιοχή της Θεσσαλίας,  το Δίκτυο Διανομής Φυσικού αερίου επεκτείνεται και εντός του 2020 θα τροφοδοτηθούν το Μουζάκι του Δήμου Μουζακίου, η Πύλη του Δήμου Πύλης, το Συκούριο του Δήμου Τεμπών, ο  Αμπελώνας  του Δήμου Τυρνάβου και έως το 2024 θα επεκταθεί το δίκτυο και θα τροφοδοτηθούν,στον Δήμο Λαρισαίων η Φαλάνη, στον Δήμο Βόλου οι Αλυκές και το Διμήνι, στον Δήμο Κιλελέρ  ο  Πλατύκαμπος, η Χάλκη, η Γαλήνη και το Μελισσοχώρι και στονΔήμο Φαρκαδόνας, η Φαρκαδόνα.

 Λόγω της ιδιαίτερα υψηλής ζήτησης και σύμφωνα με την Υποχρέωση της Αδείας της, εντός του τρέχοντος έτους πρόκειται να εγκατασταθεί και 2ος σταθμός Αποσυμπίεσης Φυσικού Αερίου στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, στον Λαγκαδά και στα Κουφάλια και για την περιοχή της Θεσσαλίας, στην Ελασσόνα και στον Τύρναβο και έως το τέλος του 2021 θα εγκατασταθείκαι στην Καλαμπάκα για να καλύψει τις καταναλώσεις των οικιακών, εμπορικών και βιομηχανικών  καταναλωτών της.

Όπως δηλώνει σχετικά ο Γενικός Διευθυντής, κ. Λεωνίδας Μπακούρας, «το επενδυτικό πλάνο της Εταιρείας αφορά την επέκταση των δικτύων, τον εκσυγχρονισμό των λειτουργιών της και τη βελτιστοποίηση της ποιότητας  των υπηρεσιών της, με στόχο να φτάσει το φυσικό αέριο σε κάθε σπίτι, επιχείρηση και βιομηχανία της Θεσσαλονίκης και της Θεσσαλίας. Ήδη καλύπτεται με δίκτυο το μεγαλύτερο μέρος των περιοχών της Αδείας και ο προγραμματισμός μας είναι  έως το 2024, να έχουν ενταχθεί το σύνολο των κωμοπόλεων και περιοχών. Οι ισχυρές επιδόσεις μας, επιβεβαιώνουν στο ακέραιο την ευόδωση του αναπτυξιακού μας προγράμματος εντός του χρονοδιαγράμματος που έχουμε ανακοινώσει».

Leave a Reply

Your email address will not be published.