Friday , 26 April 2024

Πρωτομαγιά: Μικρότερη η κίνηση των Θεσσαλονικέων – Περιορισμένη η επιλογή των προορισμών τους

«Μετά την πασχαλινή περίοδο είναι πάρα πολύ κοντά η περίοδος της Πρωτομαγιάς. Και καθώς η Πρωτομαγιά συμπίπτει φέτος με τη Δευτέρα έχει μια κινητικότητα αρχικά σε δύο μεγάλες ενότητες», λέει στο thesseconomy.gr ο ταξιδιωτικός πράκτορας Στέφανος Χατζημανώλης. Και διευκρινίζει «η μία ενότητα είναι η Ελλάδα, η οποία αφορά τη διοργάνωση διήμερων και τριήμερων εκδρομών στα γνωστά σημεία στις προτιμήσεις των Θεσσαλονικέων, όπως Χαλκιδική, Καβάλα, Βόλος, Πήλιο, και άλλες περιοχές που φτάνουν μέχρι και την Πελοπόννησο όπου γίνεται τετραήμερη εκδρομή με τρεις διανυκτερεύσεις. Υπάρχει λοιπόν μια κινητικότητα στις οδικές εκδρομές εσωτερικού. Και από την άλλη πλευρά υπάρχει μια κινητικότητα στις αεροπορικές εταιρείες «low coste» με προγράμματα τα οποία αφορούν ευρωπαϊκούς προορισμούς όπως είναι η Βενετία, η Ολλανδία, η Μπρατισλάβα, όπως είναι η Μάλτα. Υπό αυτή την έννοια και όσο πλησιάζουν οι εκλογές θεωρούμε ότι η απεικόνιση της τουριστικής κίνησης η οποία προβλέπεται για την Πρωτομαγιά θα είναι ελαφρώς χαμηλότερη σε σχέση με το Πάσχα και όλοι έχουν προετοιμαστεί για κάτι αντίστοιχο».

Περιορισμένες οι ταξιδιωτικές επιλογές

Ο κ. Χατζημανώλης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Θεσσαλονικείς όσον αφορά την επιλογή των προορισμών τους στο εσωτερικό της Ελλάδας. Όπως αναφέρει «ένα τεράστιο πρόβλημα είναι ότι ο Βορειοελλαδίτης δεν μπορεί να μεταφερθεί εύκολα σε πολλές περιοχές της Ελλάδας λόγω έλλειψης συγκοινωνιακών μέσων αλλά κι επειδή πρέπει να πάει υποχρεωτικά σε Αθήνα ή Πειραιά. Άρα οι επιλογές του είναι απόλυτα περιορισμένες. Δεν μπορεί εύκολα να επισκεφτεί το νότιο Αιγαίο παρά μόνο τη Ρόδο αεροπορικώς γιατί έχουμε σταθερή και οργανωμένη αεροπορική σύνδεση. Δεν μπορεί να πάει εύκολα στα υπόλοιπα 30-35 νησιά. Δεδομένου επίσης ότι κι οι τιμές είναι αστρονομικές. Ξεκινούν από τα 300-400 ευρώ τα εισιτήρια. Δεν μπορεί εύκολα να επισκεφτεί περιοχές του Ιονίου όπως η Ζάκυνθος και η Κεφαλλονιά», επισημαίνει ο κ. Χατζημανώλης.

Πώς ταξιδεύουν οι Έλληνες;
Αν πρέπει να εξετάσουμε πώς ταξιδεύουν γενικότερα οι Έλληνες στο εξωτερικό ή στο εσωτερικό «θα δούμε ότι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι ταξιδεύει μόνο του», επισημαίνει ο κ. Χατζημανώλης. Και εξηγεί «οπότε εμείς αν θέλουμε να έχουμε πλήρη απεικόνιση του πώς κινείται ο Έλληνας πρέπει να δούμε τα στατιστικά του, πόσα χρήματα ξοδεύει για να ταξιδέψει στο εξωτερικό. Αν λοιπόν οι τιμές αυτές σε ένα ποσοστό 60%-70% δεν ξεπερνούν τα 270 ευρώ θα δούμε ότι το ποσοστό που κινείται ταξιδιωτικά αφορά μάλλον τη φτωχοποίηση του τουριστικού πακέτου. Και υπάρχει κίνηση γύρω από τέτοιες χαμηλές τιμές. Αυτό σημαίνει φτωχοποίηση προορισμού. Όταν υπάρχει πακέτο για Βελιγράδι με 158 και 159 ευρώ μιλάμε για την αυτόματη φτωχοποίηση του προορισμού. Δεν είναι κακό κατ’ ανάγκη. Είναι μια πολλή συγκροτημένη πρόταση στα ‘χαμηλά’, αλλά δεν εκφράζει κι όλες τις ανάγκες και απαιτήσεις του μέσου επισκέπτη», καταλήγει ο ταξιδιωτικός πράκτορας Στέφανος Χατζημανώλης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *